Çınar’a Doğal Kaynak Suyu Veriliyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde üretilen günlük 4 bin 500 metreküp içme suyunu her gün klor testinden geçirerek ilçeye veren Büyükşehir Belediyesi...

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde üretilen günlük 4 bin 500 metreküp içme suyunu her gün klor testinden geçirerek ilçeye veren Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Çınar suyunun doğal kaynak suyu niteliğinde olduğunu belirterek, yurttaşların gönül rahatlığıyla musluklardan su içebileceğini belirttiler.

Merkez nüfusu 12 bin, kırsal mahallelerle birlikte 70 bin nüfusa ev sahipliği yapan Çınar'ın içme suyu ihtiyacı, Bellitaş kaynak suyu ve kent merkezinde bulunan sondaj kuyusundan karşılanıyor. İçme suları herhangi bir depoda bekletilmeksizin dezenfeksiyon işlemlerinin ardından kentin şebekesine veriliyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü Çınar İlçe Şube Müdürü Ferhat Kahraman, her yerde olduğu gibi Çınar'da da özellikle bahçe sulaması nedeniyle su tüketiminin had safhada olduğunu söyledi.

"Ayda 126 bin metreküp su üretiliyor"

Kahraman, merkezdeki içme suyu ihtiyacını Bellitaş kaynak suyundan karşıladıklarını belirterek, "Bu kaynak suyumuz 35 L/sn kapasiteli çalışmaktadır. Karacadağ'ın eteklerinden gelen 32 kilometrelik kapalı bir sistemle ilçemize gelmekte ve hat üzerinde kurduğumuz gaz klor sistemi sayesinde suyumuzu dezenfekte ederek ilçemize vermekteyiz. İlçe merkezimizdeki sondaj kuyumuzda ise 15 L/sn suyu yine dezenfekte ederek şehrimize vermekteyiz" dedi.

Kahraman, hem kaynak suyundan hem de sondaj kuyusundan günlük 4 bin 500 metreküp, ayda ise 126 bin metreküp su ürettiklerini, ancak yüksek miktarda ürettikleri suyun bahçe sulamaları ve bilinçsiz tüketim yüzünden zaman zaman sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

"Su her gün klor testinden geçiyor"

Suyun dezenfeksiyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Kahraman, her gün rutin olarak Eski, Yeni, Yeşil, Fatih ve Cumhuriyet mahalleleri olmak üzere beş farklı noktadan aldıkları su numunelerini klor testinden geçirdiklerini söyledi. Kahraman, ayda bir kez ise DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün Su Kontrol Laboratuvarı'nda kimyasal ve bakteriyoloji testleri yaptıklarını belirtti. Kahraman, şunları söyledi:

"İlçemize son derece kaliteli bir su vermekteyiz. Çınar suyu doğal kaynak suyudur desek abartı olmaz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla sularını musluktan içebilirler. Sularda bakteri oluşabilecek tek yer dezenfeksiyonu yapılmamış depolardır. Ancak biz kentimize depodan su vermiyoruz. Bina depolarının dezenfeksiyonu için duyarlı olunmalı ve mutlaka yılda iki kez temizlenmeli."

Bakterilerin diğer bir kaynağı olan bahçe ürünlerinin temizliğinin de önemine dikkat çeken Kahraman, "Yaz aylarında vatandaşlarımız yoğun olarak kendi bağ bahçesinde ürettiği meyve sebzeleri yiyor. Ancak tükettikleri ürünlerin yeterince temiz yıkanması gerekiyor. Bu konuda da dikkatli olunmalı" diye konuştu.

"Yenileme çalışmaları tamamlanıyor"

Çınar'ın Cumhuriyet Mahallesi'nde yürütülen İçme Suyu Ana Şebeke Yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren Kahraman, içme suyu ana şebeke yenileme çalışmalarında sona geldiklerini söyledi. Yıllar önce yapılan ve ekonomik ömrünü tamamlayan şebekedeki asbestli boruları söküp yerine 150 metrelik polietilen boru döşediklerini kaydeden Kahraman, çalışmanın 12 bin liraya mal olduğunu dile getirdi. Kahraman, "Daha önce de yine 150 metrelik bir şebeke döşemiştik. Çalışmanın tamamlanması ile birlikte 600'e yakın bir nüfusumuz bu çalışmadan yararlanacak. İçme suyumuz bundan sonra sağlıklı bir şebeke üzerinden musluklardan akacak. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için çalışmamızı üç gün içerisinde bitirmeyi hedefledik. Ancak vatandaşlarımız su sorunu yaşamasın diye tankerle su taşıdık. Bugün itibariyle çalışmamızdaki son eksiklikleri giderip yeni şebekeden suyumuzu vereceğiz" ifadelerinde bulundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.