15 Temmuz darbe girişimi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve İstanbul Üniversitesi işbirliğinde Yunanistan ile ortaklaşa düzenlenen bilim kongresini vurdu. Kongreye davet edilen 60 yabancı akademisyen ise Türkiye'ye gelmedi.
Uluslararası 10'uncu Ege Analitik Kimya Günleri Kongresi, ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü'nde dün başladı. Troia Kültür Merkezi'ndeki kongreye 25'i yabancı toplam 430 akademisyen katıldı. Kongre 2 Ekim Pazar gününe kadar bildiriler sunularak devam edecek. Kongreye damgasını ise davet edilen ancak 15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek gelmeyen 60 yabancı akademisyen vurdu. Buna rağmen 25'i yabancı toplam 430 akademisyenle başarılı bir şekilde devam etti.
Komite Başkanı ÇOMÜ Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Dilgin, Komite Eş Başkanı İstanbul Üniversitesi Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Doç. Dr. Ayşem Arda ve Komite Üyesi İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Akademik Konsey Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, kongreye katılan bazı yabancı akademisyenlerle birlikte basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına katılarak 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye ile ilgili düşüncelerini paylaşan yabancı öğretim üyeleri Türkiye'de her şeyin normal ve korkulacak bir durum olmadığı mesajını verdi.
Kongrenin düzenleme komitesi üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Akademik Konsey Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, "Kongreye yabancı katılım sayısında 60'a yakın iptal oldu. Buna karşılık 25 yabancı öğretim üyesi büyük bir cesaretle, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullarda kendi açılardan belirli bir risk alarak, çünkü biliyorsunuz bir dezenformasyon kampanyası var yurt dışında. Bu cesaretleriyle Türkiye'ye gelmişlerdir. Kongremizi şereflendirmişler ve dayanışmalarını sergilemişlerdir. Bundan ötürü kendilerine teşekkürü bir borç biliyoruz" dedi.
10'uncu Ege Analitik Kimya Günleri'nin her iki yılda bir Yunanistan ile Türkiye arasında düzenlendiğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı ve Komite Başkanı Prof. Dr. Yusuf Dilgin, "Kongrede 430 katılımcının bulunuyor. Ancak yurt dışından daha fazla misafir bekliyorduk. Onlarla sürekli yazışmalar yaptık. 15 Temmuz darbe girişiminde sonra birçok yabancı misafir Türkiye'ye gelmek istediklerini, ancak Türkiye'nin güvenli olmadığı gerekçesiyle gelmek istemediklerini belirttiler. Ama bunun yanında bazı misafirlerimiz ise Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu söyleyerek katıldı. Maalesef 60'a yakın yabancı akademisyen bu kongreye gelmekten vazgeçti. Ama çok başarılı bir kongre geçiriyoruz. Yurt dışından 25 katılımcı geldi. Bunların 11'i Yunanistan'dan geldi. Almanya'dan, Ukrayna'dan, Bulgaristan ve Makedonya'dan da katılımcılar bulunuyor. İptaller daha çok Yunanistan'dan oldu. Çünkü Yunanistan ile ortak düzenlenen bir konferans. Yunan katılımcılara çok mail gönderdik. Türkiye'de, özellikle Çanakkale'de hiçbir sorunun olmadığını anlattık. 15 Temmuz darbe girişimi dahil Çanakkale'de herhangi bir olayın olmadığını, kendilerine her türlü konuda yardımcı olacağımızı söylemimize rağmen, Çanakkale'nin çok güzel ve şehir olduğunu söylemimize rağmen maalesef 15 Temmuz darbe girişimden sonra korktuklarını ifade ederek, gelmekten vazgeçtiler" diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'de pek çok alanda olumsuz yansımaları olduğu gibi bilimsel etkinlikleri de olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Dilgin, "Türkiye'de gerek ulusal gerekse uluslar arası düzeyde pek çok konferans iptal edildi. Biz bu konferansı her ne şekilde olursa olsun yapacağız dedik. Birçok konferansın katılımcılar gelmediği için iptal edildiğini de duyduk. Ama kararlı bir şekilde bu konferansı gerçekleştirmek istedik ve bugünlere geldik" dedi.
İHA