Çorum Halk Sağlığı Dr. Ahmet Barış, obezite ve fazla kilolu insanların diyabet (şeker hastalığı) riski taşıdığına dikkat çekerek, diyabet hastalarının yüzde 80'inin fazla kilolu olduğunu söyledi.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından toplumda diyabete karşılığı farkındalığı artırmak amacıyla Hürriyet meydanında stant açıldı. Stantta vatandaşlara Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri tarafından diyabetle ilgili bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı.
Bugünün amacının toplumda diyabet hastalığı konusunda bir farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, kronik hastalıklar günümüzde en çok ölümlere ve engelliliğe neden olan hastalık grubu olduğunu belirtti. Kronik hastalıkları tam olarak tedavi edilemeyen insanın yaşamı boyunca parçası haline gelen hastalıklar olarak tanımlayan Barış, "Hem insan sağlığı hem toplum sağlığı açısından hem de ülkelerin sağlık politikaları ve sağlığın ekonomi üzerindeki yükü açısından kronik hastalıklarla mücadele etmenin oldukça önemli. Çünkü elimizdeki bilgiler, bulgular ve imkanlar bu hastalıklardan korunulabileceği bu hastalıklar tedavi edilemezse bile insan hayat konforunu daha rahat sürdürebilecek seviyede hayatını idame ettirmesi sağlanıyor. Bu nedenle farkındalık çok önemli. Hatta farkındalık değil yetmiyor bu konuda harekete geçmek lazım" dedi.
Diyabetin toplumda görülme oranının yüzde 9 seviyelerinde olduğunu anlatan Barış, "Bu oran kadar da henüz tanı almamış hasta grubu olduğu da biliniyor. Özellikle hipertansiyon ve kalp hastalıklarının ardından diyabet ikinci sırada geliyor. Diyabet hemen hemen vücudun tüm organlarını etkiliyor. Teşhis konduğu zaman, komplikasyonlar ortaya çıktığı zaman vücudun birçok organı ve sistemine zarar veriyor. Bu nedenle diyabette erken teşhis çok önemli. Erken teşhis amacıyla diyabette risk faktörleri olarak bilinen genel olarak bir aile öyküsü var. Ailesinde şeker hastalığı olanların diyabet olma ihtimali daha yüksek. Yine 40 ve 45 yaşın üzerinde diyabet görülme oranı artıyor. Yine obezite ve şişmanlıkta diyabet riski artıyor. Diyabet hastalarına baktığınız zaman bunların yüzde 80'inin fazla kilolu olduğunu görüyoruz. Yapılan çalışmalar obezitenin yüzde 10 azaltılması diyabeti yüzde 56 seviyelerinde azalttığı biliniyor. Özellikle belli bir yaşın üzerinde vatandaşların sağlık taramalarını yaptırmalarını ve fiziksel aktiviteleri, sporu hayatlarının belli bir parçası haline getirmeyi öneriyoruz" diye konuştu.
İletişimin ve her türlü teknolojilerin her türlü arttığı dönemde özellikle sağlık alanında doğru bilgiyi doğru kaynaktan almanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Barış, "Vatandaşlarımız gerek diyabet gerek diğer hastalıklarda doğru bilgiyi doğru kaynaktan alma adına her türlü sağlık sorunlarını aile hekimlerine danışmalılar. Herhangi bir sağlık problemi olmasa bile zaman zaman periyodik olarak aile hekimlerini ziyaret ederek kendi sağlıkları konusunda danışmanlık hizmeti almalarını ve özellikle kronik hastalıklar, kanser, önlenebilir hastalıklarla ilgili rutin taramalarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu nedenle doğru kaynak Sağlık Bakanlığımız ve hekimlerimiz. Bunun dışında bakanlığımızın referans olmadığı açıklamalara vatandaşlarımızın da itibar etmemişini tavsiye ediyoruz"
İHA