Denizdeki canlı yaşamını olumsuz etkileyen teneke kutu, şişe, otomobil lastiği ve metal atıklar dalgıçlar tarafından denizin dibinden toplandı. Çıkartılan atıklar, denizlerin nasıl kirletildiğini gözler önüne serdi.
Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Sahil Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Mudanya sahilinde gerçekleştirdiği etkinlikte, deniz dibinden dalgıçlar aracılığıyla çıkarılan atıklar farkındalık oluşturmak amacıyla sahilde sergilendi. Etkinlik, bilinçsizce, düşüncesizce denize atılan atıkları derinliklerden çekip çıkarmak, denizleri kendi ekosistemine, canlı yaşamına kavuşturmak ve vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirildi.
Dalgıçlar tarafından denizden çıkarılan atıklar içinde araba lastiğinden soba kazanına, şişelerden plastik torbalara kadar çeşitli atıklar olduğu gözlendi. Derelerle taşınan, gemilerden atılan ya da doğrudan kıyılardan vatandaşlar tarafından atılan bu atıkların deniz tabanında oksijensizliğe yol açtığı, bunun da denizdeki canlı yaşamını olumsuz etkilediği belirtildi.
Bütünşehir uygulamasının ardından tamamen Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanında bulunan sahillerde 2014 yılından bu yana gerek kıyı ve plajlarda gerekse deniz yüzeyinde sürekli temizlik çalışmaları yapılıyor. Son 2 yılda deniz yüzeyinden 400 metreküp, kıyı ve plajlardan ise 20 bin 100 metreküp atık toplanarak bertaraf edildi.
İHA