Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) işbirliği ile 2014 yılında kurulan Çiftçi Eğitim Merkezi Araştırma Uygulama Çiftlik Müdürlüğü bünyesinde hem eğitim veriliyor hem de üretim yapılıyor.
30 baş süt sığırı ve 300 civarında küçükbaş hayvan mevcudu olan Çiftçi Eğitim Merkezi Araştırma Uygulama Çiftlik Müdürlüğü'nde 700 civarında çiftçiye sertifikalı eğitimler verilirken, günde ortalama 600 litre de süt elde ediliyor. 50 büyükbaş kapasitesine sahip olan çiftliğin tam kapasite ile çalıştığında ise günlük 1 ton civarında süt elde edebileceği belirtildi. İHA muhabirine eğitim merkezi ile ilgili bilgi veren Van YYÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi ve DAP Çiftçi Eğirim Merkezi Araştırma Uygulama Çiftlik Müdürü Prof. Dr. Suphi Deniz, işletmenin 2014 yılında DAP Kalkınma İdaresinin destekleri ile yaklaşık 2,4 milyon liralık yatırımla hayata geçirildiğini söyledi. 50 baş süt sığırı ve bunların yavrularını barındırabilecek şekilde organize edilen çiftlikte ayrıca 300 civarında küçükbaş hayvan yetiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Deniz, "Ayrıca içerisinde gübre yönetim sistemi, otomatik süt sağım sistemi olmak üzere modern bir çiftlikte olması gereken her şey mevcuttur. Öte tarafta yem depolarımız, silolarımızla da burada kendi kendine yetebilen bir işletme konumundayız" dedi.
"Hem öğrenciler hem de çiftçiler eğitim alıyor"
Buranın veteriner ve ziraat fakültesi öğrencileri için bir uygulama alanı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz, "Ayrıca burası bölge çiftçisinin modern uygulamaları görebileceği ve eğitim alacağı bir alan. Bizler 2015 yılından itibaren eğitimlerimize başladık ve bugüne kadar aşağı yukarı 150 gün civarında bir eğitimle 700'ün üzerinde çiftçimize 3 ile 5 günlük periyotlarla eğitimler verdik" ifadelerini kullandı.
"Çiftçilerimiz geleneksel yöntemlerden modern yöntemlere geçiyor"
Merkezde teorik eğitimlerin yanında mutlaka yüzde 50'si uygulamalı eğitimler olacak şekilde bir eğitim planı uyguladıklarını ifade eden Deniz, şunları kaydetti:
"Bu sayede ilimizde bulunan çiftçilerimiz hem bilinçleniyor hem de bu işi geleneksel yöntemlerden ziyade modern yöntemlerle yapma yoluna gidiyor. Öte tarafta buradaki hayvanlarımız, dışarıda açık alanda otlanabilecekleri meramızda günde iki defa olmak üzere oralara hem beslenip egzersiz yapıyor hem de güneşten faydalanıyorlar. Yine büyükbaş hayvanlarımız otomatik sağım sisteminde sağımları yapılarak sağlıklı bir şekilde sütlerimiz soğutucu kazanlarda muhafaza ediliyor."
"Suni tohumlama yöntemi ile buzağı üretimi yapılıyor"
Merkezde suni tohumlama yöntemi ile buzağılar elde edildiğini de anlatan Deniz, bunların da modern yöntemlerle yetiştirildiğini belirterek, "Üç gün buzağılarımız anneleriyle birlikte kalmakta, sonrasında ise annelerinden ayrılmakta ve bağımsız bireyler olarak yetiştirilmektedir. Buzağılarımıza günde iki öğün sıcak süt de içirmekteyiz" diye konuştu.
Merkezlerinde ayrıca arıcılık, bahçe tarımı, örtü altı sebze üretimi ile ilgili de eğitimler verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Suphi Deniz, bunun yanında hayvancılığa dair her konuda eğitimler verdiklerini sözlerine ekledi.
İHA