Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ) Tokat İl İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Muhtarlar Derneği üyeleri ile bir araya gelerek saha, tesis ve teknoloji yatırımları hakkında bilgi verdi.
ÇEDAŞ muhtarlarla koordinasyonu artırarak saha planlamalarında daha etkin olmak üzere adımlar atmayı sürdürüyor. Bu çerçevede ÇEDAŞ Tokat İl İşletme Müdürü Muhammed Akif Ertüzün, Tokat merkezinde bulunan mahalle muhtarlarını İşletme Müdürlüğü'nde ağırladı.
Toplantıda konuşan ÇEDAŞ Tokat İl İşletme Müdürü Ertüzün, şirket olarak öncelikli amaçlarının tüketici memnuniyeti olduğuna dikkat çekerek yaptıkları saha, tesis ve teknoloji yatırımlarıyla tüketicilerin yaşam kalitesini artırarak Tokat'a değer katmayı hedeflediklerini söyledi.
ÇEDAŞ'ın paydaşları ile ilişkilerini güçlendirmek ve muhtarlarla olan iletişimi artırmak için ÇEDAŞ Alo 186 Çağrı Merkezi bünyesinde "Acil Muhtar Hattı'nın" devreye alındığını ifade eden Ertüzün,"Tokat'taki muhtarlarımızın elektrik dağıtımında karşılaştığı sorunlar ile talep ve önerilerini bizlere daha hızlı iletebilmeleri için bir süre önce ÇEDAŞ Alo 186 Çağrı Merkezi bünyesinde oluşturduğumuz Acil Muhtar Hattı'nı muhtarlarımızın hizmetine sunduk. Bu sayede muhtarlarımız çağrı merkezini aradıklarında onlara ayrıcalık tanınıyor ve sisteme erişim kolaylığı sağlanıyor. Bu çalışma ile Tokat il merkezindeki mahalle muhtarlarının tamamının iletişim bilgileri sisteme dahil edildi. Verilerine ulaşılan köy muhtarlarının da sisteme dahil edilme işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz" dedi.
Ertüzün, şirket olarak yerel yönetimlerle iletişimi güçlendirmek ve daha ulaşılabilir bir kurum olmak için teknolojinin sunduğu imkanları etkin bir şekilde kullandıklarını da kaydetti. Bu kapsamda muhtarlar ile koordinasyonu artırmak için "WhatsApp Muhtar Grubu" oluşturduklarını belirten Ertüzün,"Tokat merkez mahalle muhtarlarının tamamı ve ÇEDAŞ yetkililerinin katılımıyla oluşturduğumuz WhatsApp Muhtar Grubu sayesinde, muhtarlarımızın enerji ile ilgili yaşadıkları sorunları ve talepleri bizlere hızlı bir şekilde ulaştırmalarını sağlamış olduk. WhatsApp gurubu üzerinden muhtarlarımız tarafından yazılı, sesli ve görüntülü olarak bildirilen şikayet ve talepler ekiplerimiz tarafından kısa süre içerisinde değerlendirilerek çözüme kavuşturuluyor" ifadesini kullandı.
ÇEDAŞ'ın 2011-2015 yılları içerisinde Tokat'a 76 milyon lira yatırım yaptığını hatırlatan Ertüzün, 2016-2020 yılı uygulama dönemi için ise Tokat'a 145.2 milyon lira yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti. Tokat'a 2016 yılı içerisinde ve 2017 yılında yapılması planlanan yatırımlar hakkında da bilgi veren Ertüzün, şöyle konuştu:
"Toplamda 34 proje ile Tokat ili ve ilçelerinde 3,5 milyon lira yeraltı şebekesi yatırımı, 3 milyon lira dağıtım merkezi ve enerji nakil hattı yenileme yatırımı, 5 milyon lira köy şebekesi yenileme yatırımı, 4,5 milyon lira küçük ek tesis yatırımları, 8,5 milyon lira teknolojik ve diğer yatırımlar olmak üzere toplamda 24,5 milyon lira yatırım gerçekleştirildi. 2017 yılında ise 9 milyon lira köy şebekesi yenileme yatırımı, 8 milyon lira köy gruplarına ait enerji nakil hattı yenileme yatırımı, 1 milyon lira aydınlatma yatırımı, 2 milyon lira dağıtım merkezi yenileme yatırımı, 2,5 milyon lira küçük ek tesisler yatırımları, 6,5 milyon lira teknolojik ve diğer yatırımlar olmak üzere toplamda 29 milyon lira yatırım yapılması planlanmakta."
Toplantıda Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan "Elektrik Piyasası 2015 Yılı Piyasa Gelişme Raporu" ile ilgili verileri de paylaşan Ertüzün, "EPDK verilerine göre ÇEDAŞ Türkiye genelinde en az elektrik kesintisi yapan dağıtım şirketi olarak kayıtlara geçti. Sivas, Tokat ve Yozgat bölgesinde 900 bin aboneye hizmet veren ÇEDAŞ, abone başına yıllık ortalama 4.4 adet kesinti ile 21 dağıtım bölgesi arasında en az bildirimli ve bildirimsiz kesinti yapan şirket unvanını sahip oldu" diye konuştu.
İHA