Derelioğlu: "Yabancı oyuncuya ilgi altyapılara gereken önemin verilmemesine neden oldu"

Trabzonspor Gençlik Geliştirme Koordinatörü İhsan Derelioğlu, yabancı oyuncuya olan ilginin altyapılara gereken önemin verilmemesine neden olduğunu söyledi.

Trabzonspor Gençlik Geliştirme Koordinatörü İhsan Derelioğlu, yabancı oyuncuya olan ilginin altyapılara gereken önemin verilmemesine neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz aylarda Trabzonspor Gençlik Gelişterme Koordinatörlüğü görevine atanan Trabzonlu teknik adam İhsan Derelioğlu, Trabzonspor'un altyapısının günlük değişmelere ve gelişmelere göre programlanmaması gerektiğini belirterek, "Trabzonspor'un geçmişten gelen bir altyapı kültürü var. O kültürü ve geleneği günümüz uygulamalarına ve gelişmelerine çağdaş metotlarla uygulayan bir yapıya sahip olmalıyız. Trabzonspor altyapısı bir günde bir başka boyuta, bir başka konuma evrilecek bir kuruluş değil. Çünkü özellikle Türkiye'de, Trabzonspor'un altyapısı belli başlı değişikliklere ve belli başlı köklü çözümlere imza atmış bir kuruluş. Özellikle, Trabzonspor'un kuruluş yıllarından sonra sadece Trabzonspor kulübünün altyapısı olarak düşünmemek gerekir. Trabzonspor'un lige çıkışı, ligdeki şampiyonlukları elde etme serüveni Trabzon futboluna dönüştü. Bu dönüşümden daha sonra Trabzon futbolundaki potansiyel Trabzon insanının bu konudaki yeteneği Trabzonspor'un kazandığı şampiyonluklarla Türkiye'de büyük bir devrime imza atarak onu göstermiştir zaten. Bu nedenle Trabzonspor'un altyapısı giderek daha çok önem kazanmıştır. Önem kazandıkça da gerekliliği bir ihtiyaç oldu. Ve uzun süre bu potansiyel değerlendirilmiş" ifadelerini kullandı.

"Toplumun nereye yönlendireceği çok önemli"

Toplumun yönetimi nereye yönlendireceğinin çok önemli olduğunu belirten Derelioğlu, "Trabzonspor'un çok dar bir altyapı kıskacına girmemesi lazım. Kapalı bir altyapı ya da dar bölge sistemi gibi bir sistem içinde altyapının çalışmaması lazım. Daha geniş, daha efektif çalışması lazım. Ne kadar çok yatırım o kadar çok karşılık. Altyapıya önem vermek demek her gün altyapıyı konuşmak demek değil. Yönetimin şu anda bakış açısı çok iyi ama bunu zamanla ne kadar geliştireceğiz, ne kadar dönüştürebileceğiz o oluşacak duruma bağlı. Türkiye'deki sistem buna ne kadar müsaade edecek. Şöyle bir ikilem gelecek yarın yönetimin önüne şu oyuncunun transferiyle A takımı güçlendirip şu sonucu almak mı yoksa aynı ekonomiyi buradan vazgeçip altyapıya vermek mi? Bu ikilemde ne tarafa dönecekler? Toplum yönetimi nereye yönlendirecek? Bizim asıl sorunumuz bu, en büyük sıkıntımız bu. Bugün herhangi bir konuda kafa yoran, konuşan, futbolun içinde olan birine bu soruyu soruyorum. Ne yapacaksın, sorun burada. Bizim en büyük sorunumuz geldiğimiz noktada tercih meselesi, profesyonel takımın bugün alacağı sonuç ve yapılacak yatırım mı? Yoksa 5 yıl sonra geleceğine daha uzun vadeli yapılacak yatırım mı? Bu tercih de çok önemli, ama biz inanıyoruz ki şu anki yönetimle bizim görüşmelerimiz ,söylemlerimiz, konuşmalarımız yatırımları mümkün olduğunca yani el verdiğince yapılacağı yönünde. Biz de bu yatırımları doğru bir şekilde yönlendirmek için kendilerine gerekli raporları, gerekli bilgileri sunuyoruz" şeklinde konuştu.

"Yabancı oyuncuya ilgi altyapılara gereken önemin verilmemesine neden oldu"

Trabzonspor Gençlik Geliştirme Koordinatörü İhsan Derelioğlu, Türkiye'de yabancı oyunculara gösterilen ilginin altyapılara gereken önemin verilmemesine neden olduğunu belirterek, "Futbol endüstrisindeki gelişimler, yabancı oyuncu sayısındaki artışlar, son yıllarda en üst noktaya vardı. Bu artış Türkiye'de altyapılara verilen ilginin önemin azalmasını sebep olmuş. Bundan Trabzonspor da payını almış. Altyapının kendi başına çalışması, üretmesi, bir takım değerleri ortaya çıkarmasından çok, bunların ortaya çıkartılacak platformun hazırlanması gerekiyor. Süper Lig'de takımların 14 tane yabancı oyuncu kullanma hakkı var. İlk on birde oynayan yabancı oyuncuların sayısı oldukça fazla ve altyapıdan gelen oyuncuların sayısı ilk 11'de yok denecek kadar az. Federasyon mecburiyet koymuş. Demek ki kulüpler serbest bırakıldığı zaman altyapıdaki oyunculara kendi ürettiklerine gerekli önemi göstermemişler. Yani altyapıdan gelen oyunculara rutin sadece kağıt üstünde değer verilmiş o nedenle bütün bu furyadan Trabzonspor da nasibini almış. Ama bu Trabzonspor'la ilgili sorun değil. Türkiye'deki futbol altyapılarıyla ilgili bir sorun olmuş. Son yıllarda bu giderek artınca ister istemez yabancı oyuncu fazlalığı ve transfer hastalığı kulüpleri ekonomik olarak negatif noktalara getirmiş. O nedenle hem şehir olarak hem kulüp olarak Trabzonspor'un var olan potansiyelinin dönme ihtiyacı ya da altyapısını iyi kullanma ihtiyacı diğer kulüplere göre çok daha fazla. Bunun harekete geçirilmesi için Trabzon'daki bütün futbol dinamiklerinin bu yapıya sahip çıkması gerekiyor. Trabzonspor bunu bütün kulüplere kucak açacak ve kapsayacak şekilde yapabilir" dedi.

"Bizim misyonumuz var olan potansiyeli harekete geçirip profesyonel takıma oyuncu hazırlamak"

Trabzon içinde ve dışında çok büyük bir kitleye sahip olduklarını belirten Derelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trabzon'un kendi kaynaklarını, Trabzonspor adına kullandırabilmek... Hem şehir karakterine uygun oyuncularla yapabilmek hem de ekonomik olarak daha düşük maliyette oyuncu kazandırmak. İki yönlü Trabzonspor'a fayda sağlamak... Tabi futbolun ve endüstrinin çok geliştirdiği, çok global olduğu ortamda bugün bunun sadece Trabzon'un yerel potansiyelinde halledebilir miyiz, halledemez miyiz bu çok büyük bir sorun ve tartışma sorusu. Trabzon'un dışında da çok büyük bir kitlesi olan kulüp oyuncu anlamında da kullanabilmeli yani ulusal anlamda da oyuncu taraması yapıp, kitleyi kullanabilmeli. Bu değerleri evrensel ölçüler de eğitimden, öğretimden geçirerek o boyutlara ulaştırmak durumunda. Bizim en önemli misyonumuz, varolan potansiyeli harekete geçirip profesyonel takıma hazır oyuncular oynayabilecek oyuncular hazırlamak. Ama bizim görevimiz orada bittiği yerde diğer sorunlar baş gösteriyor. Yani bu tek taraflı tek yönlü bir şey olmadığı için mutfakta ürettiğimiz bir yemeği iyi bir masada yiyebilecek müşteride lazım."

"Kulüplerin kendi ürettiklerine sabır göstermeleri gerekir"

Kulüplerin kendi ürettiklerine sabır göstermeleri gerektiğini vurgulayan Derelioğlu, "Kulüpler de medya ve taraftar baskısı altındalar. Taraftar ve medya kulüplere bir kulüp bir takım planlanması iki üç yıllık ya da beş yıllık bir süre takım yapılandırması süresi vermiyor. Gelen yönetimin belli bir süresi var. O sürede başarı kazanmak zorunda. Kısa sürede başarı yakalamak için ürettiği ya da hazırlayacağı değil, hazır oyuncuları tercih ediyor. O zaman beklemesi gereken oyuncular ister istemez dışarıda kalıyor. O yönetimden sonra başka bir yönetim gelince başarısız olursa sil baştan onlar da kendilerini başarılı olmak zorunda hissediyorlar. Bu arada tabi ki üretim ve kendi değerleri ister istemez dışarıda kalıyor. Taraftar da bunun farkında olmalı. Bu gidiş bu kulüplerin bu ekonomik yapılarıyla uzun süre devam etmeyecek. Kulüplerin bakış açıları da önemli. Federasyonun verdiği rutin bir altyapı var. Bütün kulüpler o altyapıları federasyonun verdiği kurallara göre oluşturmak zorunda. Belli kategoride takımlar kurmak zorunda. Birçok kulüp sadece onlar olsun diye alt yapılarını oluşturuyorlar. Bazı kulüpler kendilerini tamamlayacak yani oluşturdukları profesyonel kadroya tamamlayabilecek oyuncuları katmak için bu altyapıyı oluşturuyorlar. Biraz daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bazıları ise tamamen altyapıya daha farklı önem verip altyapı modeliyle A takıma yönlendirmeye çalışıyor ama bugün Süper Lig kulüplerinde yok denecek kadar azaldılar. Çünkü tek başına bir altyapı üretebilmeleri futbol endüstrisindeki üst başarıya yetemeyebiliyor" değerlendirmesini yaptı.

"Trabzonspor'un ve şehrin kimliğini temsil edecek oyuncular hazırlamak istiyoruz"

Derelioğlu, profesyonel dünyada savaşacak, Trabzonspor'un ve Trabzon şehrinin kimliğini yansıtacak oyuncular hazırlamak istediklerini belirterek, "Buradan mezun ettiğimiz, A Takıma seçilmiş ve kabul edilmiş oyuncular artık profesyonel takımın profesyonel oyuncuları. Farklı bir ortamlarda farklı bir dünyadalar. Bizim yapmamız gereken o farklı dünyaya o farklı ortama burada onları hazırlayarak göndermek çünkü onlar artık oraya ait profesyonel dünyada savaşacak Trabzonspor'un Trabzon şehir kimliğini orada temsil edebilecek yapıda oyuncular olmalı. Bizim en büyük görevlerimizden biride bu, düşüncemiz futbol öğretisini Trabzonspor değerlerin içinde Trabzonspor değerleri dışına çıkmadan oraya ait olduğunu hisseden burada olan her oyuncunun hedefinin Trabzonspor'da oynamak bilincini yerleştirerek, profesyonel seviyede savaşabilecek yarışabilecek her türlü donanıma sahip olacak bir şekilde eğitebilmektir" ifadelerini kullandı

"3-5 yıl sonra şampiyon olacağım diyen yöneticiler kulüplerde barındırılmıyor"

Derelioğlu, 3-5 yıl sonra şampiyon olacağım diyen insanların kulüplerde barındırılmadığını belirterek, "Teknik adam da gelse aynı, barındırmıyorlar. Yönetici de gelse barındırmıyorlar. Demek ki kulüpler belli planlarını uzun vadeli yapmak zorunda, o bilinç oluşturulmak zorunda. Bunu camia kabullenirse toplum taraftar kabullenirse o zaman altyapının bir gerçeği ortaya çıkar. O zaman belki gerçek yüzünü anlayabiliriz. Altyapının başarısını ölçme değerlendirme sistemi çok zor. Neye göre başarılı neye göre başarılı değil, neye göre tartacağız? Eleştirmek kolay bir de empati yapmak lazım. Bizim düşündüğümüzü taraftar düşünmüyorsa, camia düşünmüyorsa bir esprisi kalmıyor. Bizim düşündüğümüzü kulübün üst yönetimi düşünmüyorsa bir anlamı kalmıyor. Ya da kulübün üst yönetimi buna açıksa bu altyapı modeline bu yönetime önem veriyorsa biz yetersiz kalıyorsak gene bir esprisi kalmıyor. Bu artık futbola yatırım meselesi, futbol artık yatırım alanı oldu. Hiçbir yatırım yapmadığın bir şeyden sağlıklı bir ürün elde edemiyorsunuz. Önce yatırım yapacaksın ondan sonra bekleyeceksin" şdiye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri

Galatasaray Hatayspor Maçı
Fenerbahçe, Konyaspor’u 3-1 Mağlup Ederek Önemli Bir Galibiyet Aldı
Fransa, Avusturya'nın Kendi Kalesine Attığı Gol ile Galip Geldi
Belçika'nın Şok Yenilgisi: Slovakya Karşısında 1-0 Mağlup Oldu
Euro 2024 Münih'te Gol Yağmuruyla Başladı