Çukurova’nın El Sanatı Oyaları Kitap Oldu

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, Çukurova'nın geleneksel el işi ürünlerinden olan boncuk oyaları "Boncuk Boncuk Çukurova" kitabı haline getirdi.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, Çukurova'nın geleneksel el işi ürünlerinden olan boncuk oyaları "Boncuk Boncuk Çukurova" kitabı haline getirdi. Kitabın tanıtımı kent protokolünün katıldığı bir törenle yapıldı.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki kadınların tam 3 yılda hazırladığı "Boncuk Boncuk Çukurova" adlı kitap nihayet tamamlandı. Boncuk kullanılarak hazırlanan kitapta, Çukurova'ya özgü geleneksel el sanatı ürünleri, oya işlemeler ve süs eşyaları fotoğraf ve bilgiler yer alıyor. Türkçe ve İngilizce açıklamalar eşliğinde okuyucuya sunulan kitap 371 sayfadan oluşuyor.

"Kaynana bana diken gibi batma"

'Boncuk Boncuk Çukurova" kitabının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde tanıtımı yapıldı. Adana Olgunlaşma Enstitüsü bahçesinde yapılan törenin açılış konuşan okul müdürü Meral Altınkaya, oyaların Türk toplumunda çok büyük bir yere sahip olduğunu söyledi. Altınkaya, "Türk toplumunda başlıklar kıyafetin vurucu kısmını oluşturur. Türklerin Anadolu'ya gelirken getirdikleri en çok kalıcı olan takı başlığa takılan tüyler ve sorguçlardır. Saraydan halka kadar sevilerek kullanılmıştır. Oyalar eski zamanda sözsüz bir mesaj aracıydı. Mutluysa yeşil, mutsuzsa sarı oyalı yazma bağlarmış. Çakır dikeni oyalı yazma bağladıysa "kaynana bana diken gibi batma" mesajı verirmiş. Bu yüzden oya kültürü bizim geçmişimizde çok önemlidir" dedi.

"Kültürlerimizi korumalıyız"

Kitabın oluşmasında finansal desteği sağlayan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altınsu ise böyle eserlerin gelecek nesillere tanıtılması gerektiğini ifade etti. Altınsu, "Bizi biz yapan kültürlerimizi koruyabilmemiz gerektiğini düşünmekteyiz. Bunun için "Boncuk Boncuk Çukurova" gibi çalışmalar yapılması gelecek kuşaklara tanıtılması önem arz etmektedir" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ise oya sanatının Türk geleneklerinde ayrı bir yeri olduğunu kaydetti.

"Oyalar kültürel zenginliğimiz"

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, oya çeşitliliğinin Çukurova bölgesinde görülmesinin kültürel bir zenginlik olduğunu belirterek, "Günümüz dünyasında kadınlarımız çalışma hayatındaki yerini almışlardır. Hiçbir meslek grubunda kadın ve erkeklerin eşitsizliği kalmamıştır. Hükümetimiz tarafından kadınların çalışma hayatında ki engeller kaldırılmaktadır. Kadınların mutlu ve huzurlu olduğu toplumlarda geleceğe daha da güvenle bakıldığını unutmamalıyız. Göz alıcı bir çeşitliliğe sahip olan oyaların Çukurova bölgesinde görülmesi yöremizin kültürel bir etkinliğidir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve eşi Beyhan Demirtaş'a Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Meral Altınkaya tarafından kitap hediye edildi. Düzenlenen tanıtıma kent protokolünün yanı sıra Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde eğitim gören çok sayıda kadın katıldı. Oya kültürünü tanıtmak için bahçede oya işleyen kadınlara stant açılırken, mankenler oyalardan yapılmış taçlar ve geleneksel kıyafetlerle gelen kişileri karşıladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Şanlıurfa’da Hastane Acil Servisine Silahlı Baskın!
20 Bin Öğretmen Ataması Tercih Sonuçları
20 Bin Öğretmen Atamasında Mülakat Tartışması Sürüyor
Milli Sporculardan Beden Eğitimine Atanacak Sözleşme Öğretmen Duyurusu
Eğitim Sen’den Bakan Yusuf Tekin’e İ̇stifa Çağrısı