Rockwell Automation Türkiye Ülke Direktörü Cenk Ceylan, "En rekabetçi olabileceğimiz, hammaddesine ve kaynaklarına daha kolay ulaşabildiğimiz üretimleri tercih edip, bu sanayiler için teşvik programlarını uygularsak belli konularda 2023'te üs haline gelebiliriz" dedi.
Türkiye'de son yıllarda 2023 hedefleri gündemin en önemli maddeleri arasında yer alıyor. Birçok sektör 2023 hedefleri doğrultusunda stratejilerini belirliyor. Ana hedef Türkiye'nin dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisinde yer alması. Bu hedefin ulaşılabilir hale gelmesi ise otomasyon sektörünün gelişimi ile doğru orantılı. Rockwell Automation Türkiye Ülke Direktörü Cenk Ceylan, Türkiye'de sanayinin gelişmesi için ürünleri sadece çıkartarak değil onu işleyerek ve katma değerli biçimde satarak gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
Üretimlerimizi otomasyonla geliştirerek büyümemizi hızlandıracağımızı ifade eden Cenk Ceylan, "Türkiye olarak sanayiyi oldukça önemsiyoruz ama bizim çapımızdaki ekonomilere göre sanayimiz hala küçük. Mesela tarım ve hayvancılık ya da turizm, bunlar da ana gelişim alanları olabilir. Çevre ülkelerde örnekleri var. Ancak burada biz sanayiyi tercih ediyorsak bu defa hangi sanayi konusunda gelişim göstereceğimizi belirlememiz gerekiyor. Çünkü her sanayide güçlü olacağız diyebilmek çok gerçekçi değil. En rekabetçi olabileceğimiz, hammaddesine ve kaynaklarına daha kolay ulaşabildiğimiz üretimleri tercih edip, bu sanayiler için teşvik programlarını uygularsak belli konularda 2023'te üs haline gelebiliriz. Nasıl bugün elektroniğin üssü Tayvan ve Singapur ise biz de doğal kaynaklar ve madencilik gibi alanlarda üs olabiliriz. Şunu da es geçmeyelim, madeni sadece çıkartarak değil onu işleyerek ve katma değerli biçimde satarak bunu elde edebiliriz. Maden örneğine diğer sanayi kollarını da ekleyebiliriz. Örneğin hızlı tüketim malları sektörleri (gıda, hijyen vb.), otomotiv, metal sanayi, makine imalat sanayi vb." diye konuştu.
Meslek dönüşümleri Endüstri 4.0 ile başlayacak
Araştırmacılar, Endüstri 4.0 ile birlikte aynı zamanda yeni meslek gruplarının ortaya çıkacağını belirtiyor. Geleceğin fütüristik meslekleri konusunda yapılmış birçok araştırma mevcut. Data merkezi teknisyeni, dijital duyu geliştiricisi, duyu tamircisi, kişisel veri düzenleyicisi, sanal gerçeklik mimarı, robot ve yapay zeka terapisti gibi meslekler dijital dönüşüm ile birlikte ortaya çıkacak meslekler arasında yer alıyor. Dijitalleşme ile birlikte, endüstri mühendisleri gerçek anlamda mesleklerini yapabilir hale gelecek. Veri analisti, kalite yöneticileri ve tedarik gibi alt meslek grupları oluşacak. Bu meslek grupları ile birlikte uzmanlar kişilerin nitelikli hale dönüşmesi ile birlikte, piramitin yukarısında daha fazla beyaz yaka olacağını ve daha az mavi yaka çalışan olacağını öngörüyorlar. Bu durumda üretici firmalar basit işler için çalışan bulmakta da zorlanacak.
İHA