Denizli Büyükşehir’den Hava Kirliliği Denetimi

Denizli Büyükşehir Belediyesi, daha temiz ve yaşanılabilir bir kent için kömür satış noktalarının yanında konutlarda da kontrol ve denetimlerini sürdürüyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, daha temiz ve yaşanılabilir bir kent için kömür satış noktalarının yanında konutlarda da kontrol ve denetimlerini sürdürüyor. Uygulama ile kalitesiz kömüre geçit vermeyen Büyükşehir Belediyesi, denetimlerin yanında eğitim çalışmalarına da devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için yetki devri alan Denizli Büyükşehir Belediyesi, konutlarda ve kömür satış noktalarında yaptığı kontrollerini tüm hızıyla sürdürüyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri daha temiz ve yaşanılabilir bir kent için ısınmadan kaynaklanan soba ve kaloriferlerin neden olduğu hava kirliliği konusunda kömür satış noktalarında ve konutlarda kontrol ve eğitim çalışmalarına devam ediyor. Eğitimler kapsamında kazan-filtre-baca bakım ve temizliklerinin yapılması, kurallara uyulması, kazanların ateşçi belgesi olan görevlilerce usulüne uygun olarak yakılması, bina içi ısı kaybının önlenmesi, az yakıtla çok ısınmak için neler yapılacağına dair pratik bilgilendirmeler de yapılıyor.

Numuneler DENÇEV'de inceleniyor

Denetim kapsamında, konutlardan alınan numuneler Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş Çevre Kalite Laboratuarı'nda (DENÇEV) analiz ediliyor. Ücretsiz olarak yapılan incelemelerde kriterlere uymayan kömürler tespit edilerek satışı yasaklanıyor. Kalitesiz kömürlerle ilgili ise yasal işlem yapılıyor. Yakıt ve hava kirliliği konusunda vatandaşlardan gelecek her türlü bildirimler için ise ALO 153 çağrı merkezi 7 gün 24 saat hizmet veriyor.

Nelere dikkat edilmeli

Başta solunum yolları enfeksiyonu olmak üzere insan vücudunda birçok olumsuzluğa sebebiyet veren hava kirliliğinin en aza indirgenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran, dikkat edilmesi gereken konuları şöyle açıkladı: "Kalorifer kazanı ateşçi belgesi olmayanlar ateşçi olarak görevlendirilmemelidir. Dış ortam sıcaklığı gece gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmamalıdır. Kalorifer ve sobaların ilk ateşlemesi sabah 06.00-09.00 arası ve akşam 16.00-19.00 saatleri arası yapılmamalıdır. Kömürler satış izin belgesi olan yerlerden alınmalı, açıkta kömür satılmamalı ve alınmamalıdır. Kalitesiz kömür kullanılmamalı, kalorifer kazan kontrolleri ve bakımları sürekli yapılmalı ve bacalar her yıl temizletilmelidir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.