Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Orduevi'nin Beşevler Cephanelik Bölgesi'ne yapılması yönünde Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi olduğunu belirterek, "Burası 204 dönüm, şu andaki orduevi 4 dönüm. Eskisinden daha fazla bir inşaat yapılması söz konusu değil. Bize sıkıntı olsun istemeyiz. Genelkurmay'a yeniden Dikkaldırım'daki Levazım Bölgesi'ni sunarız" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin toplantısına, raylı sistemlerin yer altından götürülmesi, Cephanelik'e yapılacak orduevi, depremle ve referandumla ilgili gelişmeler gündeme geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, kendilerinin raylı sistemin sürekli yeraltından götürülmesi fikrini önemsediklerini belirterek, "Şimdi ne değişti de, bundan sonra raylı sistem yer altından gidecek. Keşke T2 hattı da trafiği keşmekeş hale getirmeden yer altından götürülseydi. Artık Bursa trafik çilesi konusunda İstanbul'u da geçecek" dedi. Aktuğ, Beşevler Cephanelik Bölgesi'nin orduevi için bile olsa yapılaşmaya açılmamasını istediklerini, bu konuda bölge halkının 3500 imza topladığını ifade ederek, deprem konusunda yapılan çalışmalarla, Mudanya Sahil Projesi'ni sordu. Aktuğ, ayrıca Kestel'in bazı köylerinde referandum çalışması yapılırken, "Bu bölgede yüzde 90 oy çıkmazsa, hizmetleri unutun" ifadesinin kullanılıp kullanılmadığını sordu.
"Çok düşük oy alınan yere büyük hizmetler yaptık"
Başkan Altepe de, kendisinin 39 yıllık siyasetçi olduğunu, düşük oy çıkan bölgelere bile çok büyük hizmetler yapıldığını kaydederek, "Böyle acemice bir iddia olabilir mi? Biz her gün arazideyiz. Devamlı dolaşıyoruz. Seçim günü seçim olmaz. Her zaman seçim var. Arazide olmadığımız gün yok. Bu konuda şu kadar oy olursa hizmet gelir, hiç bir yerde bu konuşulmaz. Şu kadar oy çıkmazsa hizmet olmaz. Yüzde 90 üzerinde kaç yerde oy çıkmış ki? Oradaki arkadaşlar, değişik konulardan rahatsız olmuştur, böyle şeyleri uyduruyorlardır. Bizim her şeyimiz kayıt altında, meydanda ortada herşeyi konuşuyoruz. Yapılan hizmetler belli. Çok düşük oy alınan yerlere çok büyük hizmetler de var" diye konuştu.
"Bize sıkıntı olmasını istemeyiz"
Orduevi'nin olduğu bölgede Bey Sarayı Projesi'nin olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Yeni orduevinin nereye yapılacağı çalışması yapıldı. Genelkurmay, Cephanelik bölgesinin uygun olduğunu söyledi. Burada bir şey yapılsa bile gündeme gelir. Bizim ordu evinin taban alanı 4 bin metrekare, Burası 204 bin metrekare. 204 bin metrekare alanın başka bir şey yapılması söz konusu değil. Bursa'ya zarar verecek bir şey olmaz. Bir tane bina yapılacak. Konu gelirse oturur paylaşırız. Hisar bölgesi bizim için önemli bir bölge. Bey Sarayı'nın olduğu bölge ve orduevinin altı da tarih başkenti Bursa için önemli. Bizim derdimiz Bey Sarayı'nı bir an önce gün yüzüne çıkarmak. Bursa tarih başkenti ise bizim sarayımız burası diyelim. Daha önce Dikkaldırım'da Levazım'ın olduğu bölge gündeme geldi. Onlara da sunarız. Bize sıkıntı olsun istemeyiz" diye konuştu.
"75 bin yeni araç trafiğe çıkıyor"
Metro konusunda da mevcut yollar ve otoparklar yetmediği için yer altından gideceğini anlatan Başkan Altepe, "Başta Yıldırım hattı olmak üzere tamamen yer altına alıyoruz. İstanbul Caddesi'nde yer altına alınmasına yapılan hesap ve planlamada gerek duyulmadı. 3 şerit gidiş geliş korunuyor. Ortaya ilave raylı sistem konuluyor. Rahatlıkla yeteceği belirlendiği için proje böyleydi. Bundan sonraki uygulamalarda yoğunluk artıyor. Her ay 6 bin ilave araç, senede 75 bin yeni araç trafiğe çıkıyor. Araç sahibi olanların büyük çoğunluğu son 10 yılda oldu. Bizim dönemimizde 68 köprülü kavşak yapıldı. 500 tane bina kamulaştırdık" şeklinde konuştu
"Yenilenmeye destek veriyoruz"
Deprem konusunda çalıştıklarını,riskli binaların yenilenmesi için destek sağladıklarını kaydeden Başkan Altepe, "112 site harekete geçti. 44 site daha yolda. Bitişim nizamda da bu desteklerin alınması gerekiyor. Deprem olmadan harekete geçmek lazım. Deprem olduktan sonra o mahallelere gidecek haliniz kalmaz. Bu riskli yapıları tespit etmek de sıkıntı. "Niye tespit ettin, yıkmadın?" diye sorarlar. Tespitler yapılıyor. Binlerce bina çıkıyor. Yıkmadığınız için suçlu duruma düşersiniz. Bir yandan da duruldu. Bu bina her an yıkılır diyorsan boşaltman gerekiyor. Depremde sıkıntı olduğu zaman, tespiti yapanlar da suçlu olur. Bu binaların yenilenmesi, icraat önemli. 2000'den önce yapılanların gözden geçirilmesi gerekiyor. Bizler de yapılan çalışmaları destekliyoruz. Vatandaş güven içinde otursun diyoruz. Emsal artışı ile herkes mutlu" şeklinde konuştu.
"Hem para harcıyoruz, hem başımız ağrıyor"
Başkan Altepe, Mudanya Sahil Projesi ile ilgili eleştiriye ise, "Çalışmalar sürüyor. Aksamadan bitsin istiyoruz. Hem yatırım yapıyoruz, hem başımız ağrıyor. Hem para harcıyoruz. Çağrışan Kavşağı da hazırlanıyor. Kavşakları öne aldık. Diğer yatırımları durdurduk" şeklinde konuştu.
CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise Beşevler'deki 204 dönümlük Cephanelik'e ordu evi yapılmasına bölge halkının karşı çıktığını, Nilüfer'in akciğerlerinin yok olmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydederek, "Burada asla yapılaşma olmaması yönünde talebimiz var. Bu talep doğru değil. Daha önce de farklı zamanlarda bu talepler geldi. Bunların hepsini birlikte reddettik. Sizden aynı tavır sergilemenizi bekliyoruz" diye konuştu.
İHA