Köyün eski ismi Zangı dır, Zangı ismi bir rivayete göre zanlı isminden gelmektedir, üç tane zanlı nın şu anki köyün olduğu bölgeye yerleşmesiyle evlenip çogalmalırıyla ve dışarıdan muhacir lerin (muhacir in anlamı konar göçer göçmen yerli halktan olmayan anlamındadır )yerleşmesi ile belli bir nüfusa kavuşmuştur. şu anki ismi hapan olan eski ismi kapan olan ve eşkiyaların kervanların yolunu kestiği söylenen mevki eski kervan yoludur,bir rivayete göre de bu üç zanlının yeteneklerinin olduğu, şu anki ismi hapan olan mevkide olan üç zanlıdan bir tanesi halaka mevkisinde gelen bir kervan belirir ve bu kervandaki öndeki ikinci devenin sağ gözünün kör olduğunu söyler; kervan yanlarına geldiğinde gerçekten o denenin sağ gözünün kör olduğunu görürler.ikinci zanlı ise doğmamış çocukların cinsiyetlerini bilir. üçüncü zanlı ise bir şifacıdır bazı hastalıklara çare bulur. bu üç zanlı o bölgeye yerleşirler ve çok sevilirler. sene 1950 ile 1975 yılları arasında hane sayısı 350 olan köyde 2012 yılında hane sayısı 60 ı geçmemektedir [tarihi kalıntılar,mezarlar ve yer altı odaları çıktıgı bilinmektedir. Arkeolojik çalışma yapılmamıştır ve sit alanı değildir. Eski adı Zangı'dır. Şu anki adı Yarımsöğütdür.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında; Keşkek, Arapaşı, bulgur köftesi, gebil,gülleyli çörek. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.