"Diş Fırçası Ve Fırçalama Yöntemi Doğru Seçilmeli"

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Karakış Akcan, yanlış fırça ve yanlış yöntemlerle yapılan diş temizliğinin dişetlerinde travma, dişeti çekilmesi, açığa çıkan kök yüzeylerinde aşınmalar ve sıcak ile soğuğa karşı artan hassasiyetlere neden olabileceğini dile getirdi.

Yanlış yöntem ve yanlış sertlikte diş fırçası kullanımının diş ve diş eti üzerindeki etkilerine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Karakış Akcan, yanlış fırça ve yanlış metotlarla diş fırçalanmasının dişetlerinde travma yaratarak dişeti çekilmesine, açığa çıkan kök yüzeylerinde aşınmalara ve sıcak ile soğuğa karşı artan hassasiyetlere yol açabileceğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Akcan, "Yanlış metot ile diş fırçalanması yetersiz mekanik plak kontrolü ve neticesinde dişeti hastalığının gelişmesi ve ilerlemesi ile de sonuçlanabilmektedir" şeklinde konuştu.

Diş fırçalarının dişler üzerinde yer alan eklentilerin mekanik olarak uzaklaştırılması amacıyla kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Serap Karakış Akcan, "Diş fırçalamada ağız içerisinde yer alan tüm dişlerin yanağa veya dudağa bakan ön yüzeyleri ile ağız boşluğuna bakan iç yüzeylerinin ve arka grup azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki eklentilerin uzaklaştırılması amaçlanır" dedi.

Diş fırçaları manuel fırçalar ve elektrikli fırçalar olarak veya kıllarının sertliğine göre sert kıllıdan çok yumuşak kıllı fırçalara kadar uzanan geniş bir yelpazede bulunmasının dışında özel amaçlar için üretilen fırçalar da olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Akcan, cerrahi işlemler sonrasında önerilen diş fırçaları, ortodontik tedavi sırasında kullanılan diş fırçaları, implant yüzey temizliği için özel tasarlanmış diş fırçaları veya ellerini farklı nedenlerle tam olarak kullanamayan hastalar için geliştiren özel fırçaların bu kategoride olduğunu ifade etti.

"Tek bir fırçalama tekniği yok"

Tüm hastalar için uygun olan tek bir fırçalama tekniğinin olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Akcan, diş fırçalarının hekimin uygun gördüğü şekilde dişler ve dişetlerinin durumu, hastanın el becerisi gibi özellikler değerlendirilerek önerildiğine vurgu yaparak: "Diş fırçalama teknikleri de benzer şekilde diş dizilimi, diş ara yüzlerinin durumu, dişeti çekilmelerinin varlığı, dişeti kalınlığı gibi özellikler ile hastanın el becerisi özellikleri dikkate alınarak hekim tarafından önerilir."dedi.

Yaygın olarak toplumda yatay yönde fırçalama tekniği (Bass metodu) kullanılsa da, bu fırçalamanın her hasta için uygun olmayabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akcan, temelde dikey yönde yapılan fırçalama tekniklerinde de fırçanın dişetindeki pozisyonu, açılanması ve ağız içerisine doğru fırçanın hareket yönünün yine hekim tarafından hasta üzerinde uygulamalı olarak anlatılmasının önemine işaret etti.

"Ara yüz ve dil temizliği ağız hijyeninin tamamlayıcısı"

Mekanik olarak plak kontrolünde diş fırçalarına ilave olarak ara yüz temizliği ve dil temizliğinin yapılmasının ağız hijyeni kontrolünün tamamlayıcıları olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Akcan, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Ara yüz temizliğinde de önerilen gereçler öncelikle diş ara yüzlerinin durumu (dişeti çekilmesi sonucu ara yüzlerde oluşan boşlukların durumu), protetik restorasyonların (kuron ve köprüler) varlığı değerlendirilerek hekim tarafından önerilir. Ön grup veya arka grup diş ara yüzeyleri için önerilen ara yüz temizleyicileri de hastanın daha rahat bölgeye ulaşması ve temizlemesi için modifiye edilmişlerdir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !