Daday Okluk Köyü

Okluk Köyü haberleri, Daday Okluk köyü güncel son dakika gelişmeleri, Okluk köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Okluk köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Daday Okluk köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Okluk köyü son dakika gelişmeleri, Okluk köyüne özgü yemekler, Daday Okluk köyünün tarihi, Okluk köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Okluk köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Okluk, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Okluk Köyü Resimleri ve Okluk köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Daday Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Daday Kastamonu Arası Kaç Km? Daday Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Daday Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Daday Köyünde doğan biri var mı? Daday Doğumlu Ünlüler Kimler?

Okluk, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının askerlerin ihtiyacı olan okların bu köyde yapıldığı için okluk olarak kalmıştır. Aslında okluk ok konulan torbanın adıdır. Ayrıca gulam askerlerinin ok ihtiyacı ve atlara konulan ok heybeleri yani ok torbaları da eskiden bu köyde imal edilmiştir. Ayrıca köyün sarnıç mahallesinde bir su sarnıcı günümüze kadar gelmiştir. Bir de bu köyde türbe mevcuttur. Her yıl yağmur duası için toplanılan bir mekandır.
Yöreye özgü yemeklerinden bir tanesi bandırma yemeğidir. Yapılışı: Tepsi tere yağ ile yağlanır, hafif ateşte ısıtılır. Saçta yapılan yufkalar ortadan kesilerek dikdörtgen şeklinde dikine tepsiye tavuk suyuna batırılarak üst üste dizilir. Dizilirken aralarına kızgın tere yağı,baharat ve tavuk eti döşenir. Daha sonra tepsi dolduktan sonra üzerine tavuk eti dizilir ve tavada kızan tere yağı gezdirilir. Tepsi hafif ateşte biraz bekletilir. Daha sonra tepsi ile servis yapılır. Yanında köy yapımı ayran ile yenilir. Afiyet olsun.
Hıdırellez hakkında bilgiler; Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdırellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedi Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır.[4] Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:[5] Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder. Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar. Dertlilere derman, hastalara şifa verir. Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder. Uğur ve kısmet sembolüdür. Mucize ve keramet sahibidir.
Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs (5 Mayıs Gecesi) tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırla Bakınız: Kur'an (Kehf Suresi: 60-82) Kur'an'da Kehf suresi'nde Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır.[6] Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır.[7][8] Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik. denilerek Hızır olarak atfedilenden bahsedilir. Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.[3] Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.Okluk Köyü Muhtarı;Hüseyin KAYA
Kastamonu iline 53 km, Daday ilçesine 20 mesafede bulunan köy dört parça köyden oluşmaktadır. Sanıç köyü, Erizgene köyü, Pelitveren köyü, Okluk köyü.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

📷

Daday Okluk Köyü Resimleri

Okluk, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Okluk Köyü Resimleri ve Okluk köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Kastamonu Haberleri

Kastamonu Belgesel