Dika’dan Siirt’teki Arı Yetiştiricilerine ’Pervari Balı Eğitimi’ Verildi

Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği, Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) "2016 Yılı Teknik Destek Programı"na sunduğu "Pervari Balı Kırsal Pazarlama Projesi"...

Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği, Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) "2016 Yılı Teknik Destek Programı"na sunduğu "Pervari Balı Kırsal Pazarlama Projesi" başarılı bulunarak arı yetiştiricisine 5 günlük eğitim verildi.

Siirt'in Pervari ilçesi ve köylerinde bulunan, geçimini bal üretiminden sağlayan 40 çiftçiye "Pervari Balı Kırsal Pazarlama Projesi" kapsamında Siirt'in Pervari İlçesi Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından beş gün boyunca 40 saat eğitim verildi. DİKA Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, "Doğaroğlu tarafından verilen eğitimde, beş ana başlıkta verilen eğitimin konu başlıkları arı ürünleri ve modern üretim teknikleri ile genel pazarlama kriterleri, Pervari balının üretiminde kalite ve standardizasyon, Bal pazarlamada kolaylık sağlayacak ürün çeşitliliği ve pazarlama teknikleri, Bal pazarlamada markalaşma ve farkındalığın avantajları, Pervari balının tanıtım ve pazarlamasında uygulanacak etkin stratejik yöntemler. GAP TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli tarafından 2016 yılında kırk arı yetiştiricisi ile yapılan anket çalışması sonucunda hazırlanmış olan mevcut durum analiz raporu ile on üç ana başlıkta çiftçilerin talepleri sıralandı. Buna göre birincisi pazar ve pazarlama sorunu, ikincisi yayla sorunu, üçüncüsü mevzuat ve desteklemelerin yetersizliği, dördüncü olarak da arı hastalık ve zararlıları sorunu dile getirilmiştir. Pervari balının pazar ve pazarlama sorununun çözülmesi, balın kaliteli ve temiz bir şekilde üretilmesi ve adil fiyatlarla tüketiciye ulaştırılması amacıyla "Pervari Balı Kırsal Pazarlama Eğitim Projesi" hazırlandı. Türkiye de arıcılık elli yıldır düzenli bir gelişme göstermekte arıcılık girdilerinden ürünlerin pazarlanmasına kadar sektörün deneyimi ve bilgi birikimi artmaktadır. Ülkemiz doğal arı yurdu olarak kabul edilmekle beraber Türkiye'deki arı kolonisi sayısı ve özellikle bal üretimi dünya ölçeğinde önemli olmasına rağmen küresel piyasaya kıyasla arıcılık girdileri, arıcılık bilgisi, arıcılık teknolojisi, arı ürünleri ihracatı sınırlıdır" denildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.