DAEŞ'in saldırıları sırasında nüfusu 5-6 bine kadar düşen Cerablus'ta yaşayan kişi sayısı, bölgenin DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından 30 bini aştı. Güvenliğin ÖSO birlikleri sağlandığı kentteki su ve elektrik, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar ise Türkiye tarafından karşılanıyor.
Yaklaşık 3 yıl DAEŞ hakimiyetinde kalan Suriye'nin Cerablus kenti, Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu'nun birlikte gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Operasyonu ile DAEŞ'ten temizlenmişti. DAEŞ'in bölgeden atılmasından sonra kentte güvenlik Özgür Suriye Ordusu tarafından sağlanırken, kentin nüfusu da hızla artmaya başladı. Cerablus'un 23 bin olan nüfus, DAEŞ'in kontrolüne girdikten sonra 5-6 bin kişiye düşerken, bugün itibariyle bölgede yaşayan kişi sayısının 30 bini aştığı öğrenildi. Bunun nedeni ise Suriye'deki iç savaştan kaçan diğer bölgelerdeki insanların da güvenliğin sağlandığı Cerablus'a göç etmesi olarak gösterildi.
Su ihtiyacını Türkiye gideriyor
Türkiye'den de yaklaşık 3-5 bin arasında Suriye'linin kente geri döndüğü öğrenildi. DAEŞ saldırısının ardından Cerablus'taki içme suyu, enerji, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlar ise Türkiye'nin desteği ile gideriliyor. Su ihtiyacı bulunan Cerablus ve 40 köyün suyu Türkiye tarafından oluşturulan alt yapı ile sağlanırken, bölgeye Türkiye tarafından yaklaşık 600 kişi kapasiteli bir hastane kuruldu. Hemen her branşta doktorların hizmet verdiği 600 yatak kapasiteli hastane, daha öncesinde okul olarak kullanılan bir binada hizmet veriyor. Hastanede toplam 80 sağlık personeli görev yapıyor. Cerablusluların ekmek ihtiyacı da Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının desteği ile sağlanıyor.
Menbiç ve Çobanbey'den gelen enerji nakil hatlarının kesilmesi ile karanlığa gömülen Cerablus'a enerji de Türkiye'den veriliyor. Oluşturulan teknik alt yapı ile toplam 4 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Yaşam normale dönüyor
Bölgede teknik alt yapının dışında yöre halkının güvenlik ortamından da memnun olduğu görüldü. Cerablus'ta güvenliği Özgür Suriye Ordusu birlikleri sağlarken, kentte zaman zaman askeri zırhlı araçlar da görülüyor. Bölge halkı ise DAEŞ'ten kurtulmanın sevincini yaşıyor. Yeniden ülkelerine dönmenin sevincini yaşayan Cerabluslular, "Tekrar ülkemizde evimizde olmaktan çok memnunuz. Şu anda burada durum normal. Önemli bir sıkıntımız yok. Sonuçta kendi evmiizde, ülkemizdeyiz. Bir çok bölgeden daha güvenli ve huzurluyuz" diye konuştu. Bölgedeki bir çok insan, kendi iş yerlerini kendi imkanları ile yeniden faaliyete geçirdi.
Yeniden okullarına dönecekler
Cerablus'ta çocuklar ise yeniden okula dönmeye hazırlanıyor. Okul ihtiyaçlarını tamamlayan çocuklar bir hafta sonra çalacak ilk ders zili ile yeniden okullarına kavuşacak.
Günlerini parkta geçiriyorlar
Çocuklar okullar açılana kadar ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çocuk parkında günlerini geçiyor. Çocuklar, günün büyük bir bölümünü çatışmalardan uzak, parkta oyun oynayarak geçiriyor.
Yönetim boşluğu oluşmaması için yerel meclis kuruldu
DAEŞ'ten kurtulan Cerablus'ta yönetim boşluğu oluşmaması için 18 kişilik yerel bir meclis kuruldu. Bu meclis, kendi içerisinde yaptığı seçim ile bir başkan, bir başkan yardımcısı ve işlerin yürümesi için 15 kişilik yürütme kurulu belirledi. Bölgedeki güvenlikten, acil ihtiyaçlar, eğitim ve sağlığa kadar bir çok sorunun çözümü konusunda Cerablus ile ilgili insani yardım koordinasyonu, Cerablus'un yeni belirlenen Genel Meclisi ve Türk yetkililer tarafından yürütülüyor.
Bölgede iç savaşın izleri de silinmeye çalışılıyor. Yıkılan ve tahrip olan yerler Türkiye ile koordineli bir şekilde yeniden inşa ediliyor.
İHA