Muş Defterdarı Mustafa Yumuşak, 25 Kasım tarihinde sona erecek olan yapılandırmayla ilgili mükellefleri uyardı.
Yazılı bir açıklama yapan Defterdar Mustafa Yumuşak, 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un 19 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yapılandırma kanunuyla, vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını ifade eden Mustafa Yumuşak, yapılandırmanın sağlayacağı katkıları şöyle sıraladı:
"Borçlar taksitler halinde ödenebilecek. Vergi ihtilafları sonlandırılacak. Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek. Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak."
Bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlara anlatmak, azami seviyede yararlanmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetlerine başladıklarını belirten Yumuşak, "Başkanlık/Defterdarlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de "ben bu kanunu duymadım" diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz. Yapılandırma kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yanı üçte iki oranında azaltıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 sürede ödeme imkanı veriyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında her oranda katsayı uyguluyor. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkanlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV,ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi olan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile Ecrimisil borçlarında bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler" ifadelerini kullandı.
Başvuru ve ödemeler konusuna da değinen Yumuşak açıklamasında şunları kaydetti:
"Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 25 Kasım 2016 tarihinde kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Peşin ödemeler teşvik ediliyor. Vatandaşlarımıza peşin ödeme avantajını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca %50 indirim yapılacak. Taksitlerin ilk 2 sinin zamanında ödenmesi şartı getirildi. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz.Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir. Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan yapılandırma Kanunundan yararlanmak için 25 Kasım 2016 tarihine kadar başvuruların yapılması gerekmektedir."
İHA