Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: “Çift Başlılık Söylemi Asla Doğru Değildir"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumu ile ilgili olarak, "Deniliyor...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumu ile ilgili olarak, "Deniliyor ki devlette çift başlılık bitecek tam tersine devlet yönetiminde çift başlılık olacak. Nasıl? En tepedeki kişi hem Başkan olacak, hem de siyasi partinin genel başkanı olacak yani 2 ayrı şapkası olacak. Yani çift başlılık söylemi asla doğru değildir, kaldıracağız söylemi asla doğru değildir. Tam tersine bu anayasa değişikliği geçerse devletin başında çift başlılık olacak" dedi.

Ana muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar'a geldi. Kılıçdaroğlu, temasları kapsamında ilk olarak Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda sivil toplum örgütleri temsilcileri ve muhtarlar ile bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada 16 Nisan da gerçekleştirilecek referandumu üzerinde "çift başlılık ortadan kalkacak" söylemini eleştiren Kılıçdardoğlu, sistem değişikliği ile bunun mümkün olmayacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu konuşmasında şunları söyledi:

"Bizim haklarımızın teminat altına alınmış olması gerekli, hakkı vermişseniz teminatı yoksa o hakkın hiç bir anlamı yok. Hangi kural benim haklarımı teminat altına alır? Bağımsız mahkemeler. Siyasetten bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanan, hukukun üstünlüğüne göre vicdani kanaat veren bağımsız yargıda yatar. Bunlar bizim demokrasimizin daha doğrusu bütün dünyadaki demokrasilerin vazgeçilmezliğidir. Bu kurallar içerisinde gazeteler, televizyonlar yayın yapar, iş dünyası iş adamları yatırım yapar. Bu kurallar içerisinde Türkiye'ye yabancı sermaye gelir, bu kurallar içerisinde Türkiye'ye turist gelir, turist gider. Demokrasisi gelişmişse bir ülkenin ekonomik anlamda da gelişmesinin önü açılır. Buraya kadar söylediklerimde evrensel kuralları dillendirdim. Amerika'da da, Japonya'da da ve dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde bu kurallar geçerlidir. Şimdi biz 1923'te cumhuriyeti kurduk, tek adam yönetimi yok, 23 Nisan 1920'de meclisi açtık tek adam yönetimi yoktur meclis vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Başkomutanlık yetkisi sınırlı olarak verilmişti TBMM tarafından. Yine 1924 anayasası görüşülürken Atatürk'e meclisi fesih yetkisi verilmemiştir, oy çokluğu ile reddedilmiştir. Gerekçe, "bizi buraya millet gönderdi, gazi paşayı severiz ama Gazi Paşa bizi buraya getirmedi. Milletin iradesini herkes tanımak zorundadır" demiştir."

16 Nisan'da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği ile Türkiye'nin bir rejim değişikliğine gittiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Şimdi biz bir rejim değişikliğinin içerisine giriyoruz. Rejimi değiştireceğiz. Birinci soru şu, hangi gerekçe ile rejimi değiştiriyoruz? Bir Allah'ın kulunun çıkıp makul ve mantıklı bir gerekçe açıklaması lazım. Demesi gerekir ki, "şu gerekçe ile biz demokratik parlamenter sistemden vazgeçiyoruz, tek adam rejimine geçiyoruz" makul bir gerekçe. Deniliyor ki devlette çift başlılık bitecek tam tersine devlet yönetiminde çift başlılık olacak. Nasıl? En tepedeki kişi hem Başkan olacak, hem de siyasi partinin genel başkanı olacak yani 2 ayrı şapkası olacak. Yani çift başlılık söylemi asla doğru değildir, kaldıracağız söylemi asla doğru değildir. Tam tersine bu anayasa değişikliği geçerse devletin başında çift başlılık olacak. Belki bazı vatandaşlarımız diyebilir, "olsun ne olacak tepede çift başlılık olsun, kişi hem partisini hem de Türkiye Cumhuriyetini temsil etsin." O zaman soru şu bu kişi nasıl tarafsız olacak. Tarafsız niteliği ne olacak, meclise gelip "ben tarafsız davranacağım" diye nasıl yemin edecek. Ben tarafsız olamam neden? Çünkü ben bir partinin genel başkanıyım. Binali bey tarafsız olamaz o da başka bir partinin genel başkanı. Devlet bey olamaz o da bir başka partinin genel başkanı. Biz mecliste yemin ederken tarafsızlık üzerine etmeyiz öyle bir kural yok. Tarafsızlık üzerine yemin sadece Cumhurbaşkanında var. O da partinin genel başkanı olunca ne olacak. İllerde kim temsil edecek Cumhurbaşkanını? İl Başkanı mı, vali mi? İkisi de temsil edecek yani çift başlılık hem tepede hem de altta var. Bunların tamamını düşünmemiz lazım. Tamamını düşünüp sandığa gitmemiz lazım. Bunların siyasi partiler ile ilgisi yoktur" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?