Pilot olarak belirlenen 10 ilde ise Kasım ayı itibarıyla başvurular başladı.
İçişleri Bakanlığının talebiyle TÜBİTAK tarafından geliştirilen kimlik kartları hem güvenlikli hem de birçok işlevi yerine getirme özelliğini barındırıyor. Üzerindeki çip sayesinde kişiye ait bilgiler güvenlikli bir şekilde saklanıyor. Bilgi sızdırılmasının önüne geçen donanımla tasarlanan kartlardaki bilgiler çip sayesinde kopyalanamıyor veya değiştirilemiyor. Kart başkalarının eline geçtiğinde ise bloke ediliyor.
RENK AYRIMI KALKIYOR
Kadınlar için pembe, erkekler için mavi olarak üretilen nüfus cüzdanları tarihe karışıyor. Yeni kimliklerde bu ayrım yok. Ayrıca, hastane, eczane, emniyet, okul ve banka bilgileri ile entegrasyonu sağlanacak. İsteyen vatandaşlar için elektronik imza uygulaması da bulunacak, böylelikle internet üzerinden işlemler yapılabilecek.
ELEKTRONİK İMZA ÖZELLİKLİ
Çipli kimlik kartları sayesinde farklı belge, kartları taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek, kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi "tek kart-tek şifre" dönemine geçilecek. Çipli kimlik kartlarına ilişkin yasal düzenleme, 27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş, kartlar için ilk başvurular 14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale’de başlamıştı.
(İHA)