Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, fotoğrafçılık sanatının teknolojiye yenik düşerek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini söyledi.
Mersin Fotoğrafçılar Odasınca oda üyelerine yönelik temel fotoğrafçılık eğitimi eğitim verildi. Mersin ESOB bünyesinde kurulu METEM Mesleki Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitime, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Mersin Fotoğrafçılar Odası Başkanı Ekrem Durukan, Tarsus Fotoğrafçılar Odası Başkanı Cumali Taş ile çok sayıda oda üyesi katılım gösterdi. İstanbullu Fotoğraf Sanatkarı Özgür Aslan tarafından verilen temel fotoğrafçılık eğitiminde üyelere, düğün fotoğrafçılığı, ışık kompozisyonu, fotoshop, lightroom , edit tasarım ve müşteri ilişkileri alt başlıkları altında bilgi paylaşımında bulunuldu. Eğitimde söz alan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, fotoğrafçılık sanatının gelişen teknolojiye yenik düşerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğine dikkat çekti. Eskiden fotoğraf ressamlarınca günlerce ter dökülerek yapılan rötuşların bugün fotoshoplarla anında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Dinçer, "Bugün herkesin elinde cep telefonu, herkes fotoğraf çekiyor. Eskiden sanat konuşturulurken, şimdi teknoloji konuşuluyor. Teknolojiyi iyi kullananlar ön plana çıkmaya başladı. Teknoloji bir sanat değil ama ondan yararlanan ve onu iyi kullanan iyi sanatçı olarak görülmeye başlandı. Hal böyle olunca ekmeğiniz küçüldü, rakipler çoğaldı. Yine dijital fotoğraf makinaları çıktı, parklarda restaurantlar da elinde dijital makine olan herkes fotoğraf çekiyor, anında çıktı alıp satış yapıyor. Oda yöneticilerimizde üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için parklarda, otellerde, restaurantlarda korsan kovalıyor" dedi.
Sanatın çok zor olduğunu ancak sanatı öldüren insan sayısının da hızla arttığına vurgu yapan Dinçer, "Dijital fotoğraf makinaları, cep telefonlarının olumsuz etkisi yetmezmiş gibi bugün en çok zararı biz bir birimize veriyoruz. Bugün bir vesikalık fotoğrafta dahi haksız rekabet yapan kişilerce piyasanın yarısında çekim yapılıyor. Bundan da en büyük zararı yine fotoğrafçı esnafımız görüyor. Bu haksız rekabetlere son verilmeli. Yine sizler gelişen çağa ve teknolojiye ayak uydurmalı kendinizi yenilemelisiniz. Çünkü müşteri yenilik istiyor. Artık düğün fotoğrafları parklarda, sahilerde, yaylalarda dış çekim adı altında yapılıyor. Bu hizmetleri en iyi şekilde müşterilerinize vermeli, onu poz vermede sizler yönlendirmelisiniz" diye konuştu.
Sanatkarın öneminin artması açısından ustalık belgesinin çok büyük önem taşıdığının altını çizen Dinçer, "Eskiden ustalık belgesi olmayan iş yeri açamazdı. Ama günümüzde ustalık belgesi aranmadan iş yeri açabiliyor. Ne vergi daireleri, ne belediyeler kayıt yapılırken ustalık belgesi aramıyor. Biz işyeri açılırken ustalık belgesi şartı aranmasını talep ediyoruz. Ama birde madalyonun öbür yüzü var. Biz ustalık belgesi isterken, TOBB'a bağlı odalar ustalık belgesi aramıyor. Hal böyle olunca da merdiven altı işletmeler dahi ticaret odalarına kayıt yaptırıyor. Bu haksızlığın giderilerek iş yeri açarken ustalık belgesi aranması şartı talebimizi yineliyoruz" şeklinde konuştu.
İHA