Aydın Liva Hastanesi "9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla sigaranın zararları konusunda kamuoyunu bilinçlendirme çalışması yaptı. Hammaddesi tütün olan sigaranın insan vücudunda zarar vermediği bir organın olmadığını belirten Liva hastanesi Dahiliye Uzmanı Abdullah Açıkgöz, "Sigara öyle bir şey ki sadece içene değil içen kişinin çevresindekilere de ciddi zararı var. Kişinin sağlığına olumsuz etkilediği gibi kokusu dolayısıyla kişinin sevdiklerine de ciddi zarar veriyor" dedi.
Birçok kişinin sigara nedeniyle sevdikleri ile doya doya sarılıp hasbıhal bile edemediğini belirten Abdullah Açıkgöz, "Türkiye'de her yıl sigara içmeden kaynaklı oluşan hastalıklarda yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybediyor, sakat kalıyor veya felç oluyor. Yani ilk başta farklı bir keyif için içilerek tiryakisi olunan sigara daha sonra adeta öç alırcasına sadece içeni değil içen kişi ile birlikte çevresindekilerin de keyfini kaçırıyor. Bu nedenle kişinin önce kendisi sonra da çevresindekiler için sigaradan uzak durması gerek" dedi.
Tütünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri yanında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar dolar zararının da olduğunu ifade eden Aydın Liva Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, "Yapılan istatistiklere göre günde 300, bir saatte 12 kişi olmak üzere, yaklaşık 100 bin kişi her yıl sigara nedeniyle erken ölüyor. Sadece erken ölmekle kalmıyor bu insanlar hayatlarının son evrelerinde ciddi ızdırap da yaşıyor. Ülkemizde erkeklerin yaklaşık % 60'ı, kadınların % 20'si ve tüm toplumun yaklaşık % 40'ı, sigara içiyor. Özellikle kadınlarda sigara içme oranları son yıllarda hızla artması gelecek nesil için de ciddi tehlikedir" diyerek sıkıntının arttığını ifade etti.
Baba parası yiyen öğrenciler de çok içiyor
Açıklamasında Türkiye genelinde öğrenciler arasında yapılan bir anket sonucundan da söz eden Dr. Açıkgöz, "Eskiden kişiler kendi ekonomik özgürlüğüne kavuştuktan sonra sigara içerdi. Şimdi harçlığını babasından alan öğrenciler bile sigara içiyor. Türkiye genelinde yapılan bir ankete göre: Üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında, lise öğrencilerinin ise % 20.1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin % 11.7 olarak ortaya çıkıyor. Öğrencilerin ve kadınların sigaraya karşı meyillerinin artması sıkıtının ileride daha da büyüyeceğinin göstergesidir" diyerek bu konuda kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.
İHA