Çocuklarda Diş Teli Problemine Dikkat

Sarıyer Ortodonti Diş Kliniğinden Dr.Mustafa Ateş, ortodonti tedavisini ihmal etmemekte yarar olduğunu belirterek, "Çünkü sadece çocuklarda değil hangi...

Dr.Mustafa Ateş, çocuklarda diş teli problemine dikkat çekti.

Sarıyer Ortodonti Diş Kliniğinden Dr.Mustafa Ateş, ortodonti tedavisini ihmal etmemekte yarar olduğunu belirterek, "Çünkü sadece çocuklarda değil hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problem daha da kötüleşiyor. Çapraşıklık nedeniyle dişler yeterince temiz tutulamıyor, çürük ve diş eti hastalıkları oluşuyor. Bu da diş kayıplarına neden olabiliyor. Bozuk kapanışlar sonucu diş yüzeylerinde anormal aşınma, çene ekleminde ağrı ve şikayetler görülebiliyor. Çiğneme ve konuşmada zorluk, destek kemik ve diş eti dokularının hasarına da yol açabiliyor" dedi.

Ortodonti tedavi aşamasının en temel apareyleri olan tellerin takıldıktan sonraki ilk gün içerisinde dişlerde ağrıların yaşanmasına sebebiyet verebileceğini kaydeden Dr.Mustafa Ateş, "İkinci gün sonrasında ağzınız ve diş yapınız, tellerinize alışmaya başlayacaktır. Yaşadığınız ağrılar fazlaysa ortodontistinizden ağrı kesici için öneri isteyebilirsiniz. İlk haftalar içerisinde yaşayacağınız ağız içinde oluşan sızı ve baş ağrıları normal bir durumdur. Bir zaman sonra alışkanlık sağlayacaksınızdır. Diş teli ve braketlerin ilk dönemlerde ağızda, dudaklarda veya yanaklarda oluşturduğu tahribatlar için ortodontistinizin kolaylaştırıcı önerileri olacaktır. Wax ya da macun tarzında diş teli ve braketlerin üzerilerine yapıştırılabilen maddelerle olumsuzluklar giderilebilir. Bu apareylerin yemek yerken çıkarılmalıdır. Yaralarınızın bir süre sonra iyileştiğini fark edeceksiniz. Sert ya da kabuklu yiyecekler tüketmemeye özen göstermelisiniz." diye konuştu.

Çapraşık dişlerin aynı zamanda kişinin görünüşünü de etkilediğini söyleyen Dr.Mustafa Ateş daha sonra şunları kaydetti; "Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz. Ortodontik tedavi ihtiyacınızı sadece diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir. Kapsamlı medikal ve dental özgeçmişiniz , ağız ve diş muayenesi , çene modellerinizin oluşturulması ve özel bazı röntgen filmleri ve fotoğrafınızın çekilmesi gibi birçok tanı yöntemini içeren bir muayeneden sonra, ortodontik tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığı ve yapılacak tedavinin türü belirlenebilir."

Dr.Mustafa Ateş, tedavide özellikle geç kalınmaması gereken durumları ise şöyle aktardı; "Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı, ağızdan solunum, parmak emme, tırnak yeme, yanak - dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar, uzun süre emzik ve biberon kullanma, çiğneme ve konuşmada zorlanma, aşırı ileride veya geride konumlanan çene yapıları, önde konumlanmış dişler (fırlak) çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişler veya ağız içinde hiç yer almayan (gömük) dişler, süt dişlerin erken veya geç kayıpları ve alt ve üst dişlerin hiç temas etmemesi veya aşırı biçimde birbirini içine alması."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !