Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen, "Antep Fıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor" projesi kapsamında, Mut'un Geçimli Mahallesi'nde çiftçilere uygulamalı budama eğitimi verildi ve bilgilendirme yapıldı.
Antep'ten gelen hocalar, ağaç üzerinde budama yaparak köylülere hastalık ve zararlar hakkında doğru bildikleri yanlışları gösterdi. Ağacın nasıl budanacağı hakkında bilgilenen köylüler, 2 yıl boyunca Mersin'e gelerek eğitim verecek olan uzmanlar sayesinde yetiştirdikleri Antep fıstıklarından daha iyi verim alacaklar ve meyvelerin kalitesi artacak. Bir dekarlık alanda uygulama yapacak olan uzmanlar, budama eğitiminden sonra toprak analizinin ardından bir dahaki gelişlerinde gübrelemenin nasıl yapılması gerektiğini anlatacaklar ve eksik olan fidanları dikecekler.
Sürgünler üzerinde yıllardır çiftçilerin budama yapmadıklarını tespit eden ve bunun yanlış bir sistem olduğunu belirten uzman hocalar, bu proje ile amaçlarının Antep fıstığının tomurcuğunun Mersin'de açması olduğunu söyledi. En çok ilaçlama konusunda sorular aldıklarını belirten uzmanlar, başta doğru budamanın nasıl yapılmasının gerekliliğinden ve sonrasındaki aşamada doğru ilaçlamayı anlatacaklarından bahsettiler.
Yetkili hocalar meyvelerin daha dolgun olması, kalitenin artması ve çıtlama aralıklarını artırmak için yapacakları tüm çalışmaları köylülere bir dekarlık uygulama alanında gösterecekler.
Gaziantep'ten gelen hocalar, Mersin Büyükşehir Belediyesi gibi Türkiye'de başka bir büyükşehir belediyesinin böyle bir proje yapmadığından bahsederek, köylülerin kendilerinden olabildiğince istifade etmelerinin önemini anlattılar.
Proje 3 yıl devam edecek
Proje, Mersin'de Silifke'nin Nuru, Senir ve İmambekirli mahalleleri, Gülnar'ın Kuskan Mahallesi ve Mut'un Yalnızcabağ, Kayaönü, Geçimli ve Diştaş mahallelerinde olmak üzere 3 ilçede uygulamaya geçiriliyor.
İki yıl uygulama ve bir yıl da gözlem aşaması bulunan ve toplamda 3 yıl sürecek olan proje için hocalar belirli aralıklarla Mersin'e gelip üreticileri bilgilendirmeye devam edecekler.
Dipten çıkan yabani otların temizlenmesinin gerektiğini ve budamadan sonra topladıkları kuru dalları tele sarıp ağacın gövdesine dik olarak bırakan uzmanlar, bunun zararlı böcekleri yok etmede etkili bir yöntem olduğundan bahsettiler. Uzman hocalar, dikey olarak bırakılan dallar sayesinde böceklerin dallara girdiğini ve mart ayı gibi topladıkları tuzakları yaktıktan sonra böceklerden kolay bir şekilde kurtulabileceklerinin bilgisini üreticiler ile paylaştılar.
İHA