Köyün eski adı Büyük Kızıl olup yaklaşık 3 - 4 asırlık bir tarihi vardır. Söylentilere göre, iki kardeşin büyüğü tarafından kurulmuş olduğundan Büyük Kızıl adını almıştır. Köyün yerleşim yeri olarak seçilmesinin sebebi, develerin sevdiği otun bol yetişmesindendir. Halen deve dikeninin çok bol olduğu bir köydür.1841yıllarında ANKARA,ya bağlanan ÇORUM,SUNGURLU ve çevresine YERLEŞTİRİLMEK üzere,DEVLET İDARECİLERİNİN TÜRKMEN BEYİNDEN talebi sonucu,(Anadoludan gönüllü olmak şartıyla)TÜRKMEN boylarından (KIRIKKALE Ballışeyh kazası Büyük Oba köyünden2 kardeşin aileleriyle birlikte bu köye yerleşmesi ile köy,(GÖKMEHMET OĞULLARI-KÖRÖMER OĞULLARI)tam olarak yerleşim yeri haline gelmiş sünni bir TÜRKMEN köyüdür.Köyün tarım ve hayvancılkla geçimini sağlaması yanında son 60 yılda başta ANKARA,KIRIKKALE,DÜZCE VE İSTANBUL olmak üzere YURDUN çeşitli yerlerine 200 Hane,yani 800 ile 1200 nüfus göç vermiştir.köyün oğuzların bozok koluna mensup kınık boyundan olduğu hakkında bilgiler mevcuttur.
Gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur. tanınmış yemekleri iki sac arasında yapılan gülleylim çöregi. ve kömbesi meşhurdur ayrıca içi yaglı çöregide meşhurdur.badı etinden ve suyundan yapılan bulgur pilavı digerleri ise omaç .tarhana. dere otlu bulgur pilavı. hamur ve pekmezden yapılan pıhtı tatlısıda tanınmış meşhur lezzetlerdendir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.