Özellikle son günlerde çocuklarda sıklıkla görülen, 1 ya da 2 gün süren, kusma
ya da ishal belirtileriyle birlikte seyreden yüksek ateşin sebebi gıda zehirlenmesi veya kirli havuzlar olabilir. Sıcaklıkların aşırı artmasıyla çocukların yedikleri gıdalarda sıkıntılar olabileceğini, düzgün temizlenmeyen havuzlardan enfeksiyon hastalıkları kapabileceklerini belirten Medline Acil Sağlık Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili uyarılarda bulundu.
Çocukları açıkta bırakılmış gıdalardan uzak tutun
Yaz mevsiminde artan sıcaklar birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Çocukların özellikle yaz mevsiminde tükettikleri gıdalar konusunda daha dikkatli davranılması gerektiğini belirten Dr. Koray Akay: “Gıda zehirlenmelerinin yaz aylarında daha sık görülmesinin nedeni, yemeklerin uygun ortamlarda ve sıcaklıklarda saklanmamasıdır. Dikkatsizlik ve unutkanlıkla buzdolabına konulmayan yiyecekler, birkaç saat açıkta bırakılmış süt veya uygun çözdürülmemiş et nedeniyle kişiler kendilerini bir anda hastanede bulabilir. Besinlerin içerisindeki zararlı bakterilerin tüketimi ile ya da bakterilerin ürettikleri zehirli maddelerin besinlere bulaşması ile gıda zehirlenmeleri meydana gelir. Besinlerin satın alındıktan sonra uygun şekilde saklanması, pişirilmesi, soğutulması gıda zehirlenmelerinin oluşmasını engeller. Özellikle yazın riskli yiyecekler grubuna giren besinler; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, patates, salata sosları, pirinç ve çeşitli tahıl ürünleri, mayonez, deniz ürünleri ve meyvelerdir” dedi.
Kirli havuzlar da çocuklar için büyük tehlike
Özellikle 7-15 yaş arası çocuklarda bağışıklık sisteminin tam gelişmemesi nedeniyle çocuklar kirli havuzlarda birçok hastalığa maruz kalabilir. Mide bağırsak enfeksiyonu da en sık rastladığımız hastalıklardan. Çocukta, 39 derecenin üzerinde ateş varsa ve 2 günden uzun süredir devam ediyorsa enfeksiyon oluşmuş olabilir. Bunun yanı sıra, ishal kanlıysa ve uzun sürmüşse, 8-10 kereden fazla kusmuşsa, sıvı kaybı belirtileri ortaya çıkmaya zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Yüksek ateşi olan çocuk için ne yapmalı?
Öncelikle ateşini ölçmelisiniz. Koltuk altından ateşini ölçün ve eğer 38 derecenin altındaysa çocuğunuzun ateşi yüksek değildir, ateş düşürücü vermeniz gerekmez. Eğer ateşi 38 dereceden yüksekse hemen antibiyotiğe başlamayın. Öncelikle nedenini anlamaya çalışın. Kusma, ishal halsizlik gibi belirtileri takip edin. Vücudunda döküntü, kaşıntı var mı kontrol edin. Ateş düşmüyorsa saçlarını ılık suyla ıslatın, kasık ve koltuk altlarına ılık suyla ıslatılmış bezler koyun. Kolonya veya sirke kullanmayın, soğuk duş yaptırmayın. Enfeksiyonlar genellikle 3 gün içinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşir, sabırlı olun, panik yapmayın. Eğer, ateşin ilk kez 38 derecenin üzerine çıkmasının üzerinden 72 saat geçmesine rağmen, ateş hala ara ara 38 derecenin üzerine çıkıyorsa, mutlaka doktorunuza başvurun. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)