Çeşme’de ‘kriz’ Patladı: Sağlıkçılar Barınamıyor, Mecburi İstikamet Köyler!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy, Çeşme Devlet Hastanesi’nde sağlık emekçilerinin barınma krizi yaşadığını, bu krizin nedeninin bu kez çalışma koşullarından çok sahil beldesinde...

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy, Çeşme Devlet Hastanesi’nde sağlık emekçilerinin barınma krizi yaşadığını, bu krizin nedeninin bu kez çalışma koşullarından çok sahil beldesinde gittikçe artan ev kiralarından kaynaklı olduğunu belirtti. “Çeşme, Urla ve benzeri sahil şeridinde görevli olan sağlık memurları bu beldelerde çalışmak istemiyor. Buralara tayin tercihi yapmazken aynı zamanda bu beldelerden gitmek için emekli oluyorlar. Kalmak zorunda olanlar da köylerde ikamet etmek mecburiyetinde kalıyor. Nedeni sahil beldelerinde her geçen gün daha da yükselen ev kiraları” diyen Nursel Yücesoy’u emlak piyasasından edindiğimiz veriler de doğruluyor.

Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın emlak piyasası duayenlerinden edindiği bilgiye göre bugünün güncel fiyat bilgisiyle; Çeşme merkezde 1+1 evlerin kiraları ise 8-10 bin aralığında seyrediyor. Çeşme Reisdere TOKİ’de şu anda 1+1 evlerin kiraları ise 7-8 bin aralığında. Urla’da da kiralık ev fiyatlarının Çeşme piyasasına benzer olduğunu belirtiliyor. “Çeşme Devlet Hastanesi’nde görevli olan sağlık emekçileri büyük bir krizin içindedir” diyen Nursel Yücesoy çözüm önerisi olarak “Sağlık hizmetlerinin sorunsuz yürümesi için bu krizin çözümü kamu eliyle memura lojman sağlanmasıdır” dedi. 

“Mecburen Köylerde Yaşıyorlar, Çeşme’de Barınamıyorlar!”

Gündem artık ‘geçim’ diyerek BSHA’ya açıklamada bulunan SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy, İzmir’de Çeşme Devlet Hastanesi’nde son zamanlarda büyük bir kriz yaşandığını açıkladı. Çeşme Devlet Hastanesi’nde görevli olan sağlık çalışanlarının barınma sorunuyla mücadele ettiklerini söyleyen Yücesoy, “Çeşme’deki sağlık emekçisi arkadaşlarımız yaşadıkları barınma ve geçim sıkıntısı nedeniyle emeklilik yolunu tercih etmeye başladılar” dedi ve şöyle devam etti: “Çeşme Devlet Hastanesi’ne atanan sağlık çalışanları da orada kalmak istemiyor çünkü inanılmaz bir barınma sorunu var. Kiralar çok yüksek. Çeşme haricinde İzmir’deki diğer  tatil beldelerindeki hastanelerde de bu anlamda büyük sorunlar var. Çözüm için yıllardır bir adım atılmıyor. Çözümü de hiç zor değil.”

Barınma Sorununa Lojman Önerisi!

Yaşanan sorunlara ilişkin çözümün çok basit, istenirse yapılabileceğine dikkat çeken Yücesoy, “Bizlerin önerisi bu sorunun lojman marifetiyle çözülmesidir. Kamuda çalışan insanların barınma sorununu çözebilirseniz insanların çalışma motivasyonu olacaktır, bu beldelerde isteyerek çalışacaklardır. Çok az personelle farklı farklı işlerde görevlendirilerek çalışma koşulları zorlayıcı bir hal almıştır. İnsanlar tükenmişlik sendromu yaşıyor. Kimse Çeşme ve benzeri beldelere atanmak istemiyor. Var olanlar da buralardan kaçmanın yolunu arıyor. Hiç kimse bu hastanelere tayin istemiyor. Bunun yanında yaz dönemlerinde bu beldelerdeki hasta potansiyeli yazlıkçıların da gelmesiyle oldukça artıyor. Randevu sorunundan kaynaklı artık İzmir içerisinden de ilçelere bir hasta sirkülasyonu oluşuyor. Bir tane işe bakması gereken bir arkadaşımız 3-5 birimde birden çalıştırıyorlar ki bu kesinlikle yapılmaması gereken bir uygulamadır. Öncelikle barınma sorunun acil çözümü için devlet eliyle barınabilecekleri bir lojman yapılmasıdır. TOKİ marifetiyle sağlık çalışanlarının barınma sorununu çözebilecek konutlar üretilmelidir. Alan var, alan çok istenirse çok kolay ve kısa zamanda yapılabilecek bir şeydir. Çeşme’den her gün İzmir’e gidip gelinemiyor. Önceden beri Çeşme’de olanlar ev bularak yerleşmişlerdir. Sonradan gelenler ise ev bulamıyorlar, uzak köylerinde ikamet ederek her gün hastaneye gidip gelmek durumunda kalıyorlar” şeklinde konuştu. 

Çeşme’de En Düşük Kira 7-8 Bin Aralığında 

Çeşme, Urla ve civarında ev kira fiyatlarına ilişkin BSHA’nın emlak piyasası duayenlerinden edindiği edindiği bilgilere göre; bugün (31 Mayıs) itibariyle Çeşme İlçesi’nde merkezde 1+1 ev fiyatlarının 8-10 bin arasında değiştiği, Çeşme Reisdere TOKİ’de 1+1 kiralık ev fiyatlarının 7-8 bin aralığında olduğu öğrenildi. Çeşme merkezde ev sahiplerinin evlerini sezonluk olarak 3 ay şeklinde kiraya verme eğiliminde oldukları, bu doğrultuda da 3 aylık kiraların 60-70 bin aralığında olduğu belirtiliyor. 

“Kira Fiyatlarında Düşme Olmaz, Sabit Kalma Eğilimi Belki Olabilir”

Ev sahiplerine yönelik Hükümet, Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin bir kısıtlama getirdi. Buna göre; kira anlaşmaları bir önceki dönemin kira bedelinin yüzde 25’ini aşamayacak. Sadece konutlarda geçerli olan kira artış sınırlamasının 1 Temmuz tarihinden sonra da devam ettirilip ettirilmeyeceği merak ediliyor. Emlak uzmanları bir tek ev kira fiyatlarının değil; gıdadan, giyime, akaryakıttan, araç fiyatlarına kadar pek çok kalemde yüksek artışlar yaşandığına dikkat çekti. Ev kira fiyatlarının düşme eğilimine girmesinden çok belki stabil kalması yönünde bir gelişme olabileceğine işaret ediyor. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?