Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Çorum iline 68 km, Ortaköy ilçesine 14 km uzaklıktadır. Çevre Köyü Kavakalan, Beldesi Aşdağuldur. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köy halkı osmanlı döneminden kalma alevi türkmen olmasına rağmen dirlik olarak kürtlere tabi tutulduğu için dil zazaca kürkçe arası bölgeye has bir dil konuşulmaktadır. Köy halkında eski türk geleneklerinden kalma kurdu ocaktan sayma gibi eski şamanist geleneklerde sürdürülmektedir.
Cevizli köyünün en kalabalık sülalesi Deli caferoğullarıdır. Cevizli'nin ilk sülalelerinden: Sakalli'lar
Milla'lar, Erdemir'ler, Kelek'ler-Demir'ler, Uysal'lar köyün en kalabalık sülalesi olan delicaferoğulları 1913 yılında canbek tarafında köye gelmiştir, ilk gelirken Delicafer üç oğlu bir kızı ve kardeşinin oğluyla mıllalar tarafından çağırılmıştır, çünkü mıllalar ile ağalar arasında anlaşmazlık çıkmış ağalardan korkan mıllalar delicaferden yardım istemişlerdir.
Delicaferi canbekten getirtip ağalar ile kendi toprakları arasında olan kısmı vermişlerdir daha sonra delicaferoğlulları ile ağalar kirva olmuştur. Köyün en geniş ailesi olan delicaferoğulları uysal,ünsal,kurt ve erol soyisimlerini almıştır. köyde en fazla nüfuza sahip olduklarının bir göstergeside muhtarlık seçimlerinde her sülale kendi adayını koyması ve seçimleri hep delicaferoğullarının kazanmasıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vekanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağıve Cemevi vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.