Kafa travmalarının çocuklarda özellikle yürümeye başladıktan sonra aileler tarafından sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyen Beyin Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Yahya Efe, çocuk gelişim evrelerinin bütün dönemlerinde etrafındaki objeleri incelemek,onlara dokunmak onları tanımak istediğini belirterek, "Yürümeye ve koşmaya başladıklarında ise kontrol etmek zor ve yeteneklerini yeni keşfetmeye başlayan küçük arkadaşımızı düşmek, vücudunun herhangi bir yerine darbe almak gibi tehlikeler beklemektedir" dedi.
Koru Ankara Hastanesi Op.Dr.Yahya Efe Güner çocuklarda kafa travmalarını önlemek için yapılması gerekenleri anlattı. Öncelikle çocuğun gelişim aşamasında evde tehlike yaratabilecek ucu keskin, sivri, kırıldığında kesici özellik kazanabilecek bütün objelerin olası bir yaralanma durumuna karşı ortadan kalmasını öneren Op.Dr.Yahya Efe, "Eğer kaldırma imkanınız yoksa çocuğunuzun ulaşamayacağından emin olduğunuz bir alanda saklayın. Koşarken çarpabileceği sehpa köşeleri, mobilya köşeleri, kalorifer petekleri gibi alanlar sizin dikkatinizi tehlikeli olarak çekmese bile çocuğunuzun nasıl bir hızla ve ne şekilde bu tip alanlarda darbe alacağını kestiremeyebilirsiniz. Ortada duran bu köşeleri dışarıdan alabileceğiniz sünger benzeri malzemelerle kaplayabilirsiniz" diye konuştu.
Çocuğun tırmanmak isteyebileceği alanlardaki malzemelerin devrilme tehlikesi olmayacağından emin olunması gerektiğini ifade eden Efe, "Konsol üzerinde duran televizyonlar, kütüphanedeki ağır kitaplar kafa üzerine devrilirse çok tehlikeli bir hale gelebileceğini unutmayın. Tırmanabileceği alanların etrafını koruyucu bir bariyer ile tehlikelerden uzak hale getirebilirsiniz" diye
Çocuğun pencere kenarlarında bırakılmaması gerektiğine önemle vurgu yapan Op.Dr.Yahya Efe, yüksekten düşmeler beyin cerrahisinde sık karşılaşılan bir olgu olmakla birlikte ciddi hayati tehlikeler oluşturduğunu pencerelerin çocuğunuz tarafından kolayca açılmasını engellemek adına pencere başlıklarına açılmasını engelleyici ekipman konulabileceğini bildirdi.
Kafa travması ile karşılaştıktan sonra öncelikle çocuğun bilinç durumunu değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Efe, eğer çocuğun bilinci açık, etrafıyla ilgili ise belli bir süre gözetim altında kalırsa sağlık merkezine götürülmesine gerek olmadığını söyledi.
Çocuğun fışkırır şekilde kusmasının önemli bir kafa travmasının belirtisi olabileceğini vurgulayan Op.Dr.Yahya Efe, fikir almak veya gözlem amacıyla sağlık merkezine başvurulmasının faydalı olacağını ifade etti.
Op.Dr.Yahya Efe sözlerini şöyle sürdürdü;"Çocuğunuzda nöbet benzeri kollarda veya bacakta kasılmalar, bilinçte uykuya meyil veya uyandıramamak, kol veya bacaklarının belirli bir taraftan hareketinde yavaşlama veya hiç hareket ettirememe yine bir sağlık merkezine başvurmanızı gerektirecek durumlardandır. Ancak bu gibi durumlarla karşılaşmamışsanız çocuğunuzu bir süre gözlemlemekte fayda vardır. Sağlık merkezinde tamamen sağlıklı bir çocuğa beyin tomografisi, röntgen benzeri radyasyon içeren görüntülemeler yapmak ileriye yönelik kanser riskini ne yazık ki arttırmaktadır."
İHA