Diş Tedavisinde Metal Kullanımına Dikkat

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş tedavisinde metal kullanımına dikkat çekerek, "Metalin getirdiği dezavantajlar var....

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş tedavisinde metal kullanımına dikkat çekerek, "Metalin getirdiği dezavantajlar var. Öncelikle metal mümkünse ağızda kullanılmaması gereken bir malzeme" dedi.

Eskiden porselenlerin metalle desteklendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, "Çünkü, porselen kırılgan bir malzeme altında metal bir alt yapı olmak zorunda ki porselen kırılmasın. Metalin getirdiği dezavantajlar var öncelikle metal mümkünse ağızda kullanılmaması gereken bir malzeme, zamanla korozyona uğrayabilir. Yani bir çeşit paslanma veya vücuttaki akımlarla enerji dengelerini değiştirebilir. Bazı kişilerin metale alerjisi vardır ve bu bireylerde kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Metal içeren cansız siyah bir renk verir buda dişin doğal durmasını önemli oranda engeller ayrıca diş etinden de siyah bir metal görünür. Bu yüzden günümüzde metal desteksiz sistemler çıkmıştır. Metal desteksiz sistemler bir çok ana gruba ayrılır bunlardan hangisinin bize uygun olduğunu hekiminize danışarak bulabilirsiniz" diye konuştu.

Kristal destekli sistemlerin daha çok ön dişlerde bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, "Bunlar lamine diş yapımında veya kaplama yapımında kullanılabilir. Zirkonyum diş kaplamalarda son yıllarda ön plandadır. Zirkonyum diş kaplama uygulaması metal desteksiz kaplamalardan yana tercih edilmektedir. Özellikle arka gruplarda dayanıklılığın daha yüksek olduğu gruplarda zirkonyum tercih edilmelidir. Ön dişlerde de zirkonyum diş kullanılabilir ancak yine hekim ile beraber bu duruma karar vermek en sağlıklısı olacaktır. Diş hekiminiz zirkonyum diş kaplamaları konusunda sizi daha detaylı şekilde artıları ve eksileri ile bilgilendirecektir" şeklinde konuştu.

Diş tedavisinde zirkonyum diş öneren Çağdaş Kışlaoğlu, şunları söyledi:

"Zirkonyum doku dostudur. Buda bize yapılan porselenin ağızda kalma süresi ve kullanım rahatlığı ile ilgili çok uzun seneler hastaya öngörüde bulunmamızı sağlamaktadır. Bu en önemli sebeplerden biridir. Yüksek dayanıklılık kırılma dirençleri son derece yeterli ve son derece dayanıklı porselenlerdir. Zirkonyum, yapılan ölçüm ve testler, kullanıcı grupları ve birçok süreç sonucunda dayanıklılığını çok ciddi oranlarda ispatlamıştır. Tamamen doğal görünüme en yakın porselenlerdendir. Altında metal yansımasının olmamasından dolayı grimsi-mat görüntü olmamaktadır"

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?