Kurban Bayramında etlerin sağlıklı ve uzun süreli saklanabilmesi için uzmanlar, derin dondurucuların da hazırlanması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin en önemli derin dondurucu üreticilerinden Uğur Soğutma yetkilileri, kurban etlerini dağıtımını yaptıktan sonra geri kalan kısmın sağlıklı ve uzun ömürlü saklanabilmesi için derin dondurucularda yapılması gereken işlemleri açıkladılar. Uzmanlar kurban bayramı sonrası etlerin derin dondurucuya konulmadan önce derin dondurucuların usulüne uygun temizlenmesini önerdiler.
Kurban Bayramlarının paylaşımın hatırlanmasının yanı sıra evlere bereket getirdiğini belirten uzmanlar, kesilen kurbanların etlerinin aylar boyunca ilk günkü tazelikleri ve lezzetleri ile saklamaya yarayan derin dondurucuların sirkeli su, karbonatlı su gibi alternatif şekillerde kolayca temizlenebildiğini belirttiler.
Derin dondurucuların daha çok kurban bayramı öncesi temizlenip içindekilerin dizayn edildiğini ifade eden Uğur Soğutma Uzmanları, "Derin dondurucu temizliği, kolay ve pratik bir şekilde yapılabiliyor. Öncelikle derin dondurucunuzu fişten çekin ve temizlik sonuna dek yeniden fişe takmayın. Derin dondurucuyu tamamen boşaltın. Sepetleri ve önceden sakladığınız tüm gıdaları dışına çıkartın. Sepetlerinizi elde veya bulaşık makinesinde yıkayın. Önceden depoladığımız gıdaları ise gözden geçirin: Renk ve doku değişimi fark ederseniz, o gıdanın raf ömrü sonuna gelmiş demektir. Özellikle uzun süredir depoladığınız yiyecekleri inceleyin. Derin dondurucu tamamen boşaldıktan sonra, içini önceden hazırladığınız solüsyon ve mikrofiber bir bez ile güzelce silin. Solüsyon için yarım litre temiz su ve yarım çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Mümkünse bir sprey içine bu karışımı ekleyip püskürtün, sonra da bez ile silin. İşiniz bittiğinde, derin dondurucu tamamen kurumuş olmalı. Hiçbir köşenin nemli ve/veya ıslak kalmasına izin vermeyin. Sirke, asitli bir sıvıdır ve tamamen kurumazsa derin dondurucuya zarar verebilir. Alternatif olarak sirke yerine karbonat da kullanabilirsiniz" diye konuştular.
Kuruduktan sonra fişe takıp çalıştırın
Derin dondurucunun temizliği, kuruması ve istifleme işlemi tamamlandıktan sonra fişe takılmasını öneren uzmanlar "Kurban etlerini ve diğer gıdaları depolarken, maksimum saklama alanını ve soğutma verimliliğini elde etmek için: Etlerinizi küçük parçalara ve bir seferde tüketebileceğiniz porsiyonlara ayırarak depolayın. Bu sayede, yalnızca tüketeceğiniz miktarı çözdürmeniz mümkün olur. Etleriniz, önce plastik bir ambalaja (buzdolabı poşetleri bu iş için uygundur) sonra da alüminyum folyoya sarılarak saklanmalıdır. Bu sayede pratik ve verimli bir depolama gerçekleştirmeniz mümkün olur. Et ambalajlarının mümkün olduğunca düz olmasına gayret edin. Ambalaj içinde hava ve boş alan kalmamalıdır. Bu şekilde depolanan etler daha hızlı donar ve daha uzun süre tazeliklerini korur. Kırmızı etleri 8 ay boyunca ilk günkü tazelikleri ile Uğur Soğutma derin dondurucularında saklayabilirsiniz. Sakatatlar içinse bu süre daha az ve ortalama 2 ay civarıdır" ifadelerine yer verdiler.
İHA