Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Türkiye'nin 10 araştırma üniversitesi arsında yer alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, artık belirlenen 20 tematik alana yoğunlaşarak, bu alanlarda dünyada söz sahibi olmaya odaklanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinin araştırma üniversitesi olarak belirlendiğini dün açıkladı. Araştırma üniversiteleri arasına girmeyi başaran İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Nuri Başoğlu ve Prof. Dr. Ahmet E. Eroğlu ile birlikte konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen araştırma üniversiteleri arasında yer almalarının gururunu yaşadıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Güden, "3-4 ay önce YÖK 10 üniversiteyi araştırma üniversitesi seçmek için bir program başlattı ve bununla ilgili üniversitelere yazı gönderdi. 40 üzerinde üniversitenin başvurusu oldu ve ön değerlendirme sonucu bu sayı 20'ye indi. Ardından biz de performansla ilgili her türlü bilgiyi ve 10 yıllık hedeflerimizi içeren öz değerlendirme raporu hazırladık. Son olarak da rektör mülakatlarının ardından 10 üniversite belirlendi. Bu üniversiteler arasında yer almak bizi son derece gururlandırdı" dedi.
Hedef tutturulamazsa unvan geri alınıyor
Araştırma üniversitesi olma etiketi aldıklarını ancak asıl çalışmaların bundan sonra başlayacağını dile getiren Prof. Dr. Güden, "Bu etiketi aldık ama bundan sonra çok çalışmamız gerekiyor. YÖK tarafından belirlenen 26 gösterge, hedeflenen kriterler var. Eğer bu belirlenen hedefleri tutturamazsak, araştırma üniversitesi unvanı elinizden alınabiliyor. Öğretim üyesi başına düşen yıllık makale, bilimsel yayın puanı, öğretim üyesi başına düşen yıllık dış destekli proje sayısı, uluslararası işbirlikli proje sayısı, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllü öğretim üyesi sayısı, doktora burs alan programı alan sayısı gibi hedeflerle, belli periyotlarla bu üniversiteler incelenecek, eğer hedefler tutturulmamışsa üniversiteler elenecek" ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK ve Avrupa'dan birçok proje
İYTE'de 3 bin 311 lisans, bin 310 yüksek lisans, 471 doktora öğrencisi olduğunu ifade eden Güden, çok proje alan bir üniversite olduklarını, ancak kaliteli lisans öğrenci çekme sorunu yaşadıklarını ifade etti. TÜBİTAK ve Avrupa'dan çok sayıda proje aldıklarına işaret eden Güden, "Şu an mevcut 187 öğretim üyesi var ve 118 projemiz bulunuyor. Bu çok önemli ve aslında araştırma üniversitesi olduğumuzu da gösteriyor" diye konuştu.
"20 tematik alanda dünyada söz sahibi olmayı amaçlıyoruz"
Araştırma üniversitesi unvanını almaları ile birlikte belirlen 20 tematik biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanlarına yöneldiklerini anlatan Prof Dr. Mustafa Güden, "Bundan sonra tüm alanlara girmeyeceğiz. İYTE bu alanlarda öğretim üyesi istihdam etmeye başlayacaktır ve bu 20 alanda etkili olarak dünyada söz sahibi olabilmeyi amaçlıyoruz. Araştırma üniversitesi olma noktası bu noktada başlıyor, YÖK değerlendirecek" dedi.
İYTE olarak belirlenen tematik alanlar ise şöyle:
Sağlık biyoteknolojisi, tanı ve teletıp, medikal robotik, memel ve klinik öncesi ilaç araştırmaları ve tedavi yaklaşımları, hücre ve doku mühendisliği, endüstriyel biyoteknoloji, katma değeri yüksek biyoteknolojik ürünler, çevresel sürdürülebilir teknolojiler, nanomalzemeler, nanotanecikler, enerji malzemeleri, nanofabrikasyon, nanoaygıtlar, nanosensörler ve nanofludik, nanotıp, nanoyoteknoloji ve nanotoksikoloji/hesaplamalı nano bilimler, nesnelerin interneti büyük veri, enerji sistemleri, robotik ve akıllı sistemler, mimarlık, ısı ve akışkan bilimleri.
İHA