Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) işbirliğiyle "Dil ve konuşma bozukluklarının farkında mısınız?" semineri düzenlendi.
Öğrenci Merkezi Salon 2009 da, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Maviş ve doktora öğrencileri, dil ve konuşma bozuklukları hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşması yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu yana özel eğitime önem verdiğini belirtti ve "İşitme engellilerle başlayan daha sonra zihinsel engelliler, konuşma bozuklukları ve üstün yetenekliler gibi farklı özel eğitim gerektiren durumlara hem eğitim öğretim veren, akademisyen yetiştiren hem de uygulama merkezleri aracıyla doğrudan toplumsal fayda sağlayan çok önemli bir üniversiteyiz" sözleriyle üniversitenin özel eğitim alanındaki çalışmalarından bahsetti.
Dil ve konuşma bozukluklarının da özel eğitim gerektirdiğini söyleyen Rektör Gündoğan, Anadolu Üniversitesi'nin Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapistliği Lisans Programı aracılığıyla bu alanda Türkiye'ye uzman yetiştirdiğini ifade etti. Eğitimin dışında DİLKOM ile topluma doğrudan katkı sunulduğunu belirten Prof. Dr. Naci Gündoğan, "DİLKOM'a kurulduğu günden bu yana ciddi bir rağbet var. Bu alanda çok önemli bir boşluğu dolduran bir kurum. Üniversitemiz tüm özel eğitim alanlarında olduğu gibi dil ve konuşma bozuklukları alanındaki çalışmalarına da devam edecek" dedi. Böyle seminerlerin bu alanların tanıtımına da hizmet ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Gündoğan konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı,
"Bu konuda toplumun bilgilendirilmesi lazım, gençlerimizin bu alanın ne kadar önemli, değerli ve boşluk olan bir alan olduğu konusunda bilgilendirilmesi gerekli. Bu seminerin verimli ve başarılı geçmesini diliyorum."
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Demirci ise, "Bu anlamlı ve özel günde burada bulunduğunuz için hem fakültem hem de üniversite adına hepinize teşekkür ediyorum. Böyle verimli seminerlerin devamlı olmasını diliyorum. Rektörlüğümüzün de katlılarıyla Sağlık Bilimleri Fakültesi ve DİLKOM olarak böyle çalışmaları sürdüreceğimizden ve gelecekte değişik projelerle uluslararası boyutta da güzel başarılar elde edeceğimizden eminim" sözlerine yer verdi.
Dil ve konuşma bozuklukları her açıdan ele alındı
Dil ve konuşma bozuklukları hakkında sunum yapan Prof. Dr. İlknur Maviş, seminerin bir farkındalık ve bilgilendirme etkinliği olduğuna vurgu yaptı. Dil bozukluklarının aklımıza ilk gelen anlamıyla ağızdaki dille ilgili olmadığını söyleyen Prof. Dr. Maviş, "Dil düşünceyle oluşan ve beyinde birçok işlemin sonucunda gerçekleşen ağızdan çıkan, konuşmaya dönüşen bir olgudur. Dil işlevleri özellikle sol beyinde gerçekleşir. Sağ beyninde mutlaka dile katkısı vardır" dedi. Dil ve konuşma hakkında genel bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Maviş, "Dilde en çok fonoloji, morfoloji ve anlam gibi dilin faydacı boyutu bozulmalara çok maruz kalır" bilgisini verdi.
Prof. Dr. İlknur Maviş'ten sonra doktora öğrencileri Uzman Dil ve Konuşma Terapistleri Çiğdem Eryılmaz Canlı "Gecikmiş Dil Konuşma ve Özgül Dil Bozukluğu", Sema Uz Hasırcı "Konuşma Sesi Bozukluğu", Cemil Yılmaz "Dudak Damak Yarığı ve Dil ve Konuşma Terapisine İlişkin Sorunlar", Özge Sultan Balıkçı "Dil Sorunları ve Özel Öğrenme Güçlüğü", Fatma Adak Küreli "Kekemelik", Gamze Yeşilli "Ses Bozuklukları ve Ses Hijyeni" ve Şevket Özdemir "Travmatik Beyin Hasarı" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
İHA