Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tura Kaldı

Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına gitti, resmi olmayan kesinleşmemiş sonuçlara göre sandıkta seçilmek için Cumhurbaşkanı adaylarından hiç biri yeterli oyu alamadı. 13’üncü Cumhurbaşkanı’nı ve TBMM 28. Dönem milletvekillerini...

Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına gitti, resmi olmayan kesinleşmemiş sonuçlara göre sandıkta seçilmek için Cumhurbaşkanı adaylarından hiç biri yeterli oyu alamadı.

13’üncü Cumhurbaşkanı’nı ve TBMM 28. Dönem milletvekillerini belirlemek için dün yapılan seçimlerde Resmi olmayan sonuçlara göre; yaklaşık 54 milyon 619 bin 509 milyon seçmen Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı. Kesinleşmemiş sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde CHP Adayı Kemal Kılıçdaroğlu da AKP Adayı Recep Tayyip Erdoğan da yüzde 50+1 oyu alamadı. Ata İttifakı Adayı Sinan Oğan, yüzde 5 civarında bir oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı takvime göre sandıklar 28 Mayıs Pazar günü yeniden kurulacak. Seçmen bir kez daha sandık başına gidecek. İkinci tur güncellenmiş kütüklerle gidileceği için 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya hak kazanan 47 bin 523 seçmen de sandık başına giderek, ilk kez oy kullanacak.

Ajanslara Göre Seçim Sonuçları

Sabah saatleri itibariyle Anadolu Ajansı; Tayyip Erdoğan yüzde 49,35, Kemal Kılıçdaroğlı Yüzde 45, Sinan Oğan Yüzde 5,22, Muharrem İnce 0,43.ANKA Haber Ajansı Verileri; Tayyip Erdoğan Yüzde 49,2, Kemal Kılıçdaroğlu Yüzde 45,05, Sinan Oğan Yüzde 5,28 ve Muharrem İnce 0,43

10 Genel Başkan Milletvekili Seçildi

28. Dönem Milletvekili Seçimlerinde 10 genel başkan meclise girebildi. Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ meclis dışı kaldı. Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Osmaniye’den yeniden vekil seçildi. AKP listesinden İstanbul 3. Bölge 4. sıradan milletvekili adayı olan HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu seçildi. İstanbul 2. Bölge 4. sıradan AKP listesine giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal milletvekili seçildi. Yine Cumhur İttifakı çatısı altında kendi listesiyle seçime giren Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul 2. Bölge 1. sıradan Meclis’e gitti. Millet İttifakı’nda da CHP listesinden Erzincan 1. sıra milletvekili adayı olan Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül vekil oldu.
Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları İbrahim Akın İzmir 2. Bölge’den, Çiğdem Kılıçgün Uçar ise İstanbul 1. Bölge’den milletvekili seçildi. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş İstanbul 3. Bölge’den Meclis’te ikinci dönemini kazandı. Yeşil Sol Parti listesinden seçime giren HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar Şanlıurfa’dan, Pervin Buldan da Van’dan milletvekili olarak seçildi.

Cumhur İttifakı’nın kesin olmayan sonuçlara göre TBMM’deki milletvekili sayısı ise 325’te kaldı. 2018’deki seçimlerde Cumhur İttifakı 334 milletvekili ile parlamentoda temsil edilmişti. Son verilere göre AKP 266, MHP 51, HÜDA-PAR 3, Yeniden Refah Partisi 5 vekil çıkardı.

Kesin olmayan sonuçlara göre; CHP 168 milletvekili çıkarabiliyor. İttifak yapılan partilerin milletvekilleri çıkarıldığında CHP 126 milletvekili çıkarıyor. Deva Partisi 14, Gelecek Partisi 11, Saadet Partisi 10 Demokrat Parti 3 İYİ Parti 44.

Anket Firmalarını  Tahminleri Tutmadı

Yaklaşık 5 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde ilk tur tahmininde bulunan anket firmalarının tahminleri tutmadı. İkinci turu işaret eden anketler haklı çıktı. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?