Diş kaybı sonucu oluşan eksikliğin sadece gülüş estetiğini bozmakla kalmadığını belirten uzmanlar, aynı zamanda komşu olan dişlerin devrilmesiyle çiğneme fonksiyonunun da etkilediğini söyledi.
Dişler ve diş çevresi dokularının vücudun önemli parçalarından olduğunu vurgulayan uzmanlar, yaşanan diş eksikliği sebebiyle çene yapısındaki diş diziliminin bozulacağına dikkat çekti. Karşıt dişlerin eksik diş bölgesine uzayabileceği ve bu sebeple de hem çiğneme fonksiyonunda bozulma, hem de ağız hijyeninde sıkıntılar görülebileceğini vurgulayan Diş Hekimi Metin Ayan, "Eksik diş ile alışılagelen çiğneme modeli değişir. Çiğneme esnasında tek yöne yük bindirmek çene ekleminde ağrılara sebebiyet verir. Hatta eklemde ses ve kitlenme izlenebilecek duruma gelir. Dişlerin araları açılırsa yüzün orta hattında bir düşme görülür. Bu durumda dudak ve yanak yapısı da çöker. Daha kolay kırışan cilt zayıf ve yaşlı bir görüntü oluşturur" diye konuştu.
Eksik dişe bağlı görünüm bozuklukları sebebiyle kişilerin gülmekten kaçındığını söyleyen Ayan, "Toplumsal yaşam alanlarında kişiler çekimser bir ruh haline bürünür. Eksik diş sebebiyle kişiler arası iletişimden kaçınan birey karşı cins ile olan diyalogda da kendini uzak tutma ihtiyacı görür. Daha da ileri gidip mevcut eksikliği duygusal eksiklik olarak yansıtan bireylerde sosyo-psikolojik sıkıntılar da ortaya çıkar. Aslında diş eksiliğini gidermek oldukça basit işlemlerden biridir. Estetik kaygılarından uzaklaşan birey kaybettiği öz güveni kazanabilir" dedi.
İHA