Çocuğunuz Dehb’li Mi ?

Çocuğunuz DEHB’li olabilir mi ? Psikolog Duru Fazilet, çocukların eşya kaybı ve dikkat eksikliği konusunda önemli bilgiler verdi. Çocuk DEHB’li Mi? Çocuğunuz ödevlerini yapmayı unutuyor, çabuk sıkıyor, eşyalarını sıkça kaybediyor...

Çocuğunuz DEHB’li olabilir mi ? Psikolog Duru Fazilet, çocukların eşya kaybı ve dikkat eksikliği konusunda önemli bilgiler verdi.

Çocuk DEHB’li Mi?

Çocuğunuz ödevlerini yapmayı unutuyor, çabuk sıkıyor, eşyalarını sıkça kaybediyor yahut kurduğu cümlelerde koldan kola atlıyor mu ? Genelde çocuklara has olduğunu düşündüğümüz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gençlikte ve hatta yetişkinlikte tesirini göstermeye ve şahısların hayatlarını zorlaştırmaya devam edebilir. Gençlik periyodundaki dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin ortak belirtileri olmasına karşın, gençlerin yaşadıkları tecrübelerin çeşitliliği nedeniyle bu belirtiler farklılık gösterebilir. Dikkatin dağılması ve konsantrasyon eksikliği, DEHB’li birçok gencin okul performansında meseleler yaşamasına neden olabilir. Bilhassa bu durumu gözardı eden gençler, notlarında düşüş gözlemleyebilirler. DEHB’li gençler, sıklıkla öbür şeylere odaklanmaktan öylesine meşgul olurlar ki ellerindeki misyonu unutabilirler. Bu durum akademi, spor aktiviteleri ve toplumsal alakalar üzere alanlarda kendini gösterebilir.

Arkadaşlık Kurmak Sorun Olabilir

Ergenlik yılları, tüm gençler için duygusal açıdan karmaşık bir periyottur, lakin DEHB’ye sahip gençler çoklukla duygusal düzenleme konusunda zayıf olabilirler. Bu durum, hem kendileri hem de etraflarındakiler için zorlayıcı olabilir. Duygusal dürtüsellikleri, bilhassa hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı zorlaştırabilir. Bunların yanında DEHB, konuşma hünerlerini farklı biçimlerde etkileyebilir. Örneğin, birine direkt konuşulduğunda dikkatini vermiyor üzere görünebilir yahut konuşmaları yarıda kesip öbür bir bahse geçebilir. Ayrıyeten, çok fazla konuşma yahut konuşmayı büsbütün bırakma üzere durumlar da ortaya çıkabilir. DEHB’li gençler, sessiz aktivitelerde çalışmakta zorlanabilirler ve proje üzerinde kendi başlarına çalışmak yahut okumak onlar için sıkıntı olabilir. Ayrıyeten, toplumsal ipuçlarını anlamakta zorlanabilirler ve diğerlerini rahatsız etme konusunda farkına varmayabilirler. Arkadaşlık kurmak yahut sürdürmek de onlar için sıkıntı olabilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Psikolog Duru Fazilet,” Ergenlik periyodundaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, nörolojik, ruhsal ve toplumsal istikametleri olan karmaşık bir durumdur. Tam bu noktada ailenin ve okul ortamında öğretmen ve uzmanların dayanağı bu durumdan mustarip gençlere rehberlik etme konusunda büyük değer taşır. Aileler, gençlerin dikkat dağınıklığıyla başa çıkma marifetlerini geliştirmek için tavır, yönergeler ve sonların net ve dengeli olmasını sağlamalı, Günlük rutinler oluşturarak dikkat dağıtıcıları ögeleri en aza indirmeli, ferdî muvaffakiyet sağlayabilecekleri aktiviteleri desteklemeli ve olumlu davranışları teşvik etmelidir. Bunun yanında olumsuz davranışlar için belli sonuçlar belirlemeli ve disiplini kurma noktasında sakin ve anlayışlı bir tavır sergilemelidir.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?
Bağırsak Sağlığı Neden Önemli?