Çölyak Ve Fenilketonuri Hastaları Kocaeli’nin Tarihi Yerlerini Gezdiler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Met-Der Çölyak ve Fenilketonüri derneği üyelerini Gez-Gör programı kapsamında ağırladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Met-Der Çölyak ve Fenilketonüri derneği üyelerini Gez-Gör programı kapsamında ağırladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığının hayata geçirdiği Gez-Gör Kocaeli programı, Met-Der Çölyak ve Fenilketonuri Derneği üyelerini ağırladı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile birlikte ortaklaşa düzenlenen programda dernek üyeleri kentin tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi.

Kocaeli'de yaşayan vatandaşların Kocaeli'yi daha iyi tanıma fırsatı sunan Gez-Gör Kocaeli Programı'nın konuğu olan Met-Der Çölyak ve Fenilketonuri Derneği üyeleri ilk olarak Seka Park'ta bulunan K@BİN bölümüne geçti. Konuk üyeler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Akçaray başta olmak üzere kente kazandırdığı hizmetleri yakından tanıma fırsatı buldu. Seka Park Kültür alanını gezen grup, Kültür Alanında bulunan Mevlevi Evi'ni ziyaret ettikten sonra restorasyonunu Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Selim Sırrı Paşa Konağına geçti. Konağı dikkatle dolaşan konuklar adeta tarihe yolculuk gerçekleştirdi.

Met-Der Çölyak ve Fenilketonüri Derneği gezinin kalan kısmında Gebze Osman Hamdi Bey Müzesi'ne geçti. Burada yetkililerden merak ettiği bilgileri alan konuklar son olarak Eskihisar sahilinde dinlenme imkanı buldu. Dernek üyeleri geziden duydukları memnuniyeti dile getirerek kendilerini ağırlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar Gluten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve Villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Fenilketonüri hastalığı, Fenilalanin Hidroksilaz enziminin tam ya da tamama yakın eksikliği sonucu gelişen kalıtsal bir hastalıktır. Diyetle alınarak başka maddelere çevrilemeyen fenilalanin, vücutta normal sınırların üzerinde birikmeye başlayarak öncelikli olarak sinir sisteminde zehir etkisi göstermeye başlar. Fenilketonürinin geriye dönüşümsüz hasarlarının önlenmesi için erken tanı ve tedavi şarttır. Hastalığın hangi gen üzerinde kalıtıldığı bulunmuş olduğundan, doğum öncesi genetik tanısı konulabilmektedir. Yüksek riski olan hamile annelerin plasenta hücrelerinden veya bebeği çevreleyen sıvıdan alınan örneklerinde bebeğin bu hastalığı taşıyıp taşımadığı anlaşılabilmektedir. Türkiye'de akraba evliliklerinin sık olması nedeni ile hastalığın görülme oranı yüksektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.