Çorum Sungurlu Karaoğlu Köyü Eklendi

Karaoğlu Köyü, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür. Köyün yemekleri arasında yarmaaşı ve omaç denen ve birçok güzel yemekleri vardır.

Çorum iline 83 km, Sungurlu ilçesine 27 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Karaoğlu Köyü Konya’nın Karaman ilçesinde yaşayan iki kardeşten birisi diğerini öldürmüş,ölen kardeşin 6 veya 7 tane erkek çocuğu varmış içlerinde yaşları büyük evli olanlarda varmış. Ölen kardeşin  eşi "Lanet olsun ben buradan gideceğim,domuzların yaşadığı domuz büklerini (ağaçlık) kıracağım oraya bir ev yapacağım" diye yola çıkmış ve Karaoğlu köyü gerçekten o zamanlar bir domuz yatağıymış ve köyün şuandaki  merkezinde kalan o zaman domuz yatağı olan yere gelmiş oraları kendine göre düzenleyerek bir ev yapmış. Burada yaşamaya başlamış ve çocukları büyümüş çocuklardan birisinin oğlu diğer kardeşin kızını sevmiş kızı seven erkek çocuğun babası kızın babası ile tartışmışlar kızına sahip çık şeklinde. Bu kavgadan sonra kızın babası çocuklarını da alıp o zaman köy olan Demirşeyh Köyüne taşınmış ve orada yaşamışlar. Diğer kardeşler de Karaoğlu Köyü’nde yaşamaya devam etmişler.

Köyün ilk kuruluşu bu kadın ın köye gelmesi ile olmuş bundan sonra başka soylarda gelmiş.

Konya’nın Karaman ilçesinde yaşayan iki kardeşten birisi diğerini öldürmüş,ölen kardeşin 6 veya 7 tane erkek çocuğu varmış içlerinde yaşları büyük evli olanlarda varmış. Ölen kardeşin  eşi "Lanet olsun ben buradan gideceğim,domuzların yaşadığı domuz büklerini (ağaçlık) kıracağım oraya bir ev yapacağım" diye yola çıkmış ve Karaoğlu köyü gerçekten o zamanlar bir domuz yatağıymış ve köyün şuandaki  merkezinde kalan o zaman domuz yatağı olan yere gelmiş oraları kendine göre düzenleyerek bir ev yapmış. Burada yaşamaya başlamış ve çocukları büyümüş çocuklardan birisinin oğlu diğer kardeşin kızını sevmiş kızı seven erkek çocuğun babası kızın babası ile tartışmışlar kızına sahip çık şeklinde. Bu kavgadan sonra kızın babası çocuklarını da alıp o zaman köy olan Demirşeyh Köyüne taşınmış ve orada yaşamışlar. Diğer kardeşler de Karaoğlu Köyü’nde yaşamaya devam etmişler.

Karaoğlu Köyünün ilk kuruluşu bu kadın ın köye gelmesi ile olmuş bundan sonra başka soylarda gelmiş.

Ama en önemlisi kuruluş için bu kadının köye gelmesi ile olmuş ve Köy ismini de bu kadından almış. Köy şivesi ile Karının köyü şeklinde söylenmiş köyün ismi ve bundan sonrada bu söylem değişim sonucunda Karaoğlu Köyü olarak yerleşmiş ve isim haline gelmiş.

Köyün etrafı yüksek tepelerle çevrili arkasında yüksek kale olan dağ eteğine kurulmuştur. (Buraya kurulma sebebi, soğuğa kapalı olması, ormana ve tarım arazilerine yakın olması.)  Doğusunda Hankozlusu ve Hacılarhanı, batısında Eşme Köyü, güneyinde Demirşeyh Kasabası vardır. Engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur. Tarıma elverişli araziler az olup, daha çok hayvancılığın gelişmesi için uygun araziler vardır. Dağlık ve ormanlık alan geniş yer tutmaktadır. Köyde sulu tarım alanları yok denecek kadar azdır. Bitki örtüsü olarak çalılık ve meşelik alanlarla kaplıdır. Maden Tetkik Arama Enstitü'sünün yaptığı araştırmalarda köyün arazilerinden  Kale yakınlarından alınan örneklerde krom madeni bulunmuş küçük  kazılar yapılmış ama zengin bir yatak tespit edilememiştir.

Köyde karasal iklim hüküm sürmektedir. Yıllık yağış miktarı 438,1 mm'dir. Yıllık ortalama sıcaklık 10.7 C olarak tespit edilmiştir. Yazın poyrazın kışın yıldız rüzgârının etkili olduğu köyde ilkbaharda esen lodos rüzgarı bol yağış bırakmaktadır.  İlkbahar yağışları ile birlikte bitki örtüsü yeşerir, sonbaharda kurur. Bunlara örnek: papatya, gelincik, deve dikeni, köy göçeren dikeni, çakır dikeni, kangal otu, sığır kuyruğu, yavşan otu, geniş yayılma alanı bulmuştur. Akarsu kenarlarında  ise söğüt ve kavak  çeşitlerine rastlanır. Daha çok yağmur sularının aktığı Köyü ikiye bölen çaydan yazları yağmur olmadığı için su akmaz.Bu da meyve ve sebzeciliğin gelişmemesine yol açmaktadır. Köyün ormanında meşe, çam ve ardıç ağaçları geniş yer tutar.  Köyün bu ormanı ve dağlık alanlar Karadeniz ile İç Anadolu bitki örtüsünün geçiş yerinde olduğunu göstermektedir.

Tarım
Köyde tarım su kaynaklarının yetersizliği yüzünden kuru tarıma dayanmaktadır.Arazilerin sulanamaması dolayısı ile ürün çeşidinin sınırlı olmasına sebep olmaktadır.Köyümüzde genelde buğday, arpa,nohut,mercimek.fasulye, yulaf yetiştirilmekte bunlarında ticari boyutu yok denecek kadar az olmaktadır.Her aile kendine yetecek kadar üretmekte yağmurların bol yağdığı yıllarda çok az bir ürününü pazara çıkarabilmektedir.Köyümüz arazi yapısı olarak dağlık engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur.Köy arazisinin büyük bir bölümü meşe ve çam ağaçlarından meydana gelen ormanlarla kaplıdır .Bu nedenle ekilecek arazi sınırlıdır.Bu sınırlı arazilerden yüksek verim almak ve köy halkının ekonomik refah düzeyini yükseltmek için yeni su kaynaklarının bulunması ve sulama kanallarının yapılması şarttır.Buda devlet desteği gerektirmektedir.Ayrıca köyümüzde elma, armut,kiraz, vişne, kayısı, ayva,dut kavun, karpuz yetiştirilmektedir.Ayrıca her ailenin kendine ait  az miktarda üzüm bağları vardır bu üzümlerden pekmez yapılmaktadır.

Hayvancılık
Karaoğlu Köyünde hayvancılık sınırlı sayıda yapılmakta olup başlıca kara sığır inek,koyun ve küçük baş hayvanlardan meydana gelmektedir. her ailenin  iki veya üç tane süt  ineği vardır.İnsanımız hayvancılığı büyük çapta yapamamaktadır köyümüzün arazisi hayvancılığa elverişli olmakla beraber her nedense hayvancılık gelişmemiştir.Yüksek rakımlı yaylalarımız mevcut olması sebebi ile hayvancılık, halkımızın gelir elde edeceği duruma getirilebilir.Ayrıca sütçülük desteklenebilir. Halkımızın sütlerini satabileceği kooperatifler kurulabilir.

Yurtdışı ve yurtiçi geçici mevsimlik iş gücü
Köyde tarım ve hayvancılığın yeterince gelişememesi nedeni ile insanımızın ekonomik refah seviyesi oldukça düşmüştür.Bu sebepten dolayı köy gençleri çareyi büyük şehirlerde ve yurt dışında geçici mevsimlik işlerde çalışmakta bulmuştur.Başlıca İstanbul,Ankara,İzmir yurtdışında ise Rusya ve Türki cumhuriyetlerde inşaat firmalarında çalışmaktadırlar.Yukarda saydığımız sebeplerden dolayı köyümüz hızla küçülmüş büyük şehirlere göç vermiştir.

Köyde Yaşayan Soylar  ve  Soyadları

1. Hallikler                  Karaderili - Karaoğlu
2. Keskinler                  Nakkaş
3. İmamoğulları               Karaderili
4. Memiller                   Karaderili
5. Yörükler                   Mintemur

1. Hallikler Soyunun Köye Gelişi ve Yerleşmesi:

Konya'nın Karaman ilçesinde yaşayan iki kardeşten birisi diğerini öldürmüş,ölen kardeşin 6 veya 7 tane erkek çocuğu varmış içlerinde yaşları büyük evli olanlarda varmış. Ölen kardeşin  eşi "Lanet olsun ben buradan gideceğim domuzların yaşadığı domuz yuvasını dağıtacağım domuz büklerini (ağaçlık) kıracağım oraya bir ev yapacağım" diye yola çıkmış ve Karaoğlu köyü gerçekten o zamanlar bir domuz yatağıymış ve Köyün şuandaki  merkezinde kalan o zaman domuz yatağı olan yere gelmiş oraları kendine göre düzenleyerek bir ev yapmış. Burada yaşamaya başlamış ve çocukları büyümüş çocuklardan birisinin oğlu diğer kardeşin kızını sevmiş kızı seven erkek çocuğun babası kızın babası ile tartışmışlar kızına sahip çık şeklinde. Bu kavgadan sonra kızın babası çocuklarını da alıp o zaman köy olan Demirşeyh Köyüne taşınmış ve orada yaşamışlar. Diğer kardeşler de Kara-oğlu Köyü'nde yaşamaya devam etmişler.
Köyün ilk kuruluşu bu kadının köye gelmesi ile olmuş bundan sonra başka soylarda gelmiş.
Ama en önemlisi kuruluş için bu kadının köye gelmesi ile olmuş ve Köy ismini de bu kadından almış. Köy şivesi ile Karının Köyü-Karının Oğullarının Köyü şeklinde söylenmiş Köyün ismi ve bundan sonrada bu söylem değişim sonucunda Karaoğlu Köyü olarak yerleşmiş ve isim haline gelmiş.

2. Keskinler Soyunun Köye Gelişi ve Yerleşmesi:

Keskinler soyu Keskinden gelmiş ve Köye yerleşmişler fakat bu soy ile ilgili detaylı bir bilgi ulaşmadı elime ulaşması halinde onuda burada yayınlaya-cağım. Bu konuda bilgisi olanlar bana mail atabilirler.

3. İmam Oğulları Soyunun Köye Gelişi ve Yerleşmesi:

İmam Oğulları'nın ilk Köye gelişleri ve yerleşmeleri 12-13 yaşlarında Hacı isimli İmam Oğulları Sülalesinden bir çocuğun Çorum İli  Alaca İlçesi Büyük Hırka Kasabası'ndaki evinden kaçması ile başlamış. Bu çocuk ailesi ile kavga etmesi neticesinde evinden kaçmış ve Demirşey  Kasabası'na doğru yürüyormuş bu arada Karaoğlu Köyün'de yaşayan Abdullah Dayı isimli köyü Atı ile Demir-şeyh'e gidiyormuş ve yolda bu küçük çocuğu görmüş ve nereden geldiğini sormuş çocukta;" Büyük Hırka'dan geliyorum." demiş.Abdullah Dayı nereye gittiğini sormuş çocuk;"Nereye gideceğimi bilmiyorum evden kaçtım ama gide-cek yerim yok. Buralarda çobana ihtiyacı olan birisini bulursam konuşacağım ve çobanlık yapacağım." demiş.Abdulah Dayı da "Benim çobana ihtiyacım var benim için çalışırmısın" demiş.Çocukta kabul etmiş.Çocuğu Atının arkasına bindirmiş  Demirşey'de işi bittikten sonra çocuğu Karaoğlu Köyü'ne  getirmiş ve çocuk Abdullah Dayı'nın yanında çalışmaya başlamış.Çocuk burada büyü-müş buradan Askerlik hizmetini yapmak için askere gitmiş. Askerlik hizmetini yaptıktan sonra yine çocuk Karaoğlu Köyü'ne dönmüş belli bir süre sonra köy-lüler Abdullah Dayı ile konuşmuşlar Köylüler; "Abdullah Dayı bu çocuk seni babası yerine koydu Hanımını annesi yerine koydu çocuk Askere gidinceye kadar sana çalıştı ve Asker'den sonrada yine senin yanına geldi. Bu çocuk artık büyüdü bunu evlendirmek ve bu çocuğa bir ev kurmak sana düşer.Ya bu çocuğu artık evlendir ev kur yada bu çocuğu gönder gitsin." şeklinde konuşmuşlar. Köylüler ile Abdullah Dayı arasında bu konuşma geçtikten sonra Abdullah Dayı; "Tamam demiş siz konuşun söyleyin de evlendireyim. Bir Kızım var isterse onunla evlendireyim yada isterse dul Kız kardeşim var onunla evlendi-reyim." demiş. Yakın komşular Çobanla konuşmuşlar durumu anlatmışlar Çoban'a Abdullah Dayı'nın teklifini iletmişler. Çoban da; "Ben Kızı ile evlen-mem, Kızı ile aynı yerde büyüdük ve Abla Kardeş gibi büyüdük. Fakat dul olan Kız kardeşi ile evlenirim. " demiş. Abdullah Dayı'da uygun görmüş ve evlendir-miş düğünlerini yapmış onlara ev yapmış. Abdullah Dayıya babasından düşen tarla hisselerinde Kız kardeşinin de payı olduğu için onun hisselerini bölmüş onlara vermiş. Bunlar kendi evlerini kurmuşlar ve Çoban Köye yerleşmiş. Kendi çocukları olmuş onlarda kalmış Köyde. Bu Çobanın gelmesiyle ve Köye yerleşmesiyle yeni bir soy daha gelmiş.

4. Memiller Soyunun Köye Gelişi ve Yerleşmesi:

Memiller soyunun ise Kınık'tan geldiği söyleniyor fakat bunlar hakkında da detaylı bir bilgi ulaşmadı elime ulaşması halinde onuda burada yayınlayacağım.Bu konuda bilgisi olanlar bana mail atabilirler.

5. Yörükler Soyunun Köye Gelişi ve Yerleşmesi:

Yörükler hakkında da detaylı bir bilgi ulaşmadı elime ulaşması halinde onuda burada yayınlayacağım.Bu konuda bilgisi olanlar bana mail atabilirler.

KARAOĞLU KÖYÜ SİTESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çorum Haberleri

Sungurlu İlçesi Hakkında Tarihî Bilgiler
Muratkolu Köyü: Çorum'un Doğal Güzelliklerine Ev Sahipliği Yapan Bir Köy