Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, anne babalara, çocuğu geliştirecek işlev ve çeşitliliğe sahip oyuncaklar almalarını tavsiye etti.
Psikolog Mavi, oyun çağını hayal ettiğini uygulayarak geçirme şansı yakalayan çocukların hayatlarında daha az kaygılı bireyler olduğunu belirterek, oyunun, çocuğun beyin fonksiyonlarını geliştiren, algı gücünü artıran, gerçeklikle hayal dünyası arasında köprü kurabilmesini sağlayan bir "araç" olduğunu ifade etti. Oyun ortamının mutlaka özel olarak ayrılmış bir oyun odası olması gerekmediğini vurgulayan Mavi, oyun için gerekli eşyaların yer aldığı herhangi bir alanın bile oyun odası olarak kullanılabileceğini söyledi. Psikolog Meriç Mavi, bunların yanı sıra, çocukluğunda anne-babanın koyduğu kurallar içerisinde hareket eden ve oyun oynamayı bir "gereksinim" olarak nitelendirmeyen kişinin, oyun oynarken edinebileceği öğretileri ve sosyalleşmeyi ileride, hayatının diğer basamaklarında bir yoksunluk olarak hissedebildiğini kaydetti.
Oyun terapisinin çocuklar psikolojisi üzerindeki olumlu etkilerine de değinen Psikolog Meriç Mavi, bu terapilerin uygulanabileceği alanlardan bazılarını "özgüven sorunları', "travma sonrası stres bozukluğu', "istismarlar', "yalan söyleme" ve "duygu durum düzenlemesi" olarak açıkladı. Oyun terapilerinin çocuklar üzerindeki iyileştirici gücünü vurgulayan Psikolog Meriç Mavi, böylece çocukla terapist arasında bir köprü oluşturulabileceğini belirtti. Mavi, "Oyun terapisi yöntemiyle, çocukta bulunan kendini geri çekme ve içe kapanma öyküsünün üzerine gidilebilir. Fakat bazen çocuk, terapiste emretmeye, kötü söz kullanmaya, direktifleri dinlemek istemediği için de sözel ya da fiziksel şiddete başvurabileceğinden oyun esnasında terapist tarafından sınırlar konulmalı. Örneğin çocuk, oyuncaklarıyla oynadıktan sonra kaldırması, bir mala zarar verdiğinde ebeveynini durumdan haberdar etmesi, arkadaşlarıyla oynarken onları incitmemesi gibi bazı temel kuralları kabul etmeli. Oyunun gücünü ortaya koymak adına terapileri bir oyun odasında gerçekleştirmek, her çocuğun standartlarını karşılayabileceği oyuncak skalasından faydalanmak ve çocuğu kendi dünyasında gözlemlemek terapistin yoğun bir şekilde sonuç görmesini sağlar. Uyaranların olduğu bir ortamda çocukla bir bütünlük kurabilmek, hem terapist hem de çocuk için zor olsa da telapatik ilişkinin oyun yoluyla kurulması genellikle çocuğu rahatlatan bir etmen olarak göze çarpıyor" dedi.
Oyunun iyileştirici gücünün çocuğu büyütmekten çok yetiştirmeye yönelik olduğunun inkar edilemeyeceğini söyleyen Psikolog Meriç Mavi, "Çocuk, oyun oynadığı kişiyle arasında ortak bir çekim alanı olduğunu düşünmeye başlar. Çocuk zevk aldığı bir ortamı terk etmek istemediği gibi, oynadığı kişiyle tekrardan oynayabileceğini bilmek de onu rahatlatabilir. Bu nedenle oyun terapilerinde çocuk daha istekli görülebilir, oyunu dizayn ederken de yaratıcılığı ortaya çıkar" diye konuştu.
Psikolog Mavi, nasıl oyun oynandığını bilmeyen, deneyimlemek istemeyen bir çocuğun arkadaşları tarafından reddedilebileceğini ve oyun ortamlarından ailesi tarafından müsait alan ya da zaman yaratılmadığı için uzak durabileceğini de sözlerine ekledi.
İHA