Çırak Olarak Başladığı İşte Kendi Patronu Oldu

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Lalezar Cam Sanatı" atölyesi sahibi Gürcan Kınık, yaptığı işin el yapımı olması sebebiyle vatandaşların...

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Lalezar Cam Sanatı" atölyesi sahibi Gürcan Kınık, yaptığı işin el yapımı olması sebebiyle vatandaşların ilgi duyulduğunu söyledi.

İşe başlama hikayesini anlatan Kınık, "Bu işe İstanbul Fatih'te 1999 senesinde çırak olarak başladım. İlköğretim mezunuyum. Daha sonra bir arkadaşım vesilesiyle bu işle tanıştım. İlgimi çekti, çalışmak istedim ve bu işe başladım ustalarımın yanında. 19 yıldır mesleğime devam etmekteyim. 2009 yılından beri de kendi atölyemde Lüleburgaz'dayım" dedi.

"Mesleğimi severek icra ediyorum"

Camı eriterek çeşitli şekiller verdiğini aktaran Kınık, "Kendi küçük bir atölyemi kurdum. Camdan çubuklar İtalya'nın Venedik şehrinde üretiliyor. Burada yaklaşık bin derece ısıda camlara eriterek tamamen el emeğiyle şekil veriyorum. Kolye uçları yapıyorum. Hayvan figürleri, baykuş, penguen, uğur böceği gibi daha çok bayanlara yönelik aksesuarlar, kolye, yüzük, küpe ve bileklik türü ürünleri yapıyorum. Toptan ve perakende siparişler alıyoruz. Çok şükür mesleğimi severek icra ediyorum" diye aktardı.

"El yapımı ürünler ilgi çekiyor"

Mesleğe ilgi duyanların olduğunu söyleyen Kınık, "El yapımı olması öncelikle insanların ilgisini çekiyor. İlgiden memnunuz. Şu an için toptan çalışıyorum. Mesleğimizde bir sanatkar kolay yetişmiyor. Yaklaşık bir sene emek vermesi gerekiyor, vakit ayırmak gerekiyor. Şuan için yaş itibariyle Allah kısmet ederse mutlaka öğretmek istiyorum. Çırak yetiştirmek istiyorum, mesleğin devam etmesi için bu şart. Şu anda eşim sağ olsun, bana çok yardımcı oluyor. Kolye yapıyorsak bunun ipinin hazırlanması gerekiyor, bilekliklerin ipleri hazırlanıyor. Model tasarımı konusunda sıkıştığım noktalarda eşimin yardımını aldığım için şuan kendi çapımızda devam ettirebiliyoruz. Birçok fabrikasyon ve hazır ürünler artışta olsa da bizim işimiz biraz ekseriyette olduğu için el yapımı olması gerekiyor. O yüzden devam eder diye düşünüyorum. Bizim ki takı olarak, bijuteri metal ürünler hazır bulanabilir ama, müşteri cam kolye ucu kullanmak istiyorum" diye aktardı.

"Erimiş cama şekil veriyoruz"

Camın kullanıma hazır hale getirilme işlemi hakkında bilgi veren Kınık, "Renkli cam çubuğu pürmüz oksijen kaynağı farklı isimlerde adlandırılıyor. Buradan yanan ateşte cam çubuğu eritmeye başlıyoruz. Maşa yardımıyla zaman zaman ufak ekipmanlar yardımıyla erimiş cama şekil veriyoruz. Örneğin bir baykuşun gövdesi, kafası, kanatları, ayaları, burnu görülen bütün teferruat tamamen tek tek işleniyor. En son soğumaya bırakıyoruz yaptığımız ürünü. 10-15 dakika sonra kullanıma hazır oluyor" dedi.

"Riskleri de var"

Mesleğin zorlukları ve ürünlerin fiyatları hakkında bilgi veren Kınık, "5 dakikada yaptığımız bir pratik ürün de var. 15-20 dakika ilgilendiğimiz gereken bir model de. Oturarak çalışmak her zaman kolay gibi görünür. İnsanlar ne güzel oturduğu yerden çalışıyorsun ama gün içinde sürekli oturmak insanı yoruyor. Birde ateş başındayız sürekli. Camın zaman zaman sıçraması, dikkatli olmazsanız, eliniz ateşe gelebilir. O gibi zorlukları olabiliyor. Gözlerimizi korumak için de gözlük kullanıyoruz. Önlem almaya çalışıyoruz. Riskleri var tabi. Fiyatlar ise 5 liradan başlıyor, modele ve işçiliğe göre 50 liraya kadar değişiyor. Ben 13-14 yıldır bu mesleği yapıyorum ama gönül rahatlığı ile ben ustayım diyemiyorum. Çünkü önü çok açık, yenilikler var" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları