DİKA Mardin ve bölgeyi kalkındıran önemli projelere imza atıyor

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Mardin ve TRC3 bölgesine bağlı Siirt, Batman ve Şırnak illerinde yaptığı projelerle bölgeye katkı sunmaya devam ediyor.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Mardin ve TRC3 bölgesine bağlı Siirt, Batman ve Şırnak illerinde yaptığı projelerle bölgeye katkı sunmaya devam ediyor. Ajans tarafından Mardin'de toplam 13 milyon liralık proje uygulanıyor.

DİKA tarafından bakanlığa sunulan Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması, Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi, Dara Kenti Çevre Düzenlenmesi, Mardin Kalesi Teleferik Projesi ve Fuar ve Kongre Merkezi yapılması gibi 5 proje ön aşamadan geçerken, aralarından iki proje kabul edildi. Bakanlık tarafından kabul edilen Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması ve Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi projelerinin toplam maliyeti ise 13 milyon olarak açıklandı. Projelerle ilgili basına açıklamada bulunan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, amaçlarının bölgeyi yaşanabilir projelerle tanıtmak olduğunu söyledi. Bakanlığa sundukları 30 proje içerisinden bu iki projenin seçildiğini ifade eden Altındağ, 5 projede özellikle ısrarcı olmalarına rağmen 2 projeyi bakanlıktan geçirebildiklerini dile getirdi.

"Kasimiye Medresesi'ni bilim müzesine çevireceğiz"

Mardin'in en önemli tarihi yapısı ve sembolü olan Kasımiye Medresei El Cezire Bilim Müzesi projesinin kabul edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Altındağ, "Mardin'in sembolü olmuş Kasımiye Medresemiz var. Şuan burası korunmaya çalışılıyor bir şekilde ama bizim amacımız bir şeyi kullanarak yaşatabilmektir. Onu alıp restore ettikten sonra eğer kullanmazsanız aslına uygun bir şekilde gene amacından çıkar. Tarihte çok kıymetli bir İslam tarihçimiz var, El Ceziri dünyada ilk robotu yapan bir İslam bilim adamı. Biz de bunun için Artuklu'da bir İslam bilim merkezi oluşturalım istedik. Orada hem müzemiz hem de uygulama merkezimiz olsun ve hem de sergi alanlarımız olsun, kendisini yenileyebilen bir yer olsun istedik, diğer müzelerden farklı olmasını istedik. Burası Mardin'i anlatan bir bilim merkezi olacak. Burada amacımız Osmanlı bilimcilerinden günümüze varan bilimcilerimizin ne yaptığına dair slayt gösterimler de olacak" dedi.

"Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor"

Mardin'deki tarihi yapıların turist ile baş başa kalması gerektiğine vurgu yapan Genel Sekreter Altındağ, "Mardin'de 19 tane tarihi çarşımız ve 171 tarihi dükkanımız var. Mardin'in bir turizm rotasının olması gerektiğini biliyoruz. Geçen sene biz Mardin 1. Cadde yayalaştırma projesini Ekvador'da anlattık. Dereceye giren bir projemiz vardı. İşte bu proje bunun bir devamı niteliğinde. 1. Cadde yayalaştırma projesi, ajansın en önemli projesidir. Şuan ciddi bir serzeniş var ama bana göre biraz daha ileriye bakıldığında Mardin için çok kıymetli bir turizm gerçeğidir. Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor. Tarihin araçlara ihtiyacı yok. Otomasyon sistemiyle bir yazılım yapıyoruz, turnikeler var, ondan sonra vatandaş kentin içine giriyor. Bin 300 metre uzunluğunda bir mesafe var. Yemek de yiyebiliyor, tarihi de gezebiliyor, durabiliyor, alışveriş yapabiliyor. Buradaki serzenişin büyük bir bölümü arabalardır, bence arabalardan para gelmez. Bin 300 metre mesafenin içinde illa araba olsun demek bana göre çok mantıklı bir şey değil. Zaten biz bu teleferiği de getirdiğimiz zaman insanlar araba görmek istemeyecek. Mardin, çok kıymetli bir turizm gerçeğidir. Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor. Uzun vadede düşündüğümüz zaman bu kentin geleceği çok kıymetlidir. Son dönemde belediye iyi işler yapıyor. Kenti kent yapan meydanlarıdır, kent için bir meydan da düşünüyoruz. Her ilin bir prestij yolu olmalıdır, bunun için 1. Cadde'yi yayalaştırmayı hedefliyoruz. Mardin'deki çarşıların en büyük özelliği bütün çarşılarının birbirine açılmasıdır. Biz bu çarşıların bitiminde küçük meydanlar oluşturarak, birer stat kurmayı hedefliyoruz. Köy kafeleri kurup Avrupa'daki gibi tarihi kentlerde olan şeyleri yapmalıyız. Bu tüm tarihi şehirlerde var" diye konuştu.

"Gelecekte Mardin için rota çok kuvvetli olacak"

Ajansın projeleri vatandaşın hizmetine sunmak için çalıştığını belirten Altındağ, "Bu projelere sahiplenme önemli, biz projeleri bitirdikten sonra kurumların projeleri sahiplenmesi önemlidir. Projelere sahiplenme ile kentin markalaşmasına katkı sağlanacağını düşünüyorum. Sahiplenilmemesi durumunda ise kamu zararına neden olacaktır. Bu projelerde biz yüzde yüz hibe alıyoruz. Cazibe merkezlerini destekleme programlarında kamu kurumlarına sıfır katkıyla yüzde yüz destek veriyor. Bunlara niye önem veriyoruz, çünkü Mardin'in en büyük rotası turizm. Mardin'in bu projeleri bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor ve bu projelerin takibinin iyi bir şekilde yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları