Çekmeköy Belediyesi ve Darülaceze ortaklığında gerçekleştirilen Dede Bana Masal anlat projesi, projede anlatılan masalların kurgulandığı Zeytin Gözlü Adam isimli masal kitabı ile sonlandı.
Çekmeköy Belediyesi'nin Darülaceze iş birliği ile başlattığı, Darülaceze'deki yaşlıları Çekmeköylü çocuklarla buluşturan Dede Bana Masal Anlat projesi, Zeytin Gözlü Adam kitabı ile tamamlandı.
İtinayla kurgulanan masallar ve dikkat çekici çizimlerden oluşan kitap; Abdülhamit'in Çeşmesi, Zeytin Gözlü Adam, Davşan Amca ile Dilki, Yumak ve Maviş'in Pamuğu isimli beş masaldan oluşuyor. Kitaptaki masallar yazılırken; hem yaşlıların anlattığı masallar dikkate alındı, hem de anlatıcıların geçmiş hikayeleri göz önünde bulundurularak masal içinde masalın anlatıldığı bir kurgu yapıldı. Bu kurguda, Darülaceze ve Çekmeköy ilçesi masalların ana mekanları olarak belirlendi. Kitapta geçen Abdülhamit'in Çeşmesi'ni kurduğu yer, Masallar Diyarı Darülaceze'yi; Bülbüller Kovuğu da bir zamanlar bülbülleriyle meşhur olan Çekmeköy'ü temsil ediyor.
Günümüzde kaybolmaya yüz tutan nesiller arası bağın sağlanması ve güçlenmesi için Dede Bana Masal Anlat projesini hayata geçirdiklerini belirten Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, kitap hakkında şunları söyledi: "Biz bugün yaptığımız her çalışmanın geleceğimizi şekillendirdiğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Bu kaygıyla yaptığımız projelerden biri olan Dede Bana Masal Anlat'ın çıktısı olan bu kitap da hem içeriğindeki masallar, hem de çizimleriyle çocuklarımıza eğlenirken bir şeyler öğretecektir. Bu vesileyle gelecek nesillerimiz için atılan küçük adımlardan biri olarak, ilerlememize katkı sağlayacağımızı umut ediyorum."
Proje ortağı Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci de kitapla ilgili şunları söyledi: "Yedi cihana hükmetmiş, topraklarında yaşayan bütün milletlere kucak açmış ve bütün dinleri kapsamış olan Osmanlı'nın son dönemlerinde inşa edilen ve bu kucaklayıcı tavrın maddi, manevi bütün izlerini taşıyan Darülaceze, bu proje için bir hazine niteliğinde olmuştur. Dede ve ninelerimizden masal dinlemenin tartışmasız zevkini çocuklarımız yaşarken, sözlü tarih anlatımına da katkıda bulunmuştur."
İHA