Çevrecilerden “Toprak” Temalı Gece

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şubesi'nce düzenlenen, Seyhan Belediyesi'nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 5. Geleneksel Çevre Resepsiyonu "Toprağına...

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şubesi'nce düzenlenen, Seyhan Belediyesi'nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 5. Geleneksel Çevre Resepsiyonu "Toprağına Sahip Çık" temasıyla Seyhan Otel'de gerçekleştirildi.

Geceye CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Gülcan Karaserçe, TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı M. Çağdaş Kaya, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Harita ve Kadastro Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi, Çevre Mühendisleri Odası öğrenci Komisyonu üyeleriile davetliler katıldı.

"Tema toprak, slogan toprağına sahip çık"

Gecede ilk olarak konuşan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, geleneksel Çevre resepsiyonunun bu yılki temasının "Toprak" ve sloganının ise "Toprağına Sahip Çık" Olduğunu söyledi. Ortak değer olan toprağın, su, hava ve yeşil alanlarının medeniyetlerin kaderini belirlediğini belirten Doğan, Tarımsal üretimi düşen uygarlıkların çöküşe sürüklendiğini anımsattı.

"1 cm toprağın oluşması 300-400 yıl sürüyor"

1 cm toprağın oluşması 300-400 yıl sürdüğünü hatırlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ülkemizde erozyonla kaybedilen yıllık toprak miktarının 1.1-1.4 milyar ton arasında olduğu ve bunun yaklaşık 550 milyon tonunun tarım arazilerinde gerçekleştiği belirtilmektedir. Oysaki 1 cm sinin oluşumu için 300-400 yıl gerekli olan toprağın verimli hale gelmesi için en az 3000 yıl gerekmektedir. Yeryüzünü kuşatan dokumuz toprak, tıpkı suyumuz, havamız ve yeşil alanlarımız gibi ortak değerlerimizdendir. Bu değerlerimizin tüm yönleriyle insanlığa sundukları katkıların, günümüzde olduğu gibi gelecek nesillere de tahrip edilmeden aktarılması gerekmektedir. Toprak birçok canlı için yaşam alanıdır. Bir ekosistemdir. Bu değerlerimiz atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık ilkesiyle yönetilmelidir. Aksi, gelecek nesillerin yaşamdaki payını yok saymak demektir."

Daha sonra konuşan Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi Öğrenci Komisyonu üyesi Esra Kıf, Geleceğin Çevre Mühendislerinin mesleklerine sahip çıkabilmeleri için, mesleklerini anlamaları ve tanımaları gerektiğini söyledi.

"Kamuda çevre mühendisi istihdam edilmeli"

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ise Kamuda Çevre Mühendisi istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Bozoğlu, "Toprağı en iyi bilen Çevre Mühendisleridir. Toprağı korumak için çıkarılan yasalar var. Ama bunu uygulayacak ekip yok. Yani ses var görüntü yok. Bunun için Çevre Mühendislerinin devlette istihdam edilmesi gerekiyor. Çevre Mühendisi kamuda olmalı" dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise toprak ve suların kirletildiğini hatırlattı. "Hepimizin işi zor" diyen Karalar şöyle devam etti;

"Biz toprağın ve suyun önemini biliyoruz. Ama çevre katlediliyor. Bu anlamda Çevre Mühendislerinin işi zor. 30-40 yıl sonra en önemli şey toprak ve temiz su olacak. Kötü imar yapıları suyu kirletiyor, verimli toprağı yok ediyor.

"Biz asla verimli toprağa imar vermiyoruz"

Biz Seyhan Belediyesi olarak kesinlikle verimli toprağın olduğu alana imar vermiyoruz. Ancak aşırı para kazanma hırsı bizi zorluyor. Alınan mahkeme kararları biz zorluyor. Evet işimiz zor, ama mücadeleye devam edeceğiz"

Konuşmaların ardından geceye katkı veren ve Çevre adına çalışmalar yapan kişi, kuruluş temsilcilerine plaket verildi. Gece müzik dinletisiyle son buldu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.