Çiftçiye Sulama Ücreti Şoku

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı 8 köyde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tahakkuk ettirilen sulama ücretleri, çiftçiye büyük şok yaşattı.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı 8 köyde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tahakkuk ettirilen sulama ücretleri, çiftçiye büyük şok yaşattı. Üretici, çevre sulama birliklerinde dönüm başına 35 TL olan bahçe sulama bedeli için kendilerine 391 TL ücret tahakkuk ettirilmesine tepki gösterdi.

Yüreğir'in Geçitli Cumhuriyet, Geçitli Havraniye, Vayvaylı, Kaşlıca, Gökvelioğlu, Çatalpınarı, Kütüklü ve Esenler mahallelerindeki çiftçiler, DSİ tarafından tahakkuk ettirilen sulama ücretlerini görünce şaşkına döndü. Üreticiler, sulama kanalı kenarında bir araya gelerek, fahiş ücretlere tepki gösterdi. Çiftçiler adına açıklama yapan Esat Çakır, 2015 yılında dönüm başına 105 TL ödedikleri bahçe sulama ücretinin 391 TL'ye yükseltildiğini, bu ücretin çevre sulama birliklerinde ise sadece 35 TL olduğunu söyledi. Pamuk, yer fıstığı, marul ve mısırda da durumun farklı olmadığını ifade eden Çakır, "Çevre birliklerde 30-31 TL olan pamuk, yer fıstığı, marul ve mısır için 2015 yılında 86 TL tahakkuk ettirildi. Buna sesimizi çıkarmadık. Ama 2016 yılında mısır ve yer fıstığı için 150 TL, marul için 196 TL, pamuk için ise dönüm başına 234 TL borç tahakkuk ettirildi" dedi.

"Ödeyemeyiz, icralık oluruz"

Çevre sulama birliklerine göre yaklaşık üç kat fazla ücret öderken ücretlerin daha da artırılmasına anlam veremediklerini belirten Çakır, "Bizler bu ücretleri ödeyemeyiz, icralık oluruz. Ücret artışlarının enflasyona göre belirlenmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Yüksek sulama ücretleri nedeniyle 8 köyde yüzlerce çiftçinin mağdur olduğunu kaydeden Esat Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Borç tahakkuk ettirilen arazilerin bir kısmı sulama sahası olmasına rağmen su verilemiyor. Çiftçi kendi imkanları ile Tarım Kredi Kooperatifi'nden 4,19 TL'ye aldığı mazotla motor çalıştırarak arazisini sulayabiliyor. Yüksek sulama maliyetinin üzerine bir de tahakkukların eklenmesi, dönüm başına birim fiyatını 500-600 TL'ye yükseltiyor. Bu durum artık içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bizim bu ücretleri ödememiz mümkün değil. Ücretlerin yeniden gözden geçirilmesini ve düzenlenmesini talep ediyoruz."

"Biz üretmek istiyoruz"

Komşu ülkelerde devam eden çatışmalar nedeniyle birkaç yıldır ürünlerin para etmediğini dile getiren Çakır, "Zaten mahsulümüzü maliyetinin altında fiyatlara satıyoruz. Su maliyeti de eklenince zararımız katlanıyor. Bizler vatanımızı seviyoruz ve üretmek istiyoruz. Devlet yetkililerinin sesimizi duymasını ve bizlere destek olunmasını bekliyoruz. Yoksa yüksek maliyetler nedeniyle hepimiz çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlk Taksitte Son Ödeme Ne Zaman?
Merkez Bankası’ndan Beklenen Faiz İndirimi Geldi!
Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı