İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Türkiye'de "çiçeğin başkenti" haline gelen Bayındır'da, çiçek üreticilerinin yüzü bir kez daha güldü. 2007 yılından bugüne kadar yaptığı sözleşmeli alımlarla üreticinin kalkınmasına büyük katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 2017 yılı için 11.3 milyon TL'lik alım sözleşmesi imzaladı.
2007 yılından bugüne kadar yaptığı sözleşmeli alımlarla çiçek üreticisinin kalkınmasına büyük katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, her sene yenilediği sözleşmelerle üreticinin yüzünü güldürüyor. "Yerelde Kalkınma"yı kendisine ilke edinen ve bu doğrultuda verdiği desteklerle üreticiye can suyu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) ile 2017 yılı için 11 milyon 300 bin TL'lik yeni bir sözleşme daha imzaladı. 4 milyon adedi mevsimlik olmak üzere çalı, yer örtücü ve ağaçtan oluşan 5 milyon 241 bin adet bitki alımını kapsayan protokol imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kooperatifçiliğe ve dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Tohum sağlam ekildi
Çiftçiliğin, tarımın, kalkınmasının özünün kooperatifçilik olduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Dayanışmadan, yardımlaşmadan, birbirimizin eksiğini kapatmadan, birlikte çalışmadan bu işi büyütmemiz mümkün değil. Bayındırlılar belki ilçenin içinde yaşadıkları için farketmiyor olabilirler. İlçedeki son 10 yıllık gelişmeyi biz dışardan çok daha iyi hissediyoruz" dedi. Bir taraftan turizm, diğer taraftan dikme çiçek üretimi ve arıcılık gibi farklı sektörlerle ilçeleri kalkındırmak zorunda olduklarını kaydeden İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı, "Bu, yol yapmak kadar bizim görevimiz. Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yola çıktığımızda 12 metrekarelik bir yerde başladık. Ürün çeşidi sınırlıydı, dayanıklılığı tartışmalıydı. Şimdi Hollanda ile Ar-Ge çalışması yapacak boyuta geldik. Bundan sonra Bayındır'ı kimse durduramaz. Çünkü bu tohum sağlam ekildi" diye konuştu.
Dünyaya açılma zamanı geldi
Kooperatif yöneticileri ile üreticilere seslenerek yeni hedefler gösteren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Bir zamanlar "tefeciden kurtulacaksınız" diyorduk. Şimdi dünyaya açılma zamanı. Şimdi kooperatifinize sahip çıkma, gelirinizin bir kısmını kooperatifle birlikte araştırma geliştirmeye harcama zamanı. Şimdi aklı ve bilimi, bilimin ürettiği teknolojiyi kalkınmak için kullanma zamanı. Birlik olacağız. Ekmeğimizi, lokmamızı büyüterek hem kendimizi hem kentimizi kalkındıracağız. Buradan ülkenin kalkınmasına öncü olacağız. Bunu başarabildiğimiz zaman gelecek kuşaklara karşı görevimizi yapmış olacağız".
Bakanlığa "Kuş Cenneti'nin 60 milyonunu" sordu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile arasındaki İzmir Kuş Cenneti protokolünü iptal etmesi sonrası yapılan açıklamalarla ilgili de konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Bakanlık yetkililerinden "İzmir Kuş Cenneti için harcadıklarını söyledikleri 60 milyon lirayı madde madde açıklamalarını istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bugüne kadar İzmir Kuş Cenneti için 26 milyon lira harcama yaptığını ve bunları madde madde kamuoyuna açıkladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:
"Biz İzmir Kuş Cenneti'ne senelerdir bakıyoruz. İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Kuş Birliği'nin başkanlığını yapıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri birlik için "3 kuruş yatırım yapmadı, biz birlikten İzmir Kuş Cenneti'ni alıyoruz" dediler. Diyebilirler; alabilirler. Orada bir problem yok ama "3 kuruş yatırım yapmadı" dediklerinde biz de ne yatırım yaptığımızı madde madde, nereye kaç para harcadığımızı yazdık. Alt alta koyduk 26 milyon lira çıktı. Arkasından Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden yazı geldi. Yazının altında isim yok. İzmir Kuş Cenneti için bakanlığın 60 milyon lira para harcadığını belirtilmiş. İzmir Kuş Cenneti'nin sınırları belli. Bu 60 milyon lirayı bizim madde madde döktüğümüz gibi yazarlarsa, biz de nereye ne yaptıklarını öğrenebiliriz. Yapmışlar mı yapmamışlar mı? Esnaf arasında "hiçbir şey bilmiyorsan yarısını ver" diye bir laf vardır. Bir şeyi almaya gittiğinde de hiçbir şeyi bilmiyorsan iki mislini söylersin. 26'nın iki misli yuvarlak 60 yapıyor. Bu yakışmıyor. Bir bakanlığın adını kullanan bir genel müdür mü, kimdir, hangi yetkilidir? Bu yakışmıyor. Bu şekilde olmuyor bu işler. Bu şekilde olmayınca toplumda rahatsızlık ve gerilim yaratıyor. Türk insanına, bizim gelenek, göreneklerimize, iş yapma biçimimize, duruşumuza, komşuluk ilişkilerimize ters gelen ve bizi ruhen yaralayan, toplumu ruhen çürüten işler oluyor. Buna en çok siyasilerin en tepeden başlayarak dikkat etmesi gerekiyor. Ben bu dikkati, bu hassasiyeti bekliyorum. İzmir ile ilgili konuşurken lütfen İzmir'e ve İzmirliye saygılı olsunlar. Güneş balçıkla sıvanmaz. O atılan çamurlar kendi elinize yüzünüze bulaşır diyorum. Cevap vermek istemiyordum ama çarpıtmanın dozu artarak devam edince cevap vermek durumunda kaldım".
Başkan Kocaoğlu'na teşekkür
Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun desteği ile her geçen gün büyüdüğünü belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu iyi ki var. İyi ki bizleri destekliyor. Başkanımızla birlikte uzun bir zaman daha birlikte çalışmak, büyük işler başarmak istiyoruz" dedi.
Bu model Türkiye'nin modeli oldu
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan ise yaptığı konuşmada hayal ederek yola çıktıklarını, 2000 yılında kiralık 12 metrekarelik bir alanda kurulan kooperatifin bugün 17 bin metrekarelik kendi alanına kavuştuğunu belirterek "Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile bir araya geldik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çiçek satmaya başladık ve bu bizim için referans oldu. Firmalara ve ilçe belediyelerine de satmaya başladık. Türkiye'de ilk defa çiçek konusunda sözleşmeli üretim kooperatifimiz ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol ile başladı. Sözleşmeli üretim modeli ile üretici paranın ne zaman geleceğini ne kadar satacağını bilme imkanına sahip oldu. Bu model Türkiye'nin modeli oldu. İlk defa Bayındır'da olmasından dolayı gurur duyuyorum" diye konuştu.
Fide üretim tesisini işletmeye açtıklarını ve bir AR-GE serası oluşturduklarını vurgulayan Sümerkan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Başkanımız Aziz Kocaoğlu, "Ben sizin önünüzü açtım; siz yürüyün" dedi. Biz de Başkanımızın sözünü tutuyor, bunu çok önemsiyor ve ayaklarımızın üstünde dimdik yürümeye çalışıyoruz. Başkanım bu sizin sayenizde olmuştur. Kooperatifimizin bu noktaya gelmesinde, Türkiye'de adının duyulmasında en çok desteği olan Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na kooperatifim ve bütün üreticiler adına teşekkür ederim".
İmzalar atıldı
Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ve Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ersoy Sümerkan, Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılı çiçek alımlarını kapsayan sözleşmeyi birlikte imzaladı. Başkan Kocaoğlu törende ayrıca torf kazanan üreticileri çekilişle belirledi.
50 milyon liralık destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu yana Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 39 milyon 419 bin adet bitki alarak 38.3 milyon TL'lik destekte bulundu. Son sözleşmeyle bu rakam 44 milyon 664 bin bitki ile yaklaşık 50 milyon TL'ye ulaştı. Büyükşehir Belediyesi'nin fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt, peynir, bal ve patates gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden, üretici birliklerinden ve üreticilerden sağlayarak yaptığı tüm alımların maddi tutarı 330 milyon liraya yaklaştı.
İHA