Chp, Suriyeliler Ve Göç Sorununu Araştıracak

CHP'nin başta Suriyeli mülteciler olmak üzere Türkiye'deki göç sorununu araştırmak üzere kurduğu komisyon, çalışmalarına Mersin'den başladı.

CHP'nin başta Suriyeli mülteciler olmak üzere Türkiye'deki göç sorununu araştırmak üzere kurduğu komisyon, çalışmalarına Mersin'den başladı. Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Suriyeli mülteciler konusunda acil eylem planı hazırlanıp hayata geçirilmezse, bu sorunun önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olacağını söyledi.

CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen Bursa Milletvekili Aydın, Mersin İl Başkanlığı bünyesinde 1,5 yıl önce kurulan Sibel Gazi Tabel başkanlığında Göç ve Mülteci Komisyonu üyeleri ile birlikte çalışmalarına Mersin'den başladı. Yazar Güler Buğday ile birlikte bu sabah kente gelen Milletvekili Aydın, komisyon üyeleri ve İl Başkanı Abdullah Özyiğit ile birlikte CHP İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyerek, araştırma ve incelemelerine ilişkin bilgi verdi.

"Acilen eylem planları yapmak zorundayız"

Aydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda tüm Türkiye'de yaşanan göç sorununun yerinde gözlemini yapıp, Mersin'deki Suriyeli mülteciler başta olmak üzere iç göçten oluşan sıkıntıların incelenmesi amacında olduklarını belirtti. Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş sonucunda, son 5-6 yıldır Türkiye'nin 3,5 milyona yakın mülteci ile bir Suriyeli göç sorunu yaşadığına dikkat çeken Aydın, bu sorunun önümüzdeki dönemin en önemli sorunlarından biri olacağını söyledi. Aydın, "Gelen insanların savaştan çıkmış olduğu, birçoğunun ailesinden en az bir kişiyi kaybetmiş olduğu, çoğunun çocuk olduğu, adaptasyon, dil bilmeme sorunu, savaş psikolojisinden çıkarak buraya geldikleri ve adapte olamamaları sonucunda da yerel halkla yaşadıkları bir çatışma süreci var. Münferit olaylar yaşanıyor. Birkaç gün önce Mersin'de oldu, Bursa'da da var. Merkezde bir mahallemiz tamamen sanki Suriye'nin bir şehri gibi. Ama bunlara biz çözüm üretmek durumundayız. Sorunlar var, böyle bir gerçek var, 3,5 milyon misafirimiz var. Bunlarla ilgili acilen eylem planları yapmak zorundayız" dedi.

"Acil çözüm üretmezsek Suriyeli çocukların illegal örgütlere kayma ihtimali var"

Suriyeli çocukların birçoğunun okula gidemediklerini, eğitim almaları gerekirken, hayatta kalmak için çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Aydın, "Eğer acil eylem planları yapamazsak, o çocukların belli bir süre sonra illegal örgütlere ya da toplumun çizgisinden çıkarak başka yere kayma ihtimali var. Bunun örneğini Afganistan'da gördük, Orta Doğu'da birçok ülkede yaşandığını gördük. Bu çocuklar sisteme kazandırılmadığında başka örgütlerin çıkabileceğini görüyoruz. O yüzden biz alışık olduğumuz yöntemler haricinde çözümler üretmek zorundayız. Bu çözümler de sorunun kaynağını yerinde tespitle birebir onları dinleyerek, onların da insan olduklarını asla unutmadan önümüze çıkacak haritayı değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin bu konuda gerçekten bir eylem planı olmadığını dile getiren Aydın, yapılan yardımların ve harcanan 25 milyar doların çok kısa vadeli çözümler olduğunu söyledi. Aydın, "Bizim kısa, orta, uzun vadeli stratejik planlar yapıp, bu gerçekle nasıl sistemimize kazandırırız ve onların da yaşadıkları dramatik sonuçları, kültürel, sosyal, ekonomik olarak hep birlikte devam ettirebileceğimiz bir sürece getirebilmek ve mutlaka çözümler bulmak zorundayız. Toptancı bir bakışla "Suriyeliler geldi şiddet başladı, çatışma başladı" deyip reddedemeyiz ya da tam tersi "her türlü ne istiyorlarsa verelim', bunu da yapamayız. Bunun yöntemini bulmak zorundayız. Bunları eğer kısa vadede bir çözüme ulaştıramazsak, ülkenin kısa, orta ve uzun vadede en büyük sorununun da Suriyeli mülteci sorunu olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Mersin'de 350 bin, Bursa'da 100 bin Suriyeli olduğuna ve sorunun tüm kentlerde yaşandığına işaret eden Aydın, "Hem kültürel anlamda çok büyük çatışma oluyor hem yerel halk iş bulamadıkça fatura gelen Suriyelilere kesiliyor. Fiziki çatışmalar da başladı" şeklinde konuştu.

Aydın, Mersin'den başlayarak bölgede Adana, Gaziantep ve Hatay'da yapacakları araştırma ve incelemelerin ardından diğer illeri de gezeceklerini ve sonucu bir rapor haline getireceklerini, Yazar Güler Buğday'ın da bir kitap haline getireceğini, bunu da hem Kılıçdaroğlu'na hem de kamuoyuna sunacaklarını sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?