Çmo Genel Başkanı Bozoğlu: “2 Termik Santral İçin 43 Bin 156 Ağaç Kesilecek”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Adana, Mersin, Hatay bölgesinde yoğunlaşan termik santral projelerinin sağlıklı yürütülmediğini...

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Adana, Mersin, Hatay bölgesinde yoğunlaşan termik santral projelerinin sağlıklı yürütülmediğini söyleyerek, "2 termik santralin yapılması için 43 bin 156 adet ağaç kesilecek" dedi.

ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, bir dizi temaslarda bulunmak için Adana'ya geldi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozoğlu, "Adana ve Hatay illerinde mevcut ve planlanan termik santrallerin kaplayacağı toplam ormanlık alan miktarı 3.645.883,31 metrekare yani yaklaşık 365 hektar olarak belirlenmiştir. Planlanan santrallerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarında kesilecek ağaç miktarları net olarak belirtilmemiştir. Yalnızca planlanan 2 santral projesi kapsamında kesilecek ağaç miktarı 43 bin 156 adet olarak verilmiştir. Yok olan bu ormanlarla birlikte karbondioksit tutma ve oksijen üretim kapasitesinin azalacağı su götürmez bir gerçektir" dedi.

1 yılda toplam açığa çıkacak Co2 miktarı en az 183 milyon 522 bin ton

Adana ve Hatay illerinde mevcut ve planlanan termik santrallerde yılda 67 milyon 407 bin 626 ton kömür yakılmasının planlandığını ifade eden ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, daha sonra şunları söyledi:

"Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 10 milyon 721 bin 782 ton kül açığa çıkacaktır. Mersin ilinde planlanan Eren Termik Santrali'nde ise yılda 5 milyon 480 bin ton kömür yakılması planlanmaktadır. Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 564 bin 480 ton kül açığa çıkacaktır. Yılda toplam 72.887.626 ton kömür yakılacak ve 11.286.262 ton kül açığa çıkacaktır. Bu miktarda bir tüketimin ve oluşacak etkinin kümülatif olarak değerlendirilmediği görülmektedir. Hava kirliliğine dair de kümülatif etkinin değerlendirilmediği yine raporlarda oraya çıkmaktadır. Bölgede yılda toplam açığa çıkacak karbondioksit (Co2) miktarı en az 183 milyon 522 bin ton olacaktır."

"Paris iklim anlaşması bir an önce meclisten geçmeli"

Paris iklim anlaşmasına da değinen Bozoğlu, "Özetle, dünyanın yok oluşuna katkı vermemek adına termik santraller projeleri acilen sonlandırılmalıdır. Halihazırda devam eden ancak yetersiz olan enerji tüketimimizi azaltacak, verimliliği arttıracak ve kayıp ve kaçakları engelleyecek çalışmalar daha fazla desteklenmelidir. Yenilenebilir, temiz ve kuşkusuz yerli enerji üretim biçimlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Paris Anlaşması'nın meclisimizde kabul edilmesi için vakit kaybedilmemelidir" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.