Çorum’daki Çöp Konteynırları Yıkanıyor

Temizlikte marka bir şehir olan Çorum'un bu unvanını pekiştirmek için her türlü gayreti gösteren Çorum Belediyesi, şehir içi temizliğinin yanı sıra...

Çorum Belediyesi, temizlik faaliyetlerine, bir yenisini daha ekledi.

Temizlikte marka bir şehir olan Çorum'un bu unvanını pekiştirmek için her türlü gayreti gösteren Çorum Belediyesi, şehir içi temizliğinin yanı sıra sağlıklı bir çevre ve vatandaşların sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çorum'da mahallelerde ki çöp konteynırlarını yıkayarak pis kokuların yayılmasını önlemek için belediye tarafından bir adet konteynır yıkama ve dezenfekte aracı aldı. Şehir merkezindeki 15 bin konteynırın temizliğinin yapılması planlanırken, ilk etapta günde 100 adet konteynırın yıkama ve dezenfeksiyonu yapılacak.

Hürriyet meydanında konteynır yıkama ve dezefente aracının tanıtım toplantısında konuşan şehir içi temizliği ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, temizlikte marka bir şehir olan Çorum'un bu unvanın pekiştirmek adına çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu amaç doğrultusunda bugüne kadar farklı çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Temizlikte yeni bir adım daha attıklarını açıklayan Başkan Külcü, "Temizlik aracımız olan konteynırların temiz bir görüntüye kavuşturulması için yeni bir projemizi hayata geçiriyoruz. Belediyemize bir adet çöp konteynır yıkama ve dezefenkte aracı kazandırdık. Bu aracımızla her gün 100 konteynır yıkanacak. Tek bir araçla her 6 ayda bir konteynırlarımız yıkamış olacağız. Belediyemiz tarafından iki araç alınması için karar alındı. Ancak yeni başladığımız bir uygulama artılarımızı, eksilerimizi, araçla ilgili, sistemle ilgili avantaj ve dezavantajları görerek diğer aracımızı farklı şekilde kurgulamayı düşündük. 226 bin liraya mal oldu aracımız. Aracın bedelinden daha çok yapacağı işi önemsiyoruz. Şehirler elbette kirlenecek, atıklar olacak belediyenin görevi de bunları toplamak şehri temizlemektir. Herkes evinin önünü süpürse sokak tertemiz olur. Apartman yaşamının olduğu dönemde sokakların süpürülmesini beklemiyoruz. Yenilen çekirdeği kullanılan, kullanılan poşeti rast gele atmak yerine çöpe atarsak daha temiz bir şehirde hep beraber yaşarız" diye kullandı.

Geçmişte Temizlik İşleri Müdürlüğü'ndeki araçlara aylık yaklaşık 150 bin lira kira bedeli ödediklerini hatırlatan Külcü, kira bedellerinin taksitleriyle araçların mülkiyetini belediyeye kazandırarak kira ödemekten kurtulduklarını ifade etti. Şehirdeki temizlik hizmetlerine ivme kazandırırken aynı zamanda temizlik kalitesinin standardını yükselttiklerini anlatan Külcü, her bölgenin niteliğine göre araçları belediyeye kazandırdıklarının altını çizdi.

Yeraltı çöp konteynırı sistemini sorunsuz uygulayan yegane belediyeyiz

Yeraltı çöp konteynırı uygulamasının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini dile getiren Başkan Külcü, "Şehrin imajı açısından Gazi, İnönü ve Bahabey caddelerinde gerçekleştirdiğimiz yer altı çöp konteynırı uygulamasını önemsiyoruz. Anadolu'da ilk defa böyle bir çalışmayı biz yaptık. Türkiye'de de sorunsuz olarak sistemi uygulamaya başlayan ve 5 yıla yakındır da kullanan yegane belediye de Çorum Belediyesi'dir. Bu açıdan da doğru bir adım attığımızı görüyoruz. Gazi, İnönü ve Bahabey caddesinde yer altı çöp konteynırı uygulamasına geçmeden önce özellikle restoranların, kafelerin önündeki konteynırların çöp yığını haline döndüğünü, buradaki sızmalardan, atılan çöplerden nasıl kötü kokuların ve görüntülerin oluştuğunu, oradan kedilerin, köpeklerin çöpleri parçalayarak sokaklara dağıttıklarını bugün hala hatırlıyorum. Yeraltı uygulamasıyla birlikte bunların hepsinden kurtulduk" dedi.

2009 yılında göreve geldiklerinde şehrin ana arterlerinde temizlik noktasında ciddi problem olmamasına rağmen ana arterlerin arka sokaklarıyla mahalle aralarında arzulanan standartlarda bir temizlik anlayışının olmadığını fark ettiklerini anlatan Başkan Külcü, o dönemde sadece şehrin ana caddelerinin yanı sıra mahalle aralarında da temizlik yapılması yönünde radikal bir karar aldıklarını hatırlattı. Bu karardan sonra mahalle aralarında araçlar yerine belediye personeli ile temizlik yapmaya başladıklarını dile getiren Külcü, Türkiye'de mahalle temizliği yapan ender belediyelerden birisi olduklarının altını çizdi. Haftada veya 10 günde ekiplerin mahallelerde temizlik yaptığına dikkat çeken Külcü, bunun şehrin genelindeki temizlik algısını güçlendiren bir çalışma olduğunu kaydetti.

2009 yılında il genelinde çöp kutusu olarak 12 bin varil, 8 bin adette konteynırın kullanıldığına dikkat çeken Külcü, bu çöp kutularının çürümesinden delinmesinden ortaya çıkan kötü koku ve görüntü ile hastalıkların önüne geçmek için şehirdeki tüm varilleri kaldırarak konteynır uygulamasına geçtiklerini söyledi.

Çöp koyteynırlarına takip sistemi geliyor

Belediye olarak fiziki güce dayanan, bütçe aktarımına dayalı işleri zamanında ve iyi yapmaya çalıştıkları gibi bütün yenilikleri takip ederek ortaya çıkan tüm imkânları insanların hizmetine sunmak için çalıştıklarını belirten Başkan Külcü, "Bunlardan bir tanesi de konteynırların takip sistemidir. Bununla ilgili belediye kendi içerisinde demo çalışması yaptı. Belli noktalardaki konteynırların hangi aralılıklarla dolduğunu, personelin hangi aralılıklarla o koyteynırları boşalttığını takip ediyoruz. Bundan sonra şehirdeki 15 bin konteynırın her biri hangi gün, hangi saatte, hangi dakika görevliler tarafından alınmış takibini yapacağız. Bu bize konteynırların bulunduğu bölgelerdeki taşmaların önüne geçeceğiz. Ayrıca zaman zaman şu kadar zamandır buradan çöp alınmıyor yönündeki şikâyetlerde ortadan kalkacak. Herkesin ne yaptığını, nasıl yaptığını görmüş olacağız. Şuan bin koyteynırlık pilot uygulamayı başlatmış olacağız. İhalesi yapıldı. Bu uygulama zamanla bütün koyteynırlar içinde geçerli olacak. 250 bin hemşehrimizin günlük ürettiği atıkları alıp depolama sahamıza götürüyoruz. Orada vahşi depolama yapıyoruz. Buda bir sorundur. Artık çağımızda kent atıklarının vahşice bir yerde depolandığı orada yangın, koku, hastalık olduğu bin manzara ile karşılaşmak istemiyoruz. Bununla ilgili katı atık bertaraf projesini gerçekleştirdik. 60 milyon liraya mal olacak proje ile katı atıklarda düzenli depolama yöntemiyle depolanacak. Projemiz gelecek yıl tamamlanacak. Bu görüntülerden de kurtulmuş olacağız" ifadelerini kullandı.

Başkan Külcü'den ambalaj atıkları için çağrı

Şehir içerisinde ambalaj atıklarının ayrı ayrı toplanması için çalışma başlattıklarını söyleyen Külcü, "Buda cesur bir adımdır. Zorlukları olan bir çalışma. Sadece belediye tarafından yapılan çalışmalarla sonuç almaya muktedir olmadığımız işler. İstediğimiz verime ulaşmakta zorlandığımız işlerden birisi. Bu konuda hemşehrilerimizin sahip çıkması gerekiyor. Onların daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor. Kağıt, cam, plastik vs. bunların ayrı ayrı torbalarda biriktirilmesi gerekiyor. Bu sayede sağlıklı bir şekilde ambalaj atıklarını toplayarak ekonomiye bunların tekrar kazandıralım. Bu şehir ve ülke açısından önemli" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.