Çözüm Makina’dan Mınex 2021 İzmir Fuarında Canlı Webınar

Çözüm Makina, katıldığı Minex İzmir, ‘Madencilik, Doğal Kaynaklar Ve Teknolojileri Fuarında, ‘Maden Sektöründe Hedef Güvenlik ve Verimlilik İse Çözüm Akıllı Dijital Dönüşüm’ konulu Canlı Webinar düzenledi.

Çözüm Makina, katıldığı Minex İzmir, ‘Madencilik, Doğal Kaynaklar Ve Teknolojileri Fuarında, ‘Maden Sektöründe Hedef Güvenlik ve Verimlilik İse Çözüm Akıllı Dijital Dönüşüm’ konulu Canlı Webinar düzenledi.

Webinar’ın Moderatörlüğünü Çözüm Makina ARGE Müdürü Süleyman Yalçınkaya yaptı. Yalçınkaya açılış konuşmasında, “Çözüm Makina olarak maden sektöründe MINEX’te biz de ilk olarak yerimizi aldık. 4 değerli konuğumuz var madencilikte teknoloji ve dijital dönüşümü birlikte konuşmak ve tartışmak istiyoruz” dedi. Canlı Webinara, Çözüm Makina Genel Müdürü Cemile İpar Polat, Çözüm Makina İş Geliştirme Koordinatörü Mehmet Raif Karvan, İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdullah Fişne ve Sabancı Üniverstiesi Elektronik Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Özkan katıldı.

DOĞAL KAYNAKLARIN DOĞRU KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ

Moderatör Yalçınkaya daha sonra konuşmacıları tanıttı ve ilk konuşmacı Cemile İpar Polat’ın, ‘Madencilik Sektörü, Ekonomideki ve İstihdamdaki Payı; Stratejik Önemi Sektörde iş güvenliği ve verimliliğin önemi’ konulu konuşması ile panel başladı. Polat konuşmasında şunları kaydetti, “Madencilik dediğimiz zaman aslında madencilik dünya çapında stratejik öneme sahip bir sektör. Toplumların hammadde ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için temelde 2 tane üretim noktası bulunuyor. Biri tarım biri de madencilik. Dünya kaynaklarının kısıtlı olduğunu ve aynı zamanda artan dünya nüfusunu da düşündüğümüz zaman bu 2 tane önemli sektörün önemi giderek daha da artmaya devam ediyor. Doğal kaynakların doğru kullanımı bu anlamda çok önemli” dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDEN SONRAKİ AŞAMA AKILLI MADEN OLMALIDIR

Daha sonra ‘Madenlerde İş Güvenliği teknolojiden nasıl faydalanıyor’ konusunda Raif Karvan konuşmasını yaptı. Karvan, “İş güvenliği, aslında kurallar manzumesidir. Bir iş yerinin kurumsallaşması için ne kadar kurallara uyarsak o kadar iş güvenliğini yüceltiriz. İşin verimliliğini zaten sonuçta artırır. Kaliteyi artırır. Kişilerin aidiyet duygusunu artırır. İş güvenliğinde dijital dönüşümü son derece önemsiyorum. Dijital dönüşümden sonra bir sonraki aşama da akıllı maden olmalıdır. Yani insan zekâsının artık tamamen otomasyona dönüştüğü ve maden işletmelerinde facialarımızın kazalarımızın olmadığı bir sektör haline gelmesi lazım. Ben burada böyle bir kuruluşta rol aldığım için son derece mutluyum” dedi.

MADENCİLİK GÖRSEL BİR MESLEK

Madenciliğin görsel bir meslek olduğuna dikkat çeken Karvan şöyle devam etti, “Madenciliği gördüğünüz sürece yönetirsiniz. Bir maden sahibi olduğunuzu düşünün bir de fabrika sahibi olduğunuzu düşünün, maden ocağına indiğiniz sürece gördüğünüz sürece yönetirsiniz. Ama bir fabrikanız varsa hammadde girer ürün çıkar. İşte madeni göremiyorsunuz, yönetemiyorsunuz ve facialarla kazalarla karşılaşıyorsunuz. O nedenle yapay zeka dijital dönüşüm ve nihayetinde akıllı maden uygulamaları sizin madeni 7/24 görmenize sebep olacak.”

MADENCİLİK ÇOK DEĞERLİ BİR SEKTÖR

Konuşmacı Abdullah Fişne ise, ‘Madende söz sahibi ülkelerin madencilik alanındaki teknolojik uygulamaları Havalandırma ve kapalı madenlerde havalandırma verimlilik uygulamaları’ hakkında konuştu. Fişne şunları kaydetti, “Madencilik çok değerli bir sektör. Teknolojinin gelişmesi ile madenciliğin gelişmesi doğru orantılı. Ülke olarak gelişmek istiyorsanız madenlerinizi çıkartmalısınız ve onları kullanmalısınız. Teknoloji ile beraber biz bu madenleri daha iyi çıkartarak daha verimli kullanmaya başlıyoruz. Daha fazla derinlere inebiliyoruz” dedi.

KESTİRİMCİ BAKIM PROJESİ ANLATILDI

Webinar konuşmacılarından Hüseyin Özkan, ‘Yapay Zeka’nın madenlerde kullanımı ve Kestirimci Bakım’ konusunda konuşmasının yaptı. Özkan, “Kendim yapay zekâ, makina öğrenmesi, sinyal işlemi, veri tabanlı araştırmalar yürütüyorum. Yapay zekâ bugün birçok sektörde önemli gelişmelere yol açmakta. Yapay zekâ madencilik sektöründe bir istisna değil. Ben yapay zekâ araştırmacısı olarak bu fuarda olmam bile yapay zekânın madencilik için önemini gösteriyor. Hem güvenlik hem de verimlilik açısından yapay zekânın bu sektörde de önemli gelişmelere yol açacağını gözlemlemekteyiz. Kestirimci bakım projemizden bahsetmek istiyorum. Çözüm makinanın bir projesi” dedi.

KAPANIŞ

Webinar sonunda konuşan Moderatör Süleyman Yalçınkaya, “Biz Sanayi Bakanlığından onaylı bir ARGE merkeziyiz. Şu anda aktif olarak 12 proje yürütüyoruz. Bu projelerde 2 şeyi çok önemsiyoruz. Bir tanesi içimizde akademisyenin mutlaka olması, danışmanlık olabilir bilgi alışverişi, ortak proje olabilir. Üniversitelerle beraberiz her projede. Bir diğer nokta da her projede bu ürünün son kullanıcısı projenin daha istedikleri belli olmadan bizimle beraber. Böylece emin adımlarla zamanında istenilen ürünü son kullanıcıya ulaştırmış oluyoruz” dedi.

Katılımcıların teşekkür konuşmaları ile panel sona erdi.

Yapılan Webinar’ı ve katılımcıların konuşmalarının tamamını aşağıdaki Youtube linkinden ulaşarak izleyebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek