Datça Yerel Tohumculuğa Dönüyor

Muğla'nın Datça İlçesi'nde yerel tohumların kullanılması ve bu konuda vatandaşların bilinç düzeyinin arttırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde yerel tohumların kullanılması ve bu konuda vatandaşların bilinç düzeyinin arttırılması amacıyla çalışma başlatıldı. Datça Yerel Tohum Derneği tarafından yerel tohumculuğa dönüş için kampanya düzenlendi.

Türkiye'nin kendine has özelliği olan yerel tohumlarının zamanla ithal tohuma yenik düşerek kaybolmaya yüz tutması üzerine Datça Belediyesi'nin de desteği ile başlatılan kampanya kapsamında ilçenin semt pazarında stant kuruldu. Kampanya ile; Üreticilerin yerel tohum kullanmalarını sağlamak, tüketicilerin de yerel tohumlardan elde edilen ürünleri tercih etmelerinin alışkanlık haline getirilmesi amaçlanıyor.?

?Datça?Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan, son yıllarda hızla artan kanser, kısırlık, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sorunları gibi hastalıkların en büyük nedeninin tüketilen yiyecek ve içecekler olduğunu söyledi.? Datça'da, tarım üretiminde bilinçsizce kullanılan tohum ve ilaçların toprağı zehirlediğini belirten Karacan, "Datça?Yerel Tohum Derneği olarak, zehirsiz toprakta zehirsiz üretimi ve yerel tohumla üretmeyi amaç ediniyoruz. Üretici ve tüketici olarak bu topraklara borcumuz var. Gelecek nesillerin sağlıklı olması bizim çabalarımızla mümkün olacaktır. Bilinçli üretici bilinçli tüketici ağını kurmak istiyoruz" dedi.

Zorlu bir mücadeleye başladıklarının bilincinde olduklarını ifade eden Karacan, "Sorunun merkezinde dünya devleri bulunuyor. Tohum üreticilerinin aynı zamanda ilaç üreticisi olmaları dikkat çekici bir olgudur. Üreticinin ektiği tohumlar, gen yapısıyla oynanmış, GDO'lu veya hibrit tohumlardır. GDO'lu tohumların hastalıkları da beraberinde getirdiği kabul gören bir düşüncedir. Bu tohumları eken üreticinin aynı firmanın ürettiği ilacı kullanmak zorunda kalması düşündürücüdür" diye konuştu.

Üreticilere her türlü teknik destek vermeye de hazır olduklarını belirten Zeki Karacan, "Datça Belediyesi'nin bize vermiş olduğu 20 dönümlük bir alanda, uygulamalı eğitimler düzenleyeceğiz. Burada toprak ve ürün analizleri yapacağız. Kampanyanın başarılı olması için tüketicilere de büyük görev düşüyor. Tüketici isterse, üretici yerel tohum kullanır. Üreticilerin bazı kaygıları var. Yerel tohumlardan elde edilen ürünlerin, diğerleri gibi düzgün değil eğri büğrü oldukları için satamayacaklarından korkuyorlar. Bu kaygılarını gidereceğiz. Şu an 3 bine yakın üyemizle birlikte çok geniş bir tüketici ağı oluşturmuş durumdayız" diyerek herkesin kampanyaya destek vermesini istedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.