Çocuğunuzu Diş Doktoruna Düzenli Götürün

Özel Ümit Hastanesi Diş Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dt. Hamit Bulut bebek ve çocuklarda diş bakımı hakkında bilgi verdi.

Özel Ümit Hastanesi Diş Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dt. Hamit Bulut bebek ve çocuklarda diş bakımı hakkında bilgi verdi.

Bulut, bebeklerde dişlerin 6 aylıkken çıkmaya başladığını ancak bunun her bebekte farklılık gösterebileceğini belirterek bebeklerin bazen daha erken bazen ise daha geç diş çıkarabileceklerini söyledi. Bulut, ilk dişlerin erken ya da geç çıkmasının dişin sağlamlığı ile ilgisinin olmadığını da sözlerine ekledi. Diş çıkaran bebeklerde ağız salyasının arttığını söyleyen Bulut, "Dişin çıkacağı yerdeki diş eti kabarır ve kaşıntı başlar. Ağzına ne bulsa onu koyar ve kaşımaya çalışır. Bazı bebeklerde ateş, ishal de olabilir. Bunun diş çıkarmayla ilgisinin olup olmaması kesin değil. Çocuk ağzına her şeyi koyduğu içi mikrobik bir durum da olabilir. Kaşıntıyı gidermek için jel kullanılabilir" dedi.

Biberon ve emzik kullanımına dikkat!

Biberon ve emzik kullanımı diş ve damak yapısını bozup bozmadığı ile ilgili de bilgi veren Bulut, şunları söyledi: "Emziğin uzun süre kullanması damağın şekillenmesinde etkili olur. Çocuklarda derin damakların oluşmasına neden olur. Bazı çocuklar emzikle uyur, ağzından alınca uyanır. Bazı çocuklar bütün gün emzikle gezer. Bunlar diş ve ağız sağlığı için doğru değil. Aynı şekilde biberonun da diş sağlığına zararları vardır. Biberonla genellikle süt veriliyor. Sütün içindeki doğal şeker ağızda uzun süre kaldığında özellikle uyurken ve uyumadan hemen önce biberon verildiğinde şeker çürük riskine neden oluyor. Biberon çürükleri dişte ay renginde koyu renkli şekilde olur. Bunlar kesinlikle yapılmaması gereken şeyler. Biberonla süt içildikten sonra su verilerek ağzı yıkanmalı."

Çocuklarda yaşanan diş çürüklerinin sebeplerinden söz eden Bulut, "Çürümenin sebebi çocuğun yedikleri içtikleri ve ağız hijyeni ile alakalıdır. Çocuk çürük riskini arttıracak yiyecekler yiyorsa, diş fırçalama alışkanlığı yoksa dişleri erken çürüyecektir. Şeker, çikolata gibi abur cubur yiyecekler, öğünün yerini almamalı. Çocuk yemek yerine bunları yiyorsa ciddi sıkıntı vardır. Yemekten sonra az miktarda verilebilir. Çocuk çikolatayı yedikten sonra bol su içmeli. Bu çürük riskini azaltır" diye konuştu.

Diş fırçalama alışkanlığı için öneriler

Bulut, çocuklarda erken yaşta diş fırçalama alışkanlığının önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Çocuk elinde diş fırçasını tutup fırçalayabildiği an bu işleme başlamalı. Çocuğun boyuna uygun bir fırçalama alanı ve lavoba olmalı. Fırçalama esnasında anne ve baba da dişlerini fırçalamalı. Çocuk anne babada görmediği bir şeyi yapmak istemez. Çocuk eline fırçayı alınca aile ona "öyle yap, şöyle yap, burayı fırçala, orayı fırçalamadın" dememeli. Kendisi yapabildiği kadarını yapsın. Üstünü ıslatsın, etrafı batırsın önemli değil. Çocuk fırçalamayı bitirdikten sonra fırçayı alın ve fırçalamadığı yan kısımları vs anne baba yeniden fırçalayabilir. Kahvaltıdan sonra ve gece yatmanda önce olmak üzere günde 2 kez diş fırçalama işlemi yapılmalı. 3 yaşından sonra mercimek tanesi kadar diş macunu kullanılmalı. Çocuklara yetişkin diş macunu kullanılmamalı, çocuk macunu kullanılmalı. Her diş fırçalamadan sonra çocuklarını tebrik etmeliler. Çocuk, yaptığı bu işten dolayı tebrik edilmeli."

Çocuğunuzu düzenli olarak diş hekimine götürün

Çocukların diş doktoruna düzenli olarak götürülmesi gerektiğine de değinen Bulut, "Bebeğin ilk dişi çıktığı andan itibaren belli aralıklarla diş doktoruna kontrole götürülmeli. Özellikle çocuğun dişinde anormal bir durum fark edilirse hemen diş hekimine gitmelidir. Çürükler ufacıkken doktora gelirse çocuk ağrı yaşamadan müdahale edilir. Ama çürük son aşamaya gelirse ister istemez enjeksiyon yapmak gerekiyor. Çocuğun çürüğü olduğunda en kötü durumda diş hekimine getirirseniz çocuk dişçiden korkar. Aile, çocuğunun dişi çıktıktan sonra 6 ayda bir kontrole getirirse o ortama alışır, diş hekiminin korkulacak bir şey olmadığını görür, alışır" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?